100 km MM-kilpailu juostaan lauantaina

aholaintro100 km maailman- ja Euroopan mestaruuskilpailut juostaan lauantaina 10. syyskuuta Hollannin Winschotenissa. Suomesta on matkaan lähdössä kahdeksan urheilijan joukkue, terävimpinä syömähampaina Asmo Ahola ja Marko Vaittinen

aholaasmo2011Asmo Ahola. Kuva: Terhi HalonenKansainvälisen ultrajuoksujärjestö IAU:n järjestämät 100 km maailman- ja Euroopan mestaruuskilpailut juostaan lauantaina 10. syyskuuta Hollannin Winschotenissa. MM-kilpailu on järjestyksessään jo 25. ja Euroopan mestaruuksista kilpaillaan nyt 20. kerran. Winschotenin satasen yhteydessä kamppaillaan myös kansainvälisen veteraaniurheiluliiton WMA:n mestaruuksista.

Kilpailuun on ilmoittautunut ennätysmäärä juoksijoita, kun 34 maasta on ilmoittautunut yhteensä 264 juoksijaa. Edellinen osanottajaennätys on kolmen vuoden takaa Italian Tarquiniasta, jossa mukana oli 240 juoksijaa 33 maasta.

Suomesta on matkaan lähdössä kahdeksan urheilijan joukkue, terävimpinä syömähampaina viime vuonna 26. sijoittunut ja M45-sarjassa MM-kultaa voittanut Asmo Ahola ja lajin ensikertalainen maratonin Suomen mestari Marko Vaittinen.

Hevoskuuri tavoitti Hollannin matkalle valmistautuvan joukkueenjohtajan Arto Aholan ja 100 kilometrillä debytoivan Marko Vaittisen.

Millaisin odotuksin Suomen joukkue on lähdössä matkaan?

- Suurimmat odotukset kohdistuvat debyytin tekevään Vaittisen Markoon. Uskon vahvasti, että Anssin virallinen SE menee rikki, vaikka pientä flunssaa Markolla kuulemma viime viikolla on ollutkin. Veikkaan, että Marko sijoittuu vähintään 10-sakkiin, ja joukkuekisassa tulee kaikkien aikojen paras sijoitus - mahdollisuudet joukkue-EM-kisassa on jopa mitaleille.

- Veljelläni Asmolla tuli pieni vamma jalkapohjaan viikonloppuna venettä nostaessa, mutta se ei haitanne enää kisan aikana juoksua. Markon ja Asmon lisäksi kolmannesta 1-joukkueen paikasta taistelevat FMR:n Tomi Halme ja Janne Klasila. Marko juossee noin 6:50 ja Asmo, Tomi & Janne tasaisesti noin 7:15 - 7:20 aikoihin. Myös Tero Hyppölä parantaa omaa ennätystään roimasti noin lukemiin 7:35. Veteraanien, WMA:n MM-mitaleja tulee Suomeen roppakaupalla! ennusti itsekin 100 kilometriä aikaan 7.42.20 juossut Arto Ahola.

Keitä pidät kisan ennakkosuosikkeina? Millaista huoltostrategiaa Suomen joukkue noudattaa?

- Koko kisan ennakkosuosikkeja ovat ilman muuta Italian Calcaterra, Ruotsin Jonas Buud, japanilaiset, venäläiset, Espanjan Jimenez ja myös USA:n Wardian & Henshaw - muutamia mainitakseni.

- Reittinä on erittäin nopea ja tasainen 10 x 10km kierros, joten huolto on varsin kätevää hoitaa kahdella virallisella pisteellä kierrosta kohti. Tarkoitus on antaa juoksijoillemme juomapullo tai pullo + geeliyhdistelmä vauhdissa suoraan käteen, koska 100 km on niin lähellä maratonia, ja alle 7:30-tasolla kuitenkin aika vauhdikasta, niin ettei hukattavana ole sekuntiakaan. Joten tarkkana pitää olla ja kiirusta on myös huollossa! Jokaisen juoksijan pullot pitää olla hyvin merkattu - esimerkiksi Asmolla on hyvin tarkka systeemi, mikä pullo annetaan milläkin kierroksella, eikä pullo saa pudota asfaltille, muuten tulee velipojalta kiroilua. Itse olen toisella huoltopisteellä, ja Mikael Heerman toisella, kertoi kokemuksen syvällä rintaäänellä Ahola.

vaittinenmarko100Vaitsa Vorssassa.Marko Vaittisen tavoitteena SE!

Oletko toipunut parin viikon takaisesta SM-maratonista?

- Luultavasti olen toipunut ihan hyvin. Hieman tässä vielä muuttohommat uuteen asuntoon painaa päälle, mutta lapioon en ole Aholan Asmon käskystä enää tällä viikolla koskenut. No, heh, en tänään ainakaan! Ensimmäisen maratonin jälkeisen viikon otin tosi kevyesti, enkä ole sen jälkeenkään mitään erikoisia valmistavia harjoituksia tehnyt. Normaalilla maratoniin valmistavalla kaavalla tässä mennään, kertoi Marko Vaittinen tiistaina.
 
- Suunnitelmissa oli juosta Hämeen PM-10 000 metriä viime sunnuntaina, mutta sairastuin flunssaan sitä ennen. Nyt tauti alkaa olla takana. Juoksin eilen puolikovan kympin ikään kuin konetta avaavana harjoituksena. Flunssan jälkeen sykkeet olivat korkealla, mutta hyvä se oli nyt tehdä.

Millä mielin lähdet MM-sataselle?

- 100 kilometrin kisa on minulle täysi arvoitus. Oikeastaan kaikki maratonin jälkeen on täysin uutta. Mutta, lähetään kattoon, kuinka pitkälle 4.00-vauhtia kestää juosta! Voit laskea, että 4.00–vauhdilla pääsee loppuaikaan 6.40. Se alittaisi Anssi Raittilan SE:n 6.56.49. En ole mitenkään takki auki lähdössä kisaan, mutta Suomen ennätys on ensisijainen tavoitteeni. Onhan siellä muitakin titteleitä jaossa: Euroopan ja maailman mestaruudet sekä joukkue- ja vielä veteraanien mestaruudet päälle. Paljon on tavoiteltavaa, ja onnistuessa voi paljon myös saavuttaa, päätti positiivisin mielin kisaa odottava 40-vuotias Vaitsa.

Suomen joukkue:

Asmo Ahola 7.16.48 -10
Tomi Halme 7.39.32 -11
Tero Hyppölä 7.52.43 -04
Antero Ignatius 10.30.56
Janne Klasila 7.43.05 -11
Kari Salomaa 7.55.04 -08
Tapio Talvitie 7.56.37 -11
Marko Vaittinen debyytti

Joukkueenjohtajana ja huoltajana toimii Arto Ahola, sekä toisena huoltajana Mikael Heerman.

>>Järjestäjien kisasivut


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri