Kiprop historialliseen voittoon 1500 metrillä, Suomen kävelijät joutuivat pettymään

kinnunen030911_introNiin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin Asbel Kipropista tuli tänään ensimmäinen kenialainen, joka on voittanut 1 500 metrin maailmanmestaruuden. Hidasvaauhtisessa loppukilpailussa Kenian kaksoisvoiton varmisti Silas Kiplagat. Suomalaisten odotukset olivat korkealla ennen 50 km:n kävelyä, mutta tuloksena oli jälleen iso pettymys.

kinnunen030911Jarkko Kinnusella oli ongelmia imeytymisen kanssa. Kuva: All Over PressNiin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin Asbel Kipropista tuli tänään ensimmäinen kenialainen, joka on voittanut 1 500 metrin maailmanmestaruuden. Hidasvaauhtisessa loppukilpailussa Kenian kaksoisvoiton varmisti Silas Kiplagat. Suomalaisten odotukset olivat korkealla ennen 50 km:n kävelyä, mutta tuloksena oli jälleen iso pettymys.

Tonnivitosen kilpailussa pidettiin rauhallista vauhtia, joten tämä olisi tarjonnut mahdollisuuksia myös muille juoksijoille, kuten Ranskan Mehdi Baalalle. Kenialaiset pitivät kuitenkin juoksun tarkasti kontrollissaan ja karkasivat selvään kaksoisvoittoon. Pronssille juoksi yllättäen Matthew Centrowitz, joka kilpaili Daegussa ensimmäisissä arvokisoissaan. Mehdi Baalan juoksu oli kuitenkin pettymys ja kyttäili vielä 300 metriä ennen maalia joukon hännillä eikä pystynyt kirimään lähellekään kärkeä. Ranskalaisen sijoitus oli lopulta yhdeksäs.

– En ollut yllättynyt, ettei Mehdi pystynyt vastaamaan kiriimme. Juoksu oli koko ajan kontrollissamme. Olen onnellinen saavutuksestani, maailmanmestari Kiprop vastasi muiden ihmettelyyn.

Venäläiset kaksoisvoittoon kävelyssä, Suomen miehet joutuivat pettymään

Venäjä juhli kaksoisvoittoa miesten kävelyn kuninkuusmatkalla, kun Sergei Bakulin ja Denis Nizhegorodov ylittivät ensimmäisinä maaliviivan 50 kilometrillä. Australian Jared Tallent sai pronssia. Suomalaisten kilpailut eivät menneet aivan suunnitelmien mukaan, vaan molemmilla oli ongelmia nesteen imeytymisen kanssa. Jarkko Kinnunen pääsi maaliin asti, mutta 15. sija ei varmasti ollut se, mitä Kinnunen lähti kisoista hakemaan. Kinnusen aika oli 3.52.32 kun Bakulinin voittoaika oli 3.41.24. Antti Kempaksen kohtaloksi koitui hylkäys kolmen varoituksen johdosta kun reilut kymmenen kilometriä oli vielä jäljellä.

Kinnusen alkumatka sujui vielä kohtuullisesti ja mies pysyi aikataulussaan. Mutta tämän jälkeen alkoi tulla nesteytysongelmia ja mies joutui oksentamaan useaan otteeseen. Näin oli selvää ettei taisteluun kärkisijoista ollut mahdollisuuksia ja mies vietiin maalissa kaikkensa antaneena tiputukseen.

– Hirveä pettymys on päällimmäinen tunne. Odotin jotain ihan muuta, kuin mitä kello ja sijoitus näyttävät. Energiatasapainollisesti ja muuten olo parani aika nopeasti tiputuksessa. Se ei auttanut, sillä tämä pitää käsitellä. Jonkun aikaa olen varmasti pettynyt, eikä se tästä ihan hetkessä kohene, Kinnunen kertoi YLE Urheilulle.

– Nyt on aika vakavan pettynyt olo. Kaikki piti olla ihan ok. En minä tällaista lähtenyt täältä hakemaan, vaan ajattelin jotain ihan muuta. Hiljaiseksi vetää. Tässä pitää istua alas, ja märehtiä muutama päivä itsesäälissä. Sitten voi katsoa, vieläkö aurinko paistaa, Kinnunen jatkoi.

Myös Antti Kempas oli äärimmäisen pettynyt mies kilpailun jälkeen.

– Minulla ei ollut mitään muita ongelmia kuin, että mikään ei pysynyt sisällä. Kaikki tuli ulos 3-4 kertaa jokaisella kierroksella. Sellaista vaahtoa lensi vain. Jossain vaiheessa meni aivan pimeäksi, mutta jotenkin piristyin siinä vielä. Pakotin itseni juomaan enemmän ja enemmän, vaikka ne tulikin ulos koko ajan.

- Ihan mieletön harmitus. Ei tässä näin pitänyt käydä. Eniten harmittaa se, että hyvät ovat voimat. Tiedän, että olisin kuitenkin sinnitellyt maaliin, jos olisin saanut vain kävellä. Ei väsytä lainkaan. Harmittaa, kun matkaa maaliin olisi ollut enää 12 kilometriä. Viimeinen taistelu olisi vasta alkanut. Energiat eivät loppuneet, mutta mikään ei pysynyt sisällä, varsin hyvävointinen Kempas harmitteli YLE:lle.

Miesten 50 km kävely

1. Sergei Bakulin RUS 3.41.24
2. Denis Nizhegorodov RUS + 1.21
3. Jared Tallent AUS + 2.12
4. Tianfeng Si CHN + 3.16
5. Luke Adams AUS + 4.07
6. Koichiro Morioka JPN + 4.57
---
15. Jarkko Kinnunen FIN + 11.08

1 500 M, loppukilpailu

1. Asbel Kiprop KEN 3.35,69
2. Silas Kiplagat KEN 3.35,92
3. M. Centrowitz USA 3.36,08
4. Manuel Olmedo ESP 3.36,33
5. Abdalaati Iguider MAR 3.36,56
6. M. Moustaoui MAR 3.36,80

Tulossivusto:

Lähde: YLE Urheilu

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri