Polkujuoksussa taas maailmanmestaruudet jaossa

Henri Ansion kausi jatkuu Karhunkierroksen (kuvassa) jälkeen Italiassa polkujuoksun MM-kilpailussa. Kuva: Aapo Laiho

Henri Ansion kausi jatkuu Karhunkierroksen (kuvassa) jälkeen Italiassa polkujuoksun MM-kilpailussa. Kuva: Aapo Laiho

Polkujuoksun maailmanmestaruuksista kilpailtiin viimeksi vasta lokakuussa, joten maailmanmestarit ovat saaneet pitää titteliä vain reilut puoli vuotta.

 Viime syksynä kilpailtiin Portugalissa 85 kilometrin pituisella reitillä. Nyt kisa käydään Italiassa Toskanassa ja reitti on huomattavasti lyhyempi, 50 kilometriä. Nousumetrejä kertyy noin 3000.

Suomen ykköstykkinä MM-kilpailuun lähtee viime vuonna sijalle 15 juossut Henri Ansio. Vuonna 2015 Ansio oli 36., joten sijaluku parani kohisten. Tänä vuonna kilpaillaan huomattavasti viime vuoden kisaa lyhyemmällä reitillä, mikä voi sopia hyvin Ansiolle. Suomessa hän on viime vuosina dominoinut juuri 40-60 kilometrin pituisia polkukisoja, vaikka on välillä kilpaillut ultramatkoillakin. Tänä keväänä Ansio on voittanut muun BodomTrailin 21 km kilpailun ja NUTS Karhunkierroksen 53 km kisan sekä kokeillut vauhtiaan SM-puolimaratonilla.

Miesten sarjassa polkujuoksun maailmanmestaruutta puolustaa espanjalainen Luis Alberto Hernando, joka puolestaan on parhaimmillaan huomista reittiä pidemmillä matkoilla.

‒ 80 kilometriä olisi minulle parempi matka, mutta en ole huolissani, sillä olen valmistautunut harjoittelussani juuri tätä kisaa varten, kertoo Hernando kisasivulla ennakkohaastattelussa. Hänen harjoituskautensa on sujunut hyvin ja hän kertoo olevansa vielä viime vuottakin motivoituneempi taistelemaan mestaruudesta.

Ennen viime vuoden mestaruutta Hernando otti hopeaa vuoden 2015 kisassa. Viime vuonna hopea ja pronssi menivät Ranskaan, Nicolas Martinin ja Sylvain Courtin nimiin.

Naisten sarjan kärkikolmikko tuli viime vuonna Ranskasta, Espanjasta ja Alakomaista: Caroline Chaverot, Azara Garcia ja Ragna Debats. Mestaruus menee varmuudella uusiin nimiin, kun Chaverot ei ole mukana kilpailussa.

Naisten sarjassa Suomi-paitaan pukeutuvat Maija Oravamäki, Jaana Mononen, Irina Nousianen ja Mira Hämäläinen-Iho. Jaana Monosella on viime vuodelta puolustettavana kelpo sijoitus 18.

Miesten kisassa Suomea edustavat Ansion lisäksi Tero Halme, Toni Halme, Joonas Kortelainen, Tomi Mikkola, Eetu Nordman, Antti Nisonen ja Joni Seppä.

Kilpailu alkaa lauantaina 10.6. klo 9 Suomen aikaa.

- Outi Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri