550x90

Aikuisurheiluliiton SM-kymppi: Kaarlo Maaningan come back

Olympiamitalisti Kaarlo Maaninka sijoittui 60–64-vuotiaiden SM-tiekympillä neljänneksi. Miehelle jäi voitonnälkää, joten ensi vuodeksi hän aikoo treenata kovemmin. Kuva: Anne Aromaa

Olympiamitalisti Kaarlo Maaninka sijoittui 60–64-vuotiaiden SM-tiekympillä neljänneksi. Miehelle jäi voitonnälkää, joten ensi vuodeksi hän aikoo treenata kovemmin. Kuva: Anne Aromaa

Kunto-Pirkat järjesti Suomen Aikuisurheiluliiton SM-maantiekympin Tampereen Härmälässä viikonloppuna. 

Kauhajoen Karhun Kaarlo Maaninka, 62, oli juoksun nimekkäin osallistuja. Moni oli tullut reitin varrelle katsomaan vuoden 1980 Moskovan olympialaisten 10 000 metrin juoksun hopea- ja 5 000 metrin pronssimiehen nykykuntoa.

Maaninkaa miellytti reitti, kun Ilmailunkadun parkkipaikalla juoksijat olivat pitkään kannustavan yleisön näkösällä. Maaninka juoksi sarjansa neljänneksi (41.38), tasan kaksi minuuttia voittajalle jääneenä.

- Ei täällä pärjää vain mukaan tulemalla. Oli mukava katsella, kun kolmevitoset ja monet naiset juoksivat kovaa, Maaninka kommentoi.

Hän päätteli aloittaneensa liian kovaa ja joutui jarruttelemaan Härmälän-lenkillä. Juoksu kuitenkin onnistui sikäli, että jalat eivät juoksussa kipeytyneet, vaikka mies ei ole tänä vuonna juossut asvaltilla lainkaan. Tänä vuonna Maaninka on juossut noin 800 kilometriä pehmeällä alustalla.

Maaninka kertoo nuoruusvuosiensa jälkeen hoitaneen kuntoaan kevyellä juoksulla, pyöräilyllä ja vesijuoksulla. Nykyisin kuluu viikoittain ainakin 1,5 tuntia lapsenlapsen jalkapallon harrastuksessa.

Metsätyöesimies Maaninka jää ensi vuonna eläkkeelle. Hänellä on selvät suunnitelmat: pohkeisiin, reisiin sekä vatsa- ja selkälihaksiin voimaa. Sitten uskaltaa kokeilla jo ratajuoksua.

- Ensi vuonna tähtäin on kuitenkin tiejuoksussa. On mukava verrata aikaa, jos juostaan samassa paikassa. Petrata pitäisi, Maaninka lupaa.

-Hannu Kaskinen

Tulokset

Juttua korjattu. Tapahtuma oli Tampereen Härmälässä, ei Pirkkalassa.

Premiumsport.fi

ulvang banneri