Kawauchista kansallissankari Tokion maratonilla

Vielä viikkoa ennen Tokion maratonin lähtölaukaisua suurin mielenkiinto kohdistui maratonin ME-mies Haile Gebrselassiehen. Kompurointi lenkkipoluilla pakotti hymyilevän Hailen vetäytymään kisasta, millä luonnollisesti oli vaimentava vaikutuksensa Tokion maratonin ympärillä kuhisseeseen kiihkeimpään ennakkohypeen. Vielä kun maratonin aattoviikon aikana starttilistalta putosivat erinäisten vaivojen vuoksi puolustava Tokion maratonin voittaja Masakazu Fujiwara ja odotetut maratonin ensikertalaiset Kenian Gideon Ngatuny (puolikas 59.50 ja 2007 MM-maastojen neljäs) ja entinen japanilainen yliopistotähti Hideaki Date, meinasi koko kisa latistua ennen aikojaan.

Vielä viikkoa ennen Tokion maratonin lähtölaukaisua suurin mielenkiinto kohdistui maratonin ME-mies Haile Gebrselassiehen. Kompurointi lenkkipoluilla pakotti hymyilevän Hailen vetäytymään kisasta, millä luonnollisesti oli vaimentava vaikutuksensa Tokion maratonin ympärillä kuhisseeseen kiihkeimpään ennakkohypeen. Vielä kun maratonin aattoviikon aikana starttilistalta putosivat erinäisten vaivojen vuoksi puolustava Tokion maratonin voittaja Masakazu Fujiwara ja odotetut maratonin ensikertalaiset Kenian Gideon Ngatuny (puolikas 59.50 ja 2007 MM-maastojen neljäs) ja entinen japanilainen yliopistotähti Hideaki Date, meinasi koko kisa latistua ennen aikojaan.

Järjestelijöiden taivaalle ilmestyneistä tummista pilvistä huolimatta viidennen Tokion maratonin aamu valkeni maratoonareille ihanteellisissa olosuhteissa. Seitsemän asteen lämpötila, heikko tuulenvire ja pilvipoutainen sää loivat täydelliset lähtökohdat äärimmäisen nopealle kisalle. Alkumatkan vauhdittajana toimi edellispäivänä Fukuokan kansainvälisen 10 km maastojuoksun reittiennätyksellä 27.52 voittanut kenialainen Bitan Karoki. Vauhtia siis piisasi. Eka vitonen sujahti aikaan 14.56 ja toinen hieman alamäkivoittoinen 5 km meni 14.59. Ensimmäiset 15 kilometriä karattiinkin aikataulusta reilusti edellä aikaan 44.49. 20 kilometriä täyttyi ajassa 59.53 ja puolimatka ohitettiin ajassa 1.0311.

Kärkijoukko harventui kovalla kädellä puolimaratonin jälkeen. 25 kilometrin paikkeilla pikkuruisen kärkiryhmän muodostivat enää Etiopian Hailu Mekonnen, Kenian Paul Biwott ja jäniksenä toiminut Henry Sugut Jatkossa kultamitalikamppailu olikin käytännössä enää Mekonnenin ja Biwottin välinen. Lopulta Hailu Mekonnen karkasi Biwottilta yhdeksän kilsaa ennen maalia ja juoksi ylhäisessä yksinäisyydessä voittajana maaliin loppuajassa 2.07.35. Tokion maratonin reittiennätys 2.07.23 jäi vaivaisen 12 sekunnin päähän, mutta se ei aviovaimolleen voittoaan omistanutta Hailu Mekonnenia paljon harmittanut.

Päivän draama tapahtui varsinaisen kärkitaistelun takana. Kärkikaksikon karattua 25 kilometrin paikkeilla seuraavassa ryhmässä juoksivat Kenian Mekubo Mogusu (puolikkaan ennätys 59.48), Kenian Cyrus Njui ja japanilaiset Takaaki Koda, Yoshinori Oda ja Yuki Kawauchi. Maratonin ensikertalainen Oda lisäsi 30 kilometrin kohdalla vauhtia sillä seurauksella, että Koda ja Kawauchi putosivat kyydistä. Tässä vaiheessa Japanin median suurin mielenkiinto kohdistui tietenkin kisassa kolmantena juoksevaan Yoshinori Odaan. Juoksijat lähestyvät maalia kilometri kilometriltä ja Odan railakas veto alkoi tuottaa tulosta. Japanissa asuva kenialainen Mogusu joutui antautumaan.

Mogusun tiputtua kyydistä Oda ja Njui hellittivät vauhtia ja jäivät ikään kuin suunnittelemaan taktiikkaa viiimeisten kilometrien pronssimitalitaistelua varten. Jälkijoukoissa ei kuitenkaan oltu vielä luovutettu. Odan ja Njuin kruisaillessa kohti loppumatkan kiritaistelua, Yuki Kawauchi oli toipunut pienestä notkahduksestaan ja alkoi saavuttaa Odaa ja Njuita. Kawauchi yllätti jo edellisvuoden sateisella Tokion maratonilla sijoittumalla tuolloin neljänneksi ajalla 2.12.36. Kawauchin juoksijan ura poikkeaa muista Japanin kärkijuoksijoista. Hän on täysin amatööri, eli ei kuulu ns. yliopistojen tai yritysten ylläpitämiin ammattilaistalleihin. Kawauchi käy töissä Saitaman prefektuurin hallinnon alaisessa koulussa. Virkamiehen yhdeksäntuntinen työpäivä alkaa lounasaikaan ja päättyy iltayhdeksältä. Näin ollen hänelle jää arkiaamuisin noin kahden tunnin aikaikkuna harjoittelulle.

38 kilometrin kohdalla Kawauchi kiskoi viimein itsensä Odan ja Njuin rinnalle. 23-vuotias japanilaiselle ei kuitenkaan riittänyt kaksikon kiinnisaaminen, vaan hän lisäsi vauhtia entisestään. Njui ei tästä kilpailun käänteestä hätkähtänyt vaan siirtyi Kawauchin imuun. Odan oli kuitenkin luovutettava. Taakse jäänyt pitkä taival alkoi lopulta painaa Kawauchillakin. Maratonin tuskasta silmät kiinni puristuneena ja suu ammoisen auki raastava Kawauchi veti 40 kilometrin kohdalla mutkan pitkäksi antaen metrikaupalla tasoitusta vastustajilleen. Kawauhci ei antanut pienen mutkittelun haitata vaan lisäsi itseään ja vastustajiaan säälimättä vauhtia. Toiseksi viimeisessä mäessä ennen maalia Kawauchin armoton loppuveto alkoi viimein tuottaa tulosta ja Kenian Njuin oli antauduttava.

Maali läheni ja jäljellä oli enää yksi ns. ylämäki. Kawauchin vauhti oli viimeisten kilometrien aikana ollut sen verran hyvää, että kisan kakkosena juosseen Paul Biwottin selkä ilmestyi horisonttiin. Kawauchi puristi käsiään tiukemmin nyrkkiin ja yritti sinnikkäästi tavoittaa Biwottia ennen maalia. Voimiensa vähä vähältä huvetessa Kawauchi melkein kaatui viimeisessä mutkassa, mutta pysyi onnekseen tolpillaan. Loppukiri ja viimeiset horjuvat askeleet maaliviivan yli tiesivät Kawauchille sensaatiomaista kolmatta sijaa ja ennätysaikaa 2.08.37. Maratonin rasitusten riuduttama Kawauchi kannettiin maalista ensiapuun, eikä hän ehtinyt toipumaan edes kisan jälkeiseen lehdistötilaisuuteen. Toiselle tilalle sijoittunut Kenian Paul Biwott sai loppuajan 2.08.17 ja Japanin Yoshinori Oda sinni debyyttimaratonillaan lopulta neljänneksi upealla ajalla 2.09.03. Kerrottakoot vielä, että Kawauchi juoksi viimeiset 2.195 kilometriä koko kilpailun nopeiten. Tokion maratonin kolmas sija parhaana japanilaisena toi Kawauchille lentolipun Daegun MM-kisoihin.

Yuki Kawauchi on erinomainen esimerkki miten tinkimättömällä "vanhan liiton" asenteella ja työmoraalilla voi yltää kansainväliselle tasolle vaikka käykin täyspäiväisesti töissä. Kaikkea vapaa-aikaa ei tarvitse pyhittää harjoittelulla, vaan pari tuntia aamussakin riittää pitkälle. Kawauchin tapauksessa ainakin Daegun MM-kisoihin, ehkäpä myös ensi vuoden Lontoon olympialaisiin.

Lähde: Brett Larner http://japanrunningnews.blogspot.com/

Miehet maraton

1. Hailu Mekonnen Etiopia 2:07:35 PB
2. Paul Biwott Kenia 2:08:17
3. Yuki Kawauchi Saitama 2:08:37 PB
4. Yoshinori Oda Team Toyota 2:09:03 - debyytti
5. Cyrus Njui Kenia/Team Hitachi Cable 2:09:10 - PB
6. Felix Limo Kenia 2:10:50
7. Takaaki Koda Team Asahi Kasei 2:11:08 - PB
...
16. Mekubo Mogusu Kenia/Team Aidem 2:14:44 - PB

Naiset maraton

1. Tatiana Aryasova Venäjä 2:27:29
2. Noriko Higuchi Team Wacoal 2:28:49 - debyytti
3. Tatiana Petrova Venäjä 2:28:56
4. Yoko Shibui Team Mitsui Sumitomo Kaijo 2:29:03
5. Misaki Katsumata Team Daiichi Seimei 2:31:10 - debyytti

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri