Jarkko Järvenpää satsaa täysillä

jarvenpaajarkko05012012Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää murtautui kestävyysjuoksun kansalliseen kärkeen viime kesänä.


jarvenpaajarkko05012012isoJarkko Järvenpää. Kuva: Jarno MaimonenViime kesänä moni Turun Kalevan kisojen 10 000 metrin loppukilpailua seurannut hieraisi epäuskoisena silmiään, kun Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää rohkeni haastaa lajin suosikit Matti Räsäsen ja Jussi Utriaisen lähtemällä mukaan heidän vauhdinpitoonsa. Ennakkoluulottomasti kauden ensimmäistä kisastarttiaan juossut Järvenpää joutui lopulta taipumaan Räsäsen ja Utriaisen hiillostuksessa, mutta sijoittui kisassa upeasti neljänneksi ennätysajallaan 30.28,79.

- Osallistumiseni Kalevan kisoihin päätettiin vasta siinä vaiheessa, kun kunto näytti olevan tarpeeksi hyvä eräänlaisen näytön antamiseen SUL:n suuntaan. Olin viikkoa ennen Kalevalaisten kymppiä tehnyt hyvän treenin Kangasalla Kyötikkälän kentällä, ja tiesin sen perusteella pystyväni puolen tunnin aikaan. Ainoaksi järkeväksi taktiikaksi muodostui lähteä Jussin ja Matin matkaan. Hyvä loppuaika ja sijoitus eivät tulleet itselleni yllätyksenä, vaikka muille se saattoi sitä olla, kertasi Järvenpää kauden aloitusjuoksuaan.

Amerikan aika oli rikkonainen

Palataanpa ajassa vielä viime kesääkin aiempaan. Jarkko Järvenpää tuli tunnetuksi nuorten sarjoissa erinomaisena 1500 - 5000 metrin juoksijana. Menestystä ratamatkojen ohessa tuli myös maantieltä ja maastoista. Lukion ja armeijan jälkeen Järvenpää suuntasi kilpaveljensä Aki Nummelan kanssa Missourin Jopliniin Amerikan Yhdysvaltoihin. Kaverukset opiskelivat Missouri Southern State yliopistossa kansainvälistä kauppaa ja markkinointia, sekä juoksivat kilpaa opinahjonsa joukkueen (MSSU Lions) keltavihreissä väreissä niin hallissa, maastossa kuin ulkoradallakin.

- Saatuani opintoni päätökseen Joplinissa palasin Suomeen vuoden 2010 lopussa. Juoksun kannalta Amerikan aikani oli rikkonainen. Yritin ehkä liikaa miellyttää kaikkia tahoja. Joukkueen mukana oli harjoiteltava yliopiston palkkaaman valmentajan Coach Rutledgen mukaan, ja toisaalta kotimaassa olleen valmentajankin ohjeita oli noudatettava. Sillä tasolla millä itse tuolloin olin, olisi pitänyt ehdottomasti valita vain yksi tie mitä kulkea, eikä yrittää tehdä kaikkea. Omien kokemuksieni perusteella en suosittelisi kenellekään Amerikkaan lähtöä. Tai ehkä siinä tapauksessa, että menee siihen yliopiston tarjoamaan systeemiin täysillä mukaan.

jarvenpaajarkko26112011Järvenpää on juossut Teivocupia pienestä pitäen. Teivon testijuoksu onkin hänen mieluisimpia kisoja. Jarkko juoksi kauden 2012 avauskisassa 5 km reittiennätykseksi 14.54. Kuva: Jarno MaimonenVaikka juoksu-ura ei Joplinissa mennyt kaikilta osin tavoitteiden mukaan, näkee Järvenpää amerikkalaisten yliopistojen harjoittelumallissa positiivisiakin puolia.

- Yliopistojoukkueessa harjoittelu tähtää joukkueen menestykseen. Siellä ei tunneta yksilöitä. Kaikki tehdään yhdessä, vaikka joukkueessa on hyvinkin eritasoisia juoksijoita. Se, mikä poikkeaa Suomen juoksukulttuurista, ovat yhteistreenit. Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa näin tamperelaisittain Pirkkahalli: hallin rataa kiertää monentasoisia juoksijoita, mutta varmasti heidän jokaisen harjoittelussa löytyisi joitakin yhteisiä osia, mitä voisi yhdessä tehdä. Siitä hyötyisivät kaikki.

Paluu Suomeen

25-vuotias tamperelainen murtautui kestävyysjuoksun kansalliseen kärkeen vuoden 2011 aikana. Näin jälkikäteen Jarkon huikeita juoksuja voi vain hämmästellä, sillä viime vuoden alku ei luvannut näin hulppeaa kehitystä, vaan päinvastoin. Pitkä valmennussuhde Jari Hemmilän kanssa tuli tiensä päähän, ja Järvenpää ehti jo kertaalleen lopettaa koko juoksuharjoittelun.

- Suomeen tultuani pääsin heti töihin. Yksi tavoitteistani tuohon aikaan oli hankkia mahdollisimman pian työkokemusta, sillä tyhjä työhistoria ei näinä aikoina näytä kovinkaan hyvältä työnantajien silmissä. Amerikassa olin tottunut siihen, että jokaisessa harjoituksessa valmentaja seurasi meidän tekemisiä. Suomessa näin ei enää ollutkaan. Siinä vaiheessa harjoitteluintoni lopahti, ja päätin panostaa täysillä työntekoon. Lopetin juoksut kokonaan, ja olin käytännössä harjoittelematta helmikuusta toukokuuhun. SM-maastojen aikaan aloimme viritellä yhteistyötä nykyisen valmentajani Veli-Matti Rannan kanssa, ja juoksut saivat jatkoa.

Uusi alku

Hyviä loppukesän ja syksyn suorituksiaan Järvenpää selitti säännöllisellä ja järkevällä harjoittelulla, sekä ennen kaikkea terveenä pysymisellä. Vuodesta 2005 lähtien toistuvasti pienistä jalkavaivoista kärsinyt ja muun muassa polvioperaation läpikäynyt juoksija on kokemiensa vaikeuksien myötä oppinut kuuntelemaan kroppaansa ja seuraamaan harjoittelusta palautumista. Tämä ominaisuus yhdistettynä nuorukaisesta silmin nähden huokuvaan paloon harjoitella ja kilpailla on monen valmentajan unelma, ja tuottaa taitavissa käsissä tulosta.

Rannan opissa harjoittelu ei ole Järvenpään mukaan merkittävästi muuttunut aiemmasta:

- Harjoittelussa ollaan pidetty tärkeimpänä ajatusta, että tehdään vain sen verran treenejä, mitkä varmasti pystytään tekemään hyvin, ja mitkä vievät asiaa eteenpäin kesään. Tärkeintä ei siis ole treenata mahdollisimman paljon, eikä tehdä mahdollisimman monta kovaa treeniä viikkoon. Kaikki mitä tehdään, yritetään tehdä mahdollisimman hyvin, luonnehti Järvenpää harjoittelunsa punaista lankaa.
 
jarvenpaajarkkoswefinmo2011Jarkko Järvenpää edusti Suomea Ruotsiottelussa sekä 5000 että 10 000 metrillä. Kuva: Jarno Maimonen- Alussa harjoittelu oli kevyttä, mutta siitä se on asteittain koventunut. Ensimmäiset reippaat lenkit tuntuivat todella raskailta, mutta kesäkuun lopussa aloin olla jo samassa kunnossa, kuin olin vuodenvaihteessa ennen juoksutaukoa.

- Harjoittelu on jatkunut siitä, mihin se kisakauden jälkeen jäi. Emme pitäneet minkäänlaista ylimenokautta, koska siihen ei nähty järkevää tarvetta. Vauhdit ovat syksyn mittaan koventuneet, eikä niitä ole tässä tilanteessa tarkoitus pudottaa talven ajaksi. Kaiken lisäksi vuodenaikaan nähden loistavat kelit ovat suosineet syksyn ja alkutalven harjoittelua kotimaassa. Sanoisin, etten ole harjoitteluolosuhteissa ja harjoittelussa joutunut antamaan tasoitusta esimerkiksi koko syksyn etelässä treenanneihin verrattuna.

Kevään suunnitelmat

Jarkko Järvenpää leireili tyttöystävänsä Elina Korjansalon kanssa kolme viikkoa Teneriffalla Kanarian saarilla joulukuussa. Harjoittelu sujui hyvin, ja seuraavaksi aikomuksena on testata kuntoa puolimaratonilla tammikuun lopussa:

- Pohjat alkavat olla nyt siinä mallissa, että tähän väliin kannattaa ottaa kisa. Katselimme juuri valmentajani kanssa lentoja Espanjaan. Santa Polassa juostaan tammikuun lopussa nopea puolimaraton, ja sinne mennään. Viime vuonna voittoaika oli 60.31. Maaottelussa tasapäin kanssani juossut Fredrik Uhrbom juoksi siellä silloin 66.18. Ainakin minuutin ennätysparannuksen pitäisi olla realismia. (Järvenpään ennätys on 67.23.)

jarvenpaajarkkokpaa2011Jarkko juoksi puolimaratonin ennätyksensä 67.23 Kankaanpäässä syksyllä 2011. Kuva: Jarno Maimonen- Puolikkaan jälkeen vuorossa ovat hallikisat. Juoksen Tampereen Tähtien kisoissa 2000 metriä helmikuun alussa. SM-halleja varten tarvitaan raja siitä lajista, missä aikoo kilpailla. Kolmosella sitä minulla ei viime kesältä ole. Rajan rikkomiseen on tilaisuus Botniagamesissa. Sinne on muutenkin tulossa hyvä kisa, kun kotimaan kärkijuoksijat ovat joukolla mukana. SM-halleissa juostaan sitten kolmonen.

- Hallien jälkeen lähden mahdollisesti Espanjaan leirille. Huhti-toukokuussa on vuorossa yksi kauden päätavoitteista: kilpailen Jenkeissä vitosella ja kympillä ennätykset mielessä.

Urheilun ehdoilla

Tulevalta kaudelta Jarkko Järvenpää odottaa tietynlaista läpimurtoa. Tarkoittaako se puolen tunnin alitusta päämatkalla kympillä, vai peräti valintaa Helsingin EM-kisoihin, Järvenpää ei paljasta. Tinkimätöntä asennoitumista kovien tavoitteiden saavuttamiseen osoittaa hänen ottamansa askel ammattimaisempaan urheilijan arkeen.

- Otsikoksi voisi vaikka laittaa, että "Järvenpää alkaa ammattilaiseksi". Irtisanoin itseni nykyisestä työstäni, ja voin panostaa täysillä harjoitteluun helmikuusta lähtien. Oikeastaan olen kuluneen puoli vuotta tehnyt kaiken juoksun ja harjoittelun ehdoilla. Siinä mielessä panostus on jo nyt ollut jokapäiväistä. Mitä tämä panostus sitten käytännössä tarkoittaa? Totuin jo Amerikan aikoina heräämään aamukuudelta lenkille. Teen edelleenkin niin, ja siinä mielessä mikään ei muutu. Töihin kiirehtimisen sijaan aikaa jää nyt kunnolla palautumiseen ja seuraavaan harjoitukseen valmistautumiseen. Uskon, että myös tällä tavalla on edistysaskelia otettavissa. Kun sydän on tekemisessä mukana, niin kaikki toimii, filosofoi Järvenpää.

Valmentajan silmin

Veli-Matti Ranta on toiminut Jarkko Järvenpään valmentajana viime vuoden toukokuusta lähtien. Kokeneena valmentajana ja entisenä kansallisen tason kärkijuoksijana Ranta on tiedostanut harjoittelun seurannan ja oheistoimintojen tärkeyden.

ranta veli matti07052011Veli-Matti Ranta. Kuva: Jarno Maimonen- Jos alkukesästä valmentajalle jäi jotain erityisesti mieleen niin se, että jouduin aluksi jopa ylipuhumaan Jarkkoa Kalevan kisoihin. Se kannatti. Kesän ajan harjoittelua vietiin hyvin perustasolla saattaen pk-tasojen lisäksi vauhtikestävyyttä selkeästi paremmaksi. Syksyn jälkeenkin on edetty suhteellisen perusharjoittelulla. Vauhdit tosin ovat kasvaneet merkittävästi jo nyt kovemmissa harjoituksissa. Tällä haetaan valmiutta, että kisakunto olisi jo muutaman kuukauden päästä mahdollisimman hyvä, kun ensimmäiset ja yhdet tärkeimmistä ratakilpailuista aikojen tavoittelun muodossa koittavat. Vauhtien ollessa jo nyt kovissa harjoituksissa huomattavasti kovemmat kuin kesällä, on valmentajan tehtävänä osaksi olla pienenä jarruna, että homma pysyy kasassa. Lähiviikkojen aikana katsotaan hiukan testimielessäkin, missä "ääripäiden" kunto liikkuu, eli ensin puolimaraton ja hiukan myöhemmin 2000-3000 m hallissa. Keväällä tavoite on jo selkeästi 5000 m tai paremmin jopa 10 000 m matkalla, kertoi Ranta.

- Valmentajan silmin Jarkko on huolellinen, motivoitunut ja tunnollinen tekemisissään, ja suunnitellut asiat ovat toteutuneet lähes 100-prosenttisesti. Harjoittelun lisäksi tärkeälle sijalle nostaisin, että Jarkko hoitaa muun muassa nukkumiset esimerkillisesti, mikä monella jää kovemmassakin harjoittelussa liian vähälle. Yhdessä on koetettu hoitaa muutkin harjoittelun ulkopuoliset asiat hyvin. Esimerkiksi on ollut eduksi, kun olemme voineet hoitaa oman hierojan ammattini kautta lihashuoltopuolen monesti kilpailujen ja kovien harjoitusten jälkeen heti kuntoon, ja siten palautuminen on lähtenyt nopeasti vauhtiin. Kun lisäksi kotioloissa Jarkolla on tyttöystävänä toinen lihashuollon ammattilainen, on sieltä tullut hyviä vinkkejä muun muassa lihaskuntoharjoitteluun. Valmentajana olen pyrkinyt tuomaan Jarkolle lisäksi hyvää seurantaa harjoituksiin. Pyöräkin oli valmentajalla monesti käytössä harjoituksissa vuodenvaihteeseen asti. Harjoittelua tukemaan tehtiin myös tasotestit joulukuussa, jotka osoittivat hyvää kehitystä. Satunnaisesti kovissa harjoituksissa on harjoitusteho varmistettu myös laktaattimittarilla.

Harjoitusviikko marraskuulta (töissä klo 8-16, aamulenkki klo 6:15 ja illan treeni klo 17:00):

Ma: ap. 10km + ip. 14km kevyt/valmistava vauhtileikittely
Ti: ap. 8km + ip. vr 4km ja 7x1000m/1.5' tiellä +vr 4km
Ke: ap. 18km + ip. hieronta
To: ap. 8km + ip. vr 4km + lihaskunto, erityisesti keskivartalo yht. 30min + vr 4km.
Pe: vr 2km + 16km reipasta 3.30/km + vr 2km
La: 10km
Su: ap. 25km + ip. kevyttä juoksua noin 20min ja välissä koordinaatiot ja 4 x 80-100m rentoja lasketteluja

Yhteensä: 138 km

Leiriviikko Teneriffalla joulukuussa:
 
Ma: ap.13km + ip. 15km kevyt/valmistava vauhtileikittely
Ti: ap.10km + ip. vr + mäkivedot 10x1.5min juostava mäki/pal.2,5min mäki rennosti alas + vr, yht. 18km  
Ke: ap.20km + ip. vr 4km + koordinaatiot + vr 4km
To: ap.12km + ip. vr 4km + lihaskunto, erityisesti keskivartalo yht. 40min + vr 4km
Pe: ap.10km + ip. vr 2km + 15km (10km TV reipasta 3.25min/km + 5km radalla TV kovana 3.05) + vr 3km
La: ap.12km, ip lepoa
Su: 29km

Yhteensä: 172 km

Hevoskuuri kiittää haastattelusta ja toivottaa menestystä alkaneelle vuodelle 2012!

-Jarno Maimonen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri