Jussi Utriaisen ura huipentuu olympiavuoteen

utriainenjussi2011 f rantakariHevoskuuri tavoitti olympialaisten maratonille tähtäävän Jussi Utriaisen.utriainenjussi2011 f rantakariJussi Utriainen. Kuva: Pekka RantakariJussi Utriainen oli viime keväänä elämänsä kunnossa. Hän juoksi Hollannin Venlossa kauan tavoittelemaansa puolimaratonin Suomen ennätykseen 62.50. Loppukausi ei sujunut kaikilta osin aivan suunnitelmien mukaan, mutta alkavaan kauteen Lahden Ahkeran mies lähtee luottavaisin mielin. Olympiavuoden on määrä kruunata 33-vuotiaan Utriaisen pitkä juoksijan ura.

Jussi Utriaisen viime syksyn päätavoitteena oli saavuttaa olympialaisiin vaadittava tulosraja (IAAF:n A-raja 2.15.00 ja B-raja 2.18.00) Amsterdamin maratonilla lokakuussa. Maratonille valmistautumisen viime hetkillä kohtalo astui julmasti sairauden muodossa esiin, ja puolen vuoden herpaantumaton keskittyminen ja äärimmäisen hyvin mennyt harjoittelujakso valuivat hukkaan.

- Kunto meni kyllä nopeasti alas. Se siinä kuumeilussa tuli todellisena yllätyksenä. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta noin pitkästä kuumejaksosta. Sairastelun jälkeen oli vielä pieni toive joulukuisesta maratonista, mutta PM-maastojen romahdus pyyhki nekin toiveet mennessään. Maastojen jälkeen pidin kaksi viikkoa lepoa, ja aloitin peruskunnon rakentamisen uudelleen, kertasi Utriainen ankeaa syksyään.

utriainen18062011Utriainen Suvi-illan ykkönen. Kuva: Jarno MaimonenPienen hengähdystauon jälkeen Utriaisen harjoittelu on sujunut suunnitellusti. Loppusyksyn ja alkutalven onnistuneet harjoitukset näkyivät nopeasti tuloksissa. Utriainen voitti loppiaisena Portugalin Farossa 6.5 kilometrin mittaisen katujuoksun ajalla 18.46.

- Kolme viikkoa Portugalissa meni harjoituksellisesti hyvin. Faron kisa leirin lopuksi oli minulle suuri helpotus. Niin huonosti syksy meni! Kotimaassa olen harjoitellut paljon juoksumatolla, mutta myös ulkona. Olosuhteet ovat täällä pääkaupunkiseudulla olleet aina vuodenvaihteeseen asti poikkeuksellisen hyvät. Toki kun nyt katsoo ikkunasta ulos, niin siellä sataa lunta todella sakeasti, Utriainen naurahtaa.

Yleisurheilussa käydään tänä vuonna kahdet suuret kilpailut: Helsingin EM-kisat sekä Lontoon olympialaiset. Kohoavien nietosten ja paukkupakkasten keskellä kesä ja arvokilpailut tuntuvat tällä hetkellä varsin kaukaiselta ajatukselta, mutta viikot ja kuukaudet kiitävät yllättävän nopeasti. Helsingin EM-kisat tulevat vastaan jo kesäkuun lopussa. Oman haasteensa tulevan kauden arvokilpailuihin valmistautumiseen tuovat tulosrajojen metsästykseen jäävä lyhyt aika sekä niukat starttimahdollisuudet. Maratonilla näytönanto jää käytännössä yhden kisan varaan.

- No joo, ykköstavoite on tietysti olympiamaraton, mutta on se EM-kymppikin jollain lailla mielessä. Kaikki on kiinni siitä, että saavutanko tarvittavat tulosrajat. Olympialaiset ovat ehdottomasti päätähtäin.

- Suunnitelmissa on juosta kaksi kisaa Euroopassa: maantiekymppi helmikuussa ja puolimaraton maaliskuussa. SM-hallit ovat kohdallani pieni kysymysmerkki. Se 3000 metriä on mahdollisesti ainoa hallikisani. Maratonnäytön annan huhtikuun puolessavälissä jollakin suurella maratonilla. Millä, siihen tulee selvyys lähipäivinä, valotti Utriainen kevään suunnitelmiaan.

utriainen15052011Utriainen hallitsee kotimaan maastojuoksuja. Kuva: Jarno MaimonenVuoden päästä lääkäriksi valmistuva Utriainen on koko juoksu-uransa ajan joko opiskellut tai työskennellyt osapäiväisesti. Kymmenisen vuotta sitten Utriainen kertoi juoksemisen olevan hänelle vain harrastus, vaikkakin tärkeä. Nykyään hänen suhtautumisensa juoksemiseen on hieman muuttunut. Voidaanko sanoa, että jalostunut?

- Olet oikeassa, nuorempana juokseminen oli minulle harrastus. Työskentelin noihin aikoihin täyspäiväisesti meklarina. Voi kuitenkin sanoa, että viimeiset viisi vuotta olen harjoitellut lähes puoliammattilaisena. Opiskelujen jatkaminen on mahdollistanut viime vuosien kaltaisen panostamisen harjoitteluun. Täyspäiväistä juoksijan uraa en ole koskaan edes harkinnut. Totta on myös se, että juoksemisesta on tullut elämäntapa.

- Harjoittelun yhdistämistä opiskeluun tai työhön en ole koskaan kokenut ongelmana. On mielestäni lähinnä asennoitumiskysymys, pystyykö siihen vai ei. Olen aina yrittänyt välttää kompromisseja kumpaankaan suuntaan. Järjestän sekä opiskelun että harjoittelun siten, etteivät ne haittaa toisiaan, vaan päinvastoin. Saatan olla elämäntavoiltani normaalia ihmistä askeettisempi, mutta uskoisin sen onnistuvan muiltakin, kertoo Utriainen.

Hevoskuuri kiittää Jussia haastattelusta ja toivottaa menestystä alkavalle kaudelle!

-Jarno Maimonen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri