Leena Puotiniemi voitti Helsinki City Marathonin ja Suomen mestaruuden ylivoimaisesti

hcmintroHelsinki City Marathonin voitto meni Keniaan Pius Ondorolle. Jaakko Kero palkittiin SM-kullalla. Leena Puotiniemi voitti naisten maratonin ja Suomen mestaruuden ylivoimaisesti kotimaisittain huippuajalla 2.38.05.

hcm2011Helsinki City Marathonille starttasi 5444 juoksijaa. Kuva: Jarno MaimonenHelsinki City Marathon juostiin tänään tuulisessa ja lämpimässä säässä. Puuskittainen tuuli oli menomatkalla vastainen ja paluumatkalla myötäinen. Maratonille lähti kaiken kaikkiaan 5444 juoksijaa. Maratonin nopein oli Kenian Pius Ondoro ajalla 2.23.24. Seuraaviksi sijoittuivat Ondoron maanmiehet Elicky Mase ajalla 2.24.08 ja Edwin Kibowen 2.27.28. HCM:n yhteydessä juostun SM-maratonin voitti Jaakko Kero ajalla 2.34.22. SM-hopealla palkittiin Mika Penttinen 2.34.29 ja SM-pronssilla Marko Vaittinen 2.34.42.

hcm2011bKenialaiskolmikko vei palkintosijat Helsinki City Marathonilla. Kuva: Jarno Maimonen

Naisten kilpailussa Leena Puotiniemi juoksi ylhäisessä yksinäisyydessään heti alusta lähtien. Puotiniemi ohitti puolimatkan hyvässä väliajassa 1.17.54. Maalissa Puotiniemi kellotti voittoajakseen 2.38.05, mikä on kauden kotimainen kärkitulos ja jää reilun minuutin Lontoon olympialaisten A-rajasta 2.37.00. Puotiniemi paransi ennätystäänkin reilut kolme minuuttia! Toisesta ja kolmannesta sijasta käytiin kirikamppailu Etiopian Alemtsehay Demsen ja Kenian Flora Kandien välillä. Demse oli kilpasiskoaan sekunnin nopeampi loppuajalla 2.46.08. SM-maratonilla toiseksi sijoittui Eveliina Randelin ajalla 2.55.43 ja kolmanneksi Stina Haikka 2.59.11.

puotiniemileena20082011Leena Puotiniemi iloisena palkittavana. Kuva: Terhi HalonenLeena Puotiniemi voitti kotimaisittain huippuajalla!

If Länkenin Leena Puotiniemi voitti SM-maratonin ja Helsinki City Marathonin täysin suvereenisti.  Puotiniemen voittoaika 2.38.05 on kauden kotimainen kärkitulos ja jää reilun minuutin Lontoon olympialaisten A-rajasta 2.37.00.

- En matkalla todellakaan tiennyt kuinka lähellä Lontoon tai edes sitä kuuluisaa Daegun A-rajaa lopulta juoksin. Kilometri ennen maalia katsoin kelloa, ja yritin tietenkin kaikkeni tuossa lopussa. Tänään tulos oli tämä. Vaikka olisin jälkimmäisellä puoliskolla tiennyt, kuinka hilkulle tämä menee, niin en usko että olisin kyennyt kirimään tarvittavasti, kertoi hyvävoimainen Leena Puotiniemi kisan jälkeen.

- Tuuli oli niin kova, että päätin vain nauttia juoksusta, ja annoin vain mennä. Edetessäni kuulostelen koko ajan, miltä juoksu tuntuu. En oikeastaan välitä, miltä jaloista tuntuu. Tärkeintä on, ettei hengästy liikaa. Jos hengityksen puolesta juoksen ylärajoilla, se ei tuo kohdallani maratonilla optimaalista tulosta. Voikin sanoa, että tunnen kehoni, ja luotan juostessani täysin tuntemuksiini.

- Hieman yksinäistä oli. Olisihan se ollut mukavaa, jos olisi ollut seuraa. Maraton on sellainen laji, ettei näitä voi joka päivä juosta, eikä hyviä aikoja kovin usein. Kalevan kisojen jälkeen minulle sanottiin, että SUL:n keskustelupalstalla käydään kiivasta mielipiteiden vaihtoa Daeguun valitsematta jättämiseen liittyen. Kävin lukemassa sitä, ja yllätyin saamastani tuesta. Myös tänään reitin varrellakin sain todella hienosti kannustusta! Sanottiin, että ”tuossa SE Leena menee”, ja jopa että ”Mäkelä ulos ja Leena Daeguun”. Olen kiitollinen kaikesta saamastani kannustuksesta. Kiitos!

- Kausi on mennyt hyvin. Olen ollut tasaisen varmassa kunnossa, eikä notkahduksia ole tullut. Silleen hyvä päivä oli tämäkin. Juoksen seuraavaksi todennäköisesti maaottelukympin, ja sen jälkeen isken tosissaan olympiarajan kimppuun Berliinin maratonilla syyskuun lopussa, jatkoi Puotiniemi.

Eveliina Randelin palkittiin SM-hopealla

- En ollut tänä vuonna ensin edes lähdössä SM-maratonille. Juhannuksena juoksin Saarijärvellä Kiimasen Savulenkillä, ja se meni yllättävän hyvin. Aloin sitten miettimään, että vieläkö sitä kerkeää maratonkuntoon. Tämä oli toinen SM-kilpailuni juoksussa. Viime kesänä osallistuin SM-maratonille. Muutoin en ole uskaltanut lähteä muihin SM-kilpailuihin. Motivoihan tämä jatkoon. Katotaan, mitä tässä nyt seuraavaksi tehdään, kommentoi Eveliina Randelin maalissa.

- Täyspäiväisenä elintarviketyöläisenä en voi panostaa urheiluun niin paljon kuin haluaisin. Sitä on koko ikänsä tottunut liikkumaan, niin ei osaa olla tekemättäkään.

- Nuorempana hiihto oli päälajini, mutta välineiden huolto vie niin paljon aikaa, että olen siirtynyt lähes kokonaan juoksuun. On tässä kesällä muutama rullalenkki tehty, mutta käytännössä olen juossut viimeiset kaksi kuukautta, jatkoi Randelin.

Stina Haikka juoksi SM-pronssia

- Viimeiset kaksi kilometriä olivat aivan kauheita! Vatsani kramppaili, ja jouduin oksentelemaan. En jaksa vieläkään uskoa, että voitin SM-mitalin, kyynelehti maalissa ilosta sekä kivusta Forssan Salaman Stina Haikka.

kerojaakko2011Jaakko Kero voitti toistamiseen SM-kultaa maratonilla. Kuva: Jarno MaimonenJaakko Kero voitti maratonin SM-kultaa

Turun Urheiluliiton Jaakko Kero voitti kymmenen vuotta sitten maratonin SM-kultaa Kuopiossa. Tänään Kero juoksi taktisesti kypsän kisan, ja nousi takaa toistamiseen SM-maratonin voittajaksi ajalla 2.34. SM-maratonia pitkään johtanut Turun Weikkojen Mikko Virta kanttasi täysin maratonin viimeisillä kilometreillä, ja hänet juostiin kiinni 40 kilometrin jälkeen. Parin viikon päästä 39-vuotta täyttävä maratonin Suomen mestari Jaakko Kero olikin loppumatkan itselleen myönteisistä käänteistä johtuen yhtä hymyä maalissa.

- Kova oli reissu! Oli hiuskarvan varassa, että edes pääsin maaliin. 35 kilometrin jälkeen alkoivat takareiteni kramppailla. 37 kilometrin kohdalla tuntui jo siltä, että tähänkö tämä nyt sitten jää. Sitten krampit alkoivat helpottaa, kertoi äärimmäisen iloinen Jaakko Kero.

- Suurimman osan matkaa juoksin porukassa, jossa luulimme tappelevamme pronssimitalista. 39 kilometrin kohdalla kuulimme Mikko Virran johtavan kisaa muutamalla minuutilla edessämme. Ei päästy kuin 40 kilometriin, niin siellä se Mikko käveli. Taisi olla lamput aika sammuksissa. Puoli kilometriä ennen maalia, mäen päällä olin Penttisen kanssa samoissa. Hän hengitti aika raskaasti, ja päätin yrittää ratkaisua. Onnistuin! Ajat jäivät keskinkertaisiksi, mutta sillä ei ole merkitystä.

- Lähdin kisaan epävarmoin odotuksin. Ennakkoon oli monta riskiä ilmassa. Minulla ei ollut pitkiä harjoituksia alla. Päivästä tulisi lämmin, enkä ole varsinainen hellejuoksija. Tuuli toi oman haasteensa. Alku on monilla yleensä liian kova, niin myös minulla tänään. Kaikki nämä edellä mainittu laittoi reitilläkin miettimään, että kestänkö maaliin vai loppuuko kunto.

- Nopeuteni on radalla parantunut, mutta ei voi ajatella, että se joka on radalla nopein, on myös maratonilla nopein. Hyvä kuntokaan ei aina riitä maratonilla, sillä maratonjuoksu on mitä suurimmassa määrin taktiikkalaji. Maratonin suorittaminen on minulla ollut jo pitkään vahvaa, ja taktiikka voitti tänään. SM-kisa on paikka, missä haluan menestyä, ja silloin haluaa olla kunnossa.

Mika Penttinen oli päivän yllätysnimi

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Mika Penttinen on kilpaillut maratonjuoksussa kansallisella tasolla jo vuosia. 30-vuotias Penttisen ennätys 2.31.38 on parin vuoden takaa Jyväskylän SM-maratonilta. SM-hopealle monien yllätykseksi juossut Penttinen kilpaili Helsinki City Marathonilla tänä vuonna ensimmäistä kertaa numerolappu rinnassa. Ainoa ”kisastartti” tämän vuoden puolella on nimittäin ollut firman viestijoukkueessa juostu osuus yritysmaratonviestissä.

- Hyvältä tämä tuntuu, varsinkin siihen nähden, että hemoglobiinini on 114! Juhannuksena maailmani romahti, ja jouduin sairaalaan petipotilaaksi. Hemoglobiinini oli laskenut alle sadan. Syytä ei vielä tiedetä, paljasti Penttinen maalissa.

- Työskentelen täyspäiväisesti Maanpuolustuskorkeakoulussa. Sotilasarvoltani olen kapteeni. Olen siis kirjaimellisesti kalkkilaivan kapteeni!

- Huomenna useimmilla maratoonareilla on jalat kipeinä. Minulla kipein kohta tulee olemaan niska. Siellä on kaksi titaaniruuvia. Ajoin vuonna 2009 triathlonkilpailussa merkkaamattomaan kaapelikaivuuhun, ja mursin niskani. Silloin jouduin lopettamaan triathlonin. Parhaimmaksi saavutukseksi siinä lajissa jäi sotilaiden Euroopan cupin pronssisija. Joitakin SM-mitaleita tuli myös yleisessä sarjassa.

- Omaksi huvikseni tässä kuntoillaan. Sen verran SM-mitali luultavasti motivoi, että täytyy tässä miettiä, vieläkö sitä satsaisi juoksuun. Toisaalta esimerkiksi sotilaiden MM-maraton kiinnostaisi. Voittoajat siellä ovat kovia, mutta 20-30 joukkoon voisi yltää 2.30 ajalla, aprikoi Penttinen.

Marko Vaittinen sinni SM-pronssille

- Jalat olivat lopussa niin tyhjät, etten mahtanut Jaakolle ja Mikalle mitään. Mutta hei: Forssaan kaksi pronssia! iloitsi Marko Vaittinen Forssan Salamasta.

Naiset maraton
1. Leena Puotiniemi If Länken 2.38.05
2. Alemtsehay Demse Etiopia 2.46.08
3. Flora Kandie Kenia 2.46.09
4. Irina Pankovskaja Venäjä 2.55.41
5. Eveliina Randelin Iisalmen Visa 2.55.43
6. Stina Haikka Forssan Salama 2.59.11
7. Sanna Kullberg KU-58 2.59.45
8. Katja Järvelä JKU 3.00.11

Miehet maraton
1. Pius Ondoro Kenia 2.23.24
2. Elicky Mase Kenia 2.24.08
3. Edwin Kibowen Kenia 2.27.28
4. David Brickhill-Jones Iso-Britannia 2.32.45
5. Jaakko Kero Turun Urheiluliitto 2.34.22
6. Mika Penttinen LUM 2.34.29
7. Marko Vaittinen Forssan Salama 2.34.42
8. Joni Saarikoski YK-V 2.35.35

>>Tulokset

-Jarno Maimonen
Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri