Kenia juhli MM-maastojuoksussa – miesten kärjessä juossut ugandalainen sammui totaalisesti viimeisellä kilometrillä

Geoffrey Kamworor voitti maastojuoksun maailmanmestaruuden. Kuva: Deca Text&Bild

Geoffrey Kamworor voitti maastojuoksun maailmanmestaruuden. Kuva: Deca Text&Bild

Kenia oli selkeä ykkösmaa, kun maastojuoksun maailmanmestaruudet jaettiin Ugandan Kampalassa viikonloppuna.

Miesten 10 kilometrin kilpailussa Geoffrey Kamworor onnistui puolustamaan kahden vuoden takaista mestaruuttaan juosten voittoon. Tasan vuosi sitten samana päivänä Kamworor voitti puolimaratonin maailmanmestaruuden. Voittajan takana kaksoisvoiton Kenialle varmisti Leonard Kiplimo Barsoton. Etiopian Abadi Hadis juoksi pronssille.

Cheptegei takakumarassa maaliin

Isäntämaa oli lähellä historiallista maastojuoksukultaa, kun Joshua Cheptegeillä oli vielä lähes kymmenen sekunnin johtoasema viimeisen kilometrin alkaessa. Ugandalainen hyytyi kovan vauhdin sekä kuuman ja kostean kelin vuoksi kuitenkin totaalisesti.

Viimeiset sadat metrit pahasti takakumarassa juossut Cheptegei ei meinannut päästä lainkaan maaliin, ja takaa tulleet joukkuekaverit joutuivat jopa työntämään häntä. Maaliin ugandalainen hoiperteli sijalla 30 yli puolitoista minuuttia voittajan takana, eikä hän enää taatusti ymmärtänyt olevansa mukana maastojuoksukilpailussa.

Miesten joukkuekilpailun voitti Etiopia ennen Keniaa. Cheptegein kannatti kuitenkin hoiperrella maaliin saakka, sillä hänen sijoituksensa toi joukkuekilpailussa pronssia niukasti ennen Eritreaa.

Naisissa kuutoisvoitto

Naisten kilpailu oli vielä ylivoimaisempi Kenian näytös, kun peräti kuusi ensimmäistä sijaa menivät yhdelle maalle. Voittoon juoksi Irene Chepet Cheptai ennen Alice Aprot Nawowunaa ja Lilian Kasait Rengerukia. Naisten joukkuekilpailun kärki oli Kenia, Etiopia ja Bahrain.

Eurooppalaiset eivät juhlineet Ugandassa. Miesten kilpailun paras eurooppalainen oli Espanjan Sergio Sanchez sijalla 50. Naisissa saman maan Trihas Gebre oli 20:s. Pohjoismaista edustusta löytyi vain Tanskalta. Peter Glans oli parhaana miehenä 83:s ja Anna Möller naisten kilpailussa 70:s.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri