550x90

Aikuisurheilijoiden SM-kympillä tehtiin kaksi uutta SE-aikaa

Pirkkahallin Ilmailunkadun parkkipaikka oli varattu juoksijoille juostavaksi. Juoksun ykkönen oli Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Miika Takala (numero 11). Kuva: Anne Aromaa

Pirkkahallin Ilmailunkadun parkkipaikka oli varattu juoksijoille juostavaksi. Juoksun ykkönen oli Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Miika Takala (numero 11). Kuva: Anne Aromaa

Kunto-Pirkat järjesti viime sunnuntaina (28.8.2016) Aikuisurheiluliiton kymmenen kilometrin SM-tiejuoksun Tampereen Härmälässä.

Järjestäjäseuran Inkeri Janhunen paransi 75 vuotta täyttäneiden Suomen ennätystä mukavasti yli 21 minuutilla. Onkohan tämä ennätyksen parantamisen SE kympillä? N75-sarjan SE on nyt 51.46. Janhusen voittoaika oli parempi kuin kahdessa nuoremmassa sarjassa (N70: 51.57 ja N65: 54.11).

Toisen Suomen ennätyksen teki kilpailun iäkkäin nainen, Häjyjen Aila Rikala, voittamalla 80-vuotiaiden sarjan 1.13.41. Ennätys parani lähes kymmenellä minuutilla.
Lisäksi 75-vuotiaiden Riku Kyllönen Ristiinan Urheilijoista alitti ikäsarjansa SE:n, mutta Kyllösen 75-syntymäpäivä on vasta marraskuussa eli Kyllösen ikä juoksupäivänä ei riittänyt ennätykseen. Kyllönen juoksi 46.45, kun M75-sarjan SE on 47.16.

Lähimmäksi ennätystä pääsi N50-sarjan voittaja, Kokemäen Kova-Väki Yleisurheilun Tiina Valamaa, joka jäi nimissään olevasta ennätyksestä (39.07) nyt kymmenen sekuntia. Valamaa juoksi SE:n vastaavassa kisassa viime vuonna Tampereen Vuoreksessa. Paljon ei jäänyt SE:stä myöskään N45-sarjan ykkönen, Kunto-Pirkkojen Heidi Haapasalo. Hänen 38.55-aikansa jää ikäsarjan SE:stä 29 sekuntia. Härmälässä naisista oli Haapasalon edellä vain N35-sarjan voittaja, Vammalan seudun Voiman Minna Haka-Risku (36.29).

SAULMaantieSM3Kunto-Pirkkojen Inkeri Janhunen, 75, teki ikäsarjansa komean Suomen ennätyksen kymmenen kilometrin tiejuoksussa: 51.46. Kuva: Anne Aromaa

Voittoajoista isoin ero Suomen ennätykseen verrattuna tuli 30-vuotiaissa naisissa, jossa ainoa osallistuja jäi yli 14 minuuttia Suomen ennätyksestä. Toiseksi isoin ero nähtiin 80-vuotiaissa miehissä, lähes 11 minuuttia. Ilmeisen hyvä ennätys on myös 65-vuotiaissa naisissa: Härmälässä sarjan voittaja juoksi 54.11, mutta Inkeri Janhunen juoksi vuonna 2008 noin yhdeksän minuuttia paremmin.

Janhusen kolmas tiekympin kova SE on vuodelta 1988, jolloin syntyi N55-sarjan SE 38.50. Aika on siis parempi kuin N50-sarjan SE, mutta Kansainvälinen veteraaniurheiluliitto eli WMA ei arvosta ikää tarpeeksi, jotta hyväksyisi sen, että vanhempi voisi tehdä ennätyksen oman sarjansa lisäksi myös nuoremmissa.

Kova kärki M35–M40:ssä

Ikämiehissä ennätystaso on jo varsin kova, joten ihan lähelle nykymiehet eivät pääse kaikkein kovimpia ennätyksiä. Eipä tainnut Martti Vainio tietää vuonna 1984, että hänen 33-vuotiaana juoksemansa aika päätyy joskus aikuisurheilijoiden ennätykseksi. Eipä tosin tuota termiäkään vanhoina hyvinä aikoina tunnettu.
Härmälässä kolmekymppisten paras aika oli kuitenkin tämän sarjan veteraanijuoksuille poikkeuksellisen hyvä (33.49) eli koko kisan neljänneksi paras. Tuo voittoaika kuuluu Vaajakosken Kuohun Antti Hyttiselle.

Vaikka Suomessa on takavuosina juostu kovempaa, Tampereelle saapui ehkäpä veteraani- eli aikuisurheilutiejuoksun kovin kaarti 35–40-vuotiaita miehiä. Tästä kertoo esimerkiksi kolme kovinta aikaa. Juoksun selvästi paras oli odotetusti Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Miika Takala, joka voitti M35-sarjan (32.25), toisena samasta sarjasta Kurikan Ryhdin Juha Järvelä (33.33) ja kolmantena M40-voittaja, Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoiden Jaakko Kero (33.35).

Ehkäpä tasokkain ryhmä kertyi M50-sarjaan, jossa esimerkiksi 37.17-aika riitti vain sijalle 11. Sarjan voitti tietenkin Lauttakylän Lujan Jouko Mahlamäki, jonka aika (34.09) oli koko juoksun seitsemänneksi paras. Kun reitinlaatija eli allekirjoittanut kyseli juoksijoiden arvioita reitistä, ainoa kriittinen kommentti tuli Mahlamäeltä: ”Vuoreksen reitti oli parempi, nyt oli 12 mutkaa!”
Kuntopirkkalaiset juoksivat kotikisassaan kiitettävän runsaslukuisesti ja laajalla rintamalla (M30–M75, N40–N75). Kolmehenkisten joukkuekilpailujen voitto tuli niin M50-, M55- ja M75-sarjoissa kuin N45- ja N70-sarjoissa. Kunto-Pirkkojen lisäksi useaan joukkuekultaan ylsi vain helsinkiläinen Sporttiveteraanit, jonka nuorin edustaja kisasi 65-ikäisissä. Sporttiveteraanit voitti M65-, M70- ja M80-joukkuekilpailut.

SAULMaantieSM4Kunto-Pirkkojen Heidi Haapasalo N45-sarjan voittajana, vasemmalla kakkonen Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Mari Hyyppä ja oikealla Päijät-Hämeen Veteraaniurheilijoiden Sirpa Joentausta. Kuva: Anne Aromaa

Edelleen vähän 30-ikäisiä

Maaliin asti Pirkkahallin parkkipaikalle tuli 139 miestä ja 56 naista eli 195 juoksijaa, seitsemän miestä keskeytti. Suosituin sarja oli 50-vuotiaat miehet (21), naisissa vastaavasti nelikymppiset (11). Vähiten juoksijoita oli totutusti nuorimmassa ja vanhimmassa sarjassa: sekä 30- että 80-vuotiaissa naisissa ainoa osallistuja voitti sarjansa. Miesten vähälukuisimpia olivat M80 (neljä) ja M30-sarja (viisi) juoksijaa.

Tänä vuonna monissa Suomen isoissa tiejuoksuissa osallistujamäärä on vähentynyt edellisvuosiin verrattuna. Toisaalta polkujuoksut ja muut elämystapahtumat ovat nousussa. Tämä kertonee siitä, että vertailukelpoisen kestävyysjuoksun huippu on tällä erää saavuttanut huippunsa. Muita syitä allekirjoittanut ei löydä sille, että tänä vuonna Aikuisurheiluliiton SM-tiekympillä ilmoittautuneiden ja osallistujien määrät jäivät selvästi viimevuotista pienemmiksi. Tänä vuonna ilmoittautuneita tuli 230. Viime vuonna kertyi 263 ilmoittautunutta ja 233 tuli maaliin.

Pistekamppailussa Kunto-Pirkat oli tänä vuonna ylivoimainen 80 Aikuisurheiluliiton SM-pisteellä. Järjestäjäseura keräsi pisteitä enemmän kuin kaksi seuraavaa seuraa (Sporttiveteraanit 44 ja turkulainen Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat 33) yhteensä. Pisteille eli kuuden parhaan joukkoon jossakin sarjassa ylsi 46 seuran juoksija.

-Hannu Kaskinen

Tulokset

Lue myös: Kaarlo Maaningan Come back

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri