Ekblom: EM-kotikisat suuri mahdollisuus myös kestävyysjuoksulle

TommyEkblom intro211111Viime viikonloppuna pidettiin Pajulahdessa kestävyysseminaaria teemana kestävyysjuoksu. Seuraavassa on kestävyysjuoksun lajipäällikön Tommy Ekblomin mietteitä mielenkiintoisesta tulevasta vuodesta.

TommyEkblom211111Tommy Ekblom Pajulahden kestävyysseminaarissa. Kuva: Hevoskuuri.fiViime viikonloppuna pidettiin Pajulahdessa kestävyysseminaaria teemana kestävyysjuoksu. Myös Hevoskuuri oli paikalla oppia ammentamassa sekä haastattelemassa kestävyysjuoksun osaajia. Seuraavassa on kestävyysjuoksun lajipäällikön Tommy Ekblomin mietteitä mielenkiintoisesta tulevasta vuodesta.

Ensi kesänä on ensin ohjelmassa Helsingin EM-kotikisat 27.6.–1.7. ja tämän jälkeen kuukautta myöhemmin Lontoon olympialaiset 27.7.–12.8. Kahden arvokilpailun vuosi antaa täysin uuden leiman tulevalle kaudelle. Varsinkin Helsingin EM-kisat on suuri mahdollisuus myös suomalaiselle kestävyysjuoksulle hakea menestystä kotiyleisön edessä. Myös lajipäällikkö Tommy Ekblom näkee Helsingin kisojen mahdollisuuden.

– Helsingin EM-kotikisat ovat todella iso juttu ja mahdollisuus suomalaiselle kestävyysjuoksulle. Tällä hetkellä meillä on suhteellisen hyvä ryhmä sisällä ja yhteensä on noin 30 urheilijan ryhmä tavoittelemassa kisapaikkoja ja 17.6. on viimeinen valintapäivä Jämsän karnevaaleilla EM-kisoihin, Tommy Ekblom kertoo.

15 urheilijaa EM-kisoihin ja 3–5 urheilijaa olympialaisiin

Millaisin tavoittein Tommy Ekblom lähtee Helsingin kotikisoihin?

– 15 urheilijaa on realistinen tavoite ja meillä on mahdollista saada yksi urheilija joka matkalle. Tärkeää kuitenkin on, että urheilijat ovat muutakin kuin vain osallistumassa kotikisoihin. Ei siinä ole mieltä suomalainen juoksee kotiyleisönsä edessä kymmeniä metrejä muiden perässä. Realiteetti on, että Jukka Keskisalolta odotetaan tervettä kautta, mikäli mitaleja halutaan. Jukka on kerran voittanut, joten ei nytkään voi olla muita kuin mitalitavoitteita. Toivon lisäksi, että 2–3 urheilijaa pääsee kahdeksan parhaan joukkoon. Tämä on kova tavoite, kertoo Ekblom Helsingin kotikisojen tavoitteista.

– Olympialaisissa realismia on 3–5 urheilijan joukkue. Leena Puotiniemellä on jo paikka maratonille. Lisäksi miehissä 1–2 estejuoksijaa, jossa kaksi paikkaa edellyttäisi molemmilta 8.23 rajan alitusta. Mahdollisesti joukkueeseen voisi päästä yksi miesmaratoonari ja naisten 1500 metrillä Karin Storbacka tai Johanna Lehtinen ja miksei myös Matti Räsänen. Tässä muutamia nimiä tämän hetken tilanteen valossa, Ekblom kääntää katseet Lontoon olympialaisiin.

Uutta linjausta valmennukseen

Kahden arvokilpailun kausi tarkoittaa myös sitä, että valmennukseen ja valmentautumiseen on tehtävä muutoksia. Lisäksi suomalaisilla on yleensä ollut vaikeuksia tehdä hyviä tuloksia jo alkukesästä, ja kuntohuippu on ajoitettu loppukesään. Nyt Helsingin EM-kisat antavat oman haasteensa, kuntohuipun on löydyttävä 3–5 viikkoa totuttua aiemmin.

– Meidän on pakko muuttaa vuosien systeemiä. Kunto olisi tarkoitus saada 3-5 viikkoa aiemmin esille, kuin mitä on totuttu. Mikäli tämä kokeilu onnistuu, niin toivon, että tästä tulisi pysyvä muutos suomalaiseen valmentautumiseen. Toiveissa on, että urheilijat olisivat sekä kesä- että elokuussa kunnossa. Tämä vaatii kuitenkin väliin heinäkuussa pienen harjoittelujakson. Maailmalla juostaan koko kesä kovaa ja kesäkuussa tehdään jo kovia aikoja. Suomessa ollaan luonnostaan olosuhteista johtuen pitkän talven jälkeen kunto otettu myöhemmin esille. Aikoinaan näin on tullut hyviä tuloksia, mutta nyt tätä voisi jo muuttaa. Harjoitusolosuhteet ovat parantuneet ja leirityksen ansiosta myös suomalaisilla on tänä päivänä mahdollista saada kunto aiemmin esille. Muuten kuuden viikon kisakausi on todella lyhyt, toivoo lajipäällikkö Tommy Ekblom uutta linjausta valmennuksen ohjelmointiin.

Resursseista

– Totuushan on, että rahaa tulee vasta sitten kun ollaan jo korkealla tasolla. Aika moni juoksijoistamme pystyy kuitenkin tänä päivänä tekemään työtä ammattimaisesti, ei kuitenkaan ammattilaisena, koska eivät saa palkkaa. Harrastetasolla ei ole enää mitään mahdollista pärjätä. Kompromisseihin ei ole varaa ja juoksijan on pystyttävä esim. ottamaan päiväunet, jotta voi lähteä levänneenä päivän toiseen harjoitukseen.

– Lääkäripalvelut ovat Suomessa olleet erinomaisella tasolla, enemmän kehitettävää olisi lihashuoltopuolella ja ennaltaehkäisyssä. Tämä on ollut meillä ongelmana. Pitkille leireille tulisi lähteä fysioterapeutin kautta, jossa kartoitetaan tilanne ennen leiriä. Tämä on puuttunut. Pitkillä leireillä hierojat ovat olleet mukana, mutta harvoin fysioterapeutit. Tukiporukkaa on saatava mukaan ja jokainen sektori tulee hoitaa kunnolla. Meidän on saatava lisää panostusta taustoihin. Viime kädessä urheilija-valmentaja pari kantaa kuitenkin kokonaisvastuun, mutta muut tahot tukevat tätä niin hyvin kuin mahdollista, miettii Ekblom tukitoimien tehostamista.

Panostusta leiritykseen

Tulevaan ainutlaatuiseen kauteen valmistautuessa yhtenä tavoitteena ja painopistealueensa on leirityksen tehostaminen. Tavoitteena on panostaa mm. olosuhteisiin, ryhmäharjoittelu ja ryhmäharjoitteluun. Juuri nyt on meneillään syksyn pitkä leiri Etelä-Afrikassa Potchefstroomissa, kestoltaan neljä viikkoa. Leirillä on mukana kuusi urheilijaa, heidän joukossaan mm. Lontoon olympialaisten maratonrajan alittanut Leena Puotiniemi. Tammikuussa 2012 on viiden viikon vuoristoleiri Etelä-Afrikassa Dullstroomissa n. 2000 metrin korkeudessa. Täällä määrät liikkuvat Ekblomin mukaan 160-200km välillä viikossa. Samaan aikaan osa urheilijoista on Portugalissa 3-5 viikkoa. Maalis-toukokuun aikana ohjelmassa on vuoristoleiri Flaggstaffissa USA:ssa sekä toisilla merenpinnan leiri Portugalissa.

– Leirityksen lisäpanostus näkyy siinä, että EM-ryhmää kasvatettiin yhdeksästä urheilijasta viidellä, nyt ryhmässä on 14 urheilijaa. Nyt syksyllä tehdään rohkeasti määrää, painotus on pk- ja vk-alueilla ja tammikuusta lähtien tulevat hapenottotreenit mukaan. Tarkoituksena on siis olla aiemmin kunnossa. Hallissa tehdään kontrolleja 3000 metrillä. Mäkitreenejä otetaan ohjelmaan helmikuun lopusta alkaen. Matkavauhdit tulevat mukaan maaliskuun puolestavälistä lähtien, kun aiemmin ne on otettu huhtikuun alusta. Tarkoituksena olisi saada 5–10 ratakisaa ennen EM-kisoja urheilijasta riippuen. Kilpailusuunnittelu täytyy tehdä huolellisesti ensi kesän osalta. Kokemuksia on siitä, että hyvä hallikausi on johtanut siihen, että kesäkuussa on kulkenut jo kovaa, sanoo Tommy Ekblom ja jatkaa.

– Pitkillä leireillä on tärkeää, että sinne mennään valmiiksi hyvässä kunnossa. Huonossa kunnossa ei kannata lähteä sinne kuntoaan parantamaan. Maltillinen alku on tärkeää, jotta keho adaptoituu korkeaan. Etuna pitkillä leireillä on se, että tehdään ryhmänä töitä. Minä uskon ryhmäharjoittelun etuihin. Esim. tonnin vetoja on hyvä tehdä ryhmässä, vaikka toistojen määrässä ja vauhdeissa on eroja. Aina löytyy itselle se sopiva 2–3 henkilön porukka.

Nuorista aikuismenestyjiksi

Suomeen on vuosien saatossa tullut varsin hyvää menestystä kestävyysjuoksun osalta. Tämä menestys ei ole kuitenkaan jalostunut yhtä hyvään menestykseen aikuisten sarjoissa. Esimerkiksi nuorten osalta kesä 2011 oli varsin ilahduttava. 17–19-vuotiaissa tuli monia täysin uusia nimiä esille ja nuorten kisoista oli saaliina useita hyviä tuloksia. Näin Tommy Ekblom pohtii tilannetta.

– Jalostaessa nuorista menestyjistä aikuishuippuja, ongelma Suomessa on ehkä ollut se, että 22-vuotiaita on käsitelty vielä nuorina, kun he ovat itse asiassa jo aikuisurheilijoita. Kansainvälisesti tarkasteltunayleensä ollaan jo 20–25-vuotiaina huipulla. 22-vuotiaana tulee olla jo määrät maksimissaan, sen jälkeen haetaan tehojen kautta menestystä ja tason nostoa. Suomessa ollaan oltu hitaalla aikataululla liikkeellä ja touhu voi loppua ennen aikojaan. Suomen systeemit eivät tältä osin vielä ole valmiit. Tärkeää olisi, ettei 17–19-vuotiaina vielä polteta itseään loppuun, vaan luodaan valmiuksia aikuisiälle ja eväitä tehdä kovalla tasolla työtä myöhemmin. 22-vuotiaiden menestys korreloi jo enemmän aikuissarjojen menestystä kuin 17–19-vuotiaiden, lajipäällikkö Tommy Ekblom miettii, kuinka nousta nuorisohuipusta myös aikuismenestyjäksi.

Ensi kesä tulee olemaan varsin mielenkiintoinen suomalaisen kestävyysjuoksun osalta. Mielenkiinnolla seuraamme millaiseen vauhtiin Tommy Ekblom on suojattinsa saanut Helsingin EM-kotikisoissa.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri