EM-maastot käytiin Velenjessä

em maastot velenje2011bEM-maastot juostiin Slovenian Velenjessä. Suomalaisittain parhaiten sijoittui Sandra Eriksson. Hän oli 22-vuotiaiden naisten sarjassa 14.

em maastot velenje2011b19-vuotiaiden naisten starttia. Kuva: EXCCH2011 VelenjeEM-maastot juostiin Slovenian Velenjessä. Kisoihin osallistui ennätyssuuri joukko juoksijoita, peräti 481. Kisapaikalla vallitsi tyyni ja pilvinen sää. Lämpötila oli hieman plussan puolella.

19-vuotiaat naiset 4 km

Juniorinaisten kisassa startista kärkeen säntäsivät Romanian Ioana Doaga, Slovenian Amela Terzic sekä Ukrainan Mariya Hodakyvska. Eroa muihin syntyi hetkessä. Kisan edetessä ukrainalainen tippui kärkikaksikon kyydistä, ja yksi suurimmista ennakkosuosikeista Iso-Britannian Emelia Gorecka alkoi nousta takajoukoista. Gorecka nousi tasaisella vauhdilla pikkuhiljaa kärkeen, ja ratkaisi voiton itselleen viimeisillä sadoilla metreillä. Suomalaisista parhaiten sijoittui Viivi Rantanen sijalle 30. Britit veivät joukkuekisan. Suomi sijoittui 11.

1. GORECKA, Emelia GBR 13:13
2. DOAGA, Ioana ROU 13:14
3. TERZIC, Amela SRB 13:22
30. RANTANEN, Viivi FIN 14:06
42. KETTUNEN, Oona FIN 14:23
70. HAUKILAHTI, Anette FIN 14:44
75. VÄLIMÄKI, Ilona FIN 15:00

19-vuotiaat miehet 6 km

Nuorten miesten kisassa nähtiin ennätyssuuri osanottajajoukko, yhteensä 110 juoksijaa. Alkuvauhdista vastasivat hieman yllättäen Unkarin juoksijat. Seuraavaksi kärkeen siirtyi Venäjän nelikko. Pari kilometriä ennen maalia pääjoukko oli supistunut kuuteen juoksijaan: kolmeen venäläiseen, kahteen brittiin sekä yhteen ranskalaiseen. Voittoon juoksi suurimman osan matkasta vetotöitä tehnyt pitkänhuiskea Venäjän Ilgizar Safiulin. Safiulin on aiemmin voittanut muun muassa 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden estejuoksussa. Hopealle kiri Iso-Britannian Richard Goodman ja pronssia sai Venäjän Vladimir Nikitin. Suomen ainoa edustaja Martti Siikaluoma oli 57. tehtyään nousujohteisen juoksun. Britit joukkuekultaan tässäkin lajissa.

- Kilpailu meni aivan odotetulla tavalla. Olin ajatellut, että jos 50-60 sakkiin pääsee niin voi olla todella tyytyväinen. Loppusija 57, jotenka tyytyväinen voi olla. Valmistautuminen oli onnistunut täydellisesti ja sain annettua kisassa kaikkeni. Lähdin alkuun maltillisesti liikkeelle ja nostin sijoitustani koko matkan ja taktiikka oli myös toimiva! Reitti olisi voinut olla hieman mäkisempi kun nyt reitti oli lähes tasainen. Hieno kilpailu kokemuksena ja hyvä motivaattori tulevan kauden harjoitteluun! kommentoi Martti Siikaluoma Hevoskuurille.

1. SAFIULIN, Ilgizar RUS 17:49
2. GOODMAN, Richard GBR 17:51
3. NIKITIN, Vladimir RUS 17:51
57. SIIKALUOMA, Martti FIN 18:59

22-vuotiaat naiset 6 km

22-vuotiaiden naisten sarjaan osallistui vain 43 juoksijaa. Suomen Sandra Eriksson lähti tapansa mukaan rohkeasti matkaan kärkiryhmän mukana vilustumisesta ja polvivaivoista huolimatta. Kisan puolivälin tienoilla Eriksson joutui jättäytymään terävimmän kärjen taakse. Voittoon juoksi viime vuoden kolmonen Iso-Britannian Emma Pallant. Toiseksi sijoittui saman maan Naomi Taschimowitz. Brittien kolmoisvoiton vesitti aivan viime metreillä pronssille kirinyt Saksan Corinna Harrer. Neljänneksi jäi niukasti Iso-britannian Stephanie Twell, jolta nähtiin hieno comeback kansainväliselle tasolle. Twell loukkantui viime talvena erittäin vakavasti, kun nilkka meni päreiksi kuoppaan astuessa, ja uran jatko oli jopa vaakalaudalla. Sandra Eriksson sijoittui 14. 45 sekuntia kärjestä. Britit jatkoivat kullanhuuhdontaan joukkuekisassa tässäkin sarjassa.

Sandra Eriksson oli itse juoksuun suhteellisen tyytyväinen, vaikka odottikin hiukan parempaa sijoitusta eli lähelle viime vuoden kuudetta sijaa tai ainakin kymmenen parhaan joukkoon. Mutta pikku vilustuminenkin ennen kisaa vei hiukan parasta iskua pois.

– Huh, oli tosi kylmää, vain pari-kolme astetta. Mutta olen oikeastaan ihan tyytyväinen. Olen voinut harjoitella vain kolme viikkoa normaalisti, joten en voinut vaatia itseltäni tämän enempää. Tosin hiukan parempaa sijoitusta olisin toivonut. Maalissa en ollut edes väsynyt ja jalat olivat vielä tuoreen tuntuiset. En ole tottunut kilpailemaan tauon jälkeen ja saamaan kaikkea irti kropastani, kertoi parhaan suomalaissijoituksen saavuttanut Sandra Eriksson Hevoskuurille.

1. PALLANT, Emma GBR 19:57
2. TASCHIMOWITZ, Naomi GBR 20:02
3. HARRER, Corinna GER 20:03
14. ERIKSSON, Sandra FIN 20:42

22-vuotiaat miehet 8 km

Nuorempien miesten lähdön tapaan nähtiin tässäkin startissa alkumatkasta kärjessä venäläisrintama. Johtopaikka kärjessä vaihteli, kunnes vajaa kilometri maalista Ranskan Florian Carvalho säntäsi hurjaan loppuvetoon, ja juoksi ylivoimaiseen voittoon. Viime vuoden hopeamitali kirkastui siis kullaksi. Toiseksi sijoittui Iso-Britannian James Wilkinson ja pronssia otti Norjan Sondre Nordstad Moen. Norjalaiset taistelivat upeasti joukkuekultaa!

1. CARVALHO, Florian FRA 23:44
2. WILKINSON, James GBR 23:47
3. MOEN, Sondre Nordstad NOR 23:48

Naiset 8 km

Naisten kilpailuun starttasi 54 juoksijaa. Parin kilometrin juoksun jälkeen joukko oli venynyt jo pitkäksi nauhaksi, ja kärjessä vauhtia piti Irlannin Fionnuala Britton. Matkan edetessä keulaan muodostui kolmikko Britton, Italian Nadia Ejjafini sekä Portugalin Ana Dulce Félix. Takaa kolmikkoa koetti tavoittaa Iso-Britannian Gemma Steel. Viiden kilometrin jälkeen Britton oli muutaman askeleen karussa muilta, ja toisena ja kolmantena tulivat yhtä matkaa Ejjafini sekä Steel, Félixin tipahdettua neljänneksi. Lopulta Brittonin voitto oli selkeä, ja takana sijoitukset vaihtelivat niin, että Félix sijoittui hopealle ja Steel pronssille. Suomen edustaja Elina Lindgren oli 38. Joukkuekulta matkasi Iso-Britanniaan.

1. BRITTON, Fionnuala IRL 25:55
2. FÉLIX, Dulce POR 26:02
3. STEEL, Gemma GBR 26:04
38. LINDGREN, Elina FIN 28:01

Miehet 10 km

Miesten kisassa ensimmäisellä kilometrillä kärjessä nähtiin Ruotsiottelun kympin yllättäjä Adil Bouafif. Hän ei kuitenkaan kyennyt tällä kertaa maaottelun kaltaiseen ylivoimaan, vaan hiipui lopulta sijalle 31. Reilun parin kilometrin juoksun jälkeen kärkeen siirtyi Belgian Atelaw Bekele, ja teki helposi eroa muihin juoksijoihin. 16-vuotiaana Etiopiasta Belgiaan muuttaneen Bekelen reilun viiden sekunnin johto muihin kesti loppuun asti ja belgialainen kruunattiin Euroopan mestariksi. Loppusuoran kiritaistelussa Espanjan Ayad Lamdassem kukisti naapurimaan Portugalin Jose Rochan. Takavuosien Pohjolan mestari Tanskan Morten Munkholm sijoittui parhaana pohjoismaalaisena kilvan kymmenenneksi.

1. BEKELE, Atelaw Yeshetela BEL 29:15
2. LAMDASSEM, Ayad ESP 29:20
3. ROCHA, José POR 29:21

>>Tulokset

  
   

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri