550x90

Aikuisurheiluliiton SM-maantiekymppi käydään Pirkkahallilta - Kaarlo Maaninka tekee paluun SM-kisoihin

Lempäälän Kisa Yleisurheilun Marko Luomi, reitinmittaaja Wihan Kilometrien Petri Haavisto sekä Kunto-Pirkkojen Lasse Kaihlavirta ja Risto Sänkiaho valmiina SM-tiekympille.

Lempäälän Kisa Yleisurheilun Marko Luomi, reitinmittaaja Wihan Kilometrien Petri Haavisto sekä Kunto-Pirkkojen Lasse Kaihlavirta ja Risto Sänkiaho valmiina SM-tiekympille.

Kolmekymppiset ja vanhemmat kestävyysjuoksijat ehtivät vielä samalle lähtöviivalle kuin Kaarlo Maaninka, jos ilmoittautuvat Suomen Aikuisurheiluliiton SM-tiekympille viimeistään sunnuntaina 21. elokuuta. Kunto-Pirkat järjestää mainitun tiejuoksun jo kolmannen kerran peräkkäin Tampereella.

Tänä vuonna startataan Pirkkahallilta sunnuntaina 28. elokuuta klo 13.

Kauhajoen Karhun Kaarlo Maaninka, 62, on juoksuhistorialtaan nimekkäin ilmoittautuja. Maaninka voitti Moskovan olympialaisissa hopeaa 10 000 metrin juoksussa (27.44,28) ja pronssia 5 000 metrillä (13.22,00).

Maaninka kertoo kotoaan Kauhajoelta, että Tampereella tavoite on päästä kymppi läpi. Tampereen juoksu on Maaningalle SM-veteraanijuoksun come back, sillä viimeksi hän juoksi Veteraaniurheiluliiton 35-vuotiaiden SM-maastojuoksun voittajaksi.

- Tähtään nyt peruskunnon nostamiseen, kun ensi vuonna siirryn eläkkeelle, Otso Metsäpalveluissa toimiva Maaninka kiteyttää.

Tänä vuonna Maaninka on juossut kilpamielessä kahdeksan kilometrin juoksun ja Sotkan Kunkku -kisan (9.8.). Jälkimmäisessä hän oli kolmas, kun otetaan ikähyvitys huomioon.

Perjantaiaamuna SM-tiekympille ilmoittautuneita on vasta 118. Mukana on mukavasti kovia nimiä 35–40-vuotiaissa, muun muassa Miika Takala, Jukka Rahkonen ja Teemu Huppunen eli kärki juoksee varsin varmasti kovaa.

Naisten osuus on Aikuisurheiluliiton kilpailuissa tyypillisesti kolmasosa, mutta toistaiseksi naisia on ilmoittautuneista vain neljännes. Järjestäjät odottavat jopa kolmeasataa juoksijaa.

Vuoreksesta Pirkkahallille

Vuonna 2015 Kunto-Pirkat järjesti SM-tiekympin Tampereen Vuoreksessa. Sen valtti oli rauhallisuus eli liki olematon liikenne. Reittiä ei kuitenkaan voinut uskottavasti väittää nopeaksi, kun nousumetrejä kertyi aika lailla.

Tilastopajan mukaan viime vuoden 233 maaliin juosseesta peräti 208 juoksi kilpailussa joko ennätyksensä tai kauden parhaansa eli ei Vuoreksen reittikään hidas ollut.

Juoksun jälkeen Lauttakylän Lujan Jouko Mahlamäki kommentoi, että ei tullut viisikymppisten miesten Suomen ennätystä. Hän juoksi Vuoreksessa kympin 33.17,5, mutta ikäryhmän SE on noin 11 sekuntia kovempi. Viime vuoden keväällä Mahlamäki juoksi puolimaratonin huimaan M50-sarjan ennätykseen 1.11.57, mikä on suomalaisten veteraanijuoksijoiden kansainvälisesti kovimpia aikoja viime vuosilta.

Ja Vuoreksessa Jokke jatkoi: "Siinä oli alussa se ylämäki… Sävy oli selvästi syyttävä, joten järjestäjät päättivät, että parempaan pitää yltää.

Ratkaisu löytyi, kun Veli-Matti Ranta muisteli juosseensa yhden parhaista ajoistaan Härmälässä, Pirkkahallin ympäristössä: Rannan puolimaraton sujui yksinjuoksuna 1995 noin 1.06-aikaan. Ranta on nykyisin lempääläläinen hieroja ja muun muassa Jarkko Järvenpään valmentaja.

Aikuisurheiluliiton SM-kisojen järjestämisestä ei yleensä synny kilpailua, kun järjestelyt ovat työläitä, ja liitto ottaa aina ison sivun osallistumismaksuista ja varsinkin mitalisijoista. Niinpä Kunto-Pirkat sai jälleen järjestettäväkseen SM-tiekympin vuodelle 2016. Seura päätti tänä vuonna tehdä nopean reitin, ja tapahtumakeskuksena olisi Pirkkahalli. SUL:n virallinen reitinmittaaja Petri Haavisto ponnisteli jälleen runsaasti, jotta kympin kilometrit saadaan täyteen.

Tänä vuonna Haavisto paneutui myös Maanmittauslaitoksen aineistoihin. Hän laski, että viimevuotisella Vuores-reitillä korkeusero oli suurimmillaan 20,8 metriä, ja noususumma oli 105 metriä. Tänä vuonna Härmälän SM-reitillä korkeusero on suurimmillaan 14,5 metriä. Kymmenelle kilometrille tulee yhteensä 48 nousumetriä.

Tänä vuonna Aikuisurheiluliiton SM-tiekympin keskuksena on Tampereen Messu- ja Urheilukeskus eli Pirkkahalli. Kilpailu käydään lauantaina 28.8. ja kaikki lähdöt tapahtuvat kello 13.00.

Premiumsport.fi

ulvang banneri