Bodom Trailissa kaikkien aikojen polkujuoksijaennätys

Emelie Forsberg kuuluu maailman kovimpiin polkujuoksijoihin. Kuva: Aapo Laiho

Emelie Forsberg kuuluu maailman kovimpiin polkujuoksijoihin. Kuva: Aapo Laiho

Perjantaina ja lauantaina Espoossa järjestetty Bodom Trail keräsi ensimmäistä kertaa Suomessa yli 2000 juoksijaa polkujuoksutapahtumaan.

 

Jere Pajunen ja Ruotsin Emelie Forsberg veivät pääsarjojen voitot uusilla reittiennätyksillä.

Polkujuoksun suosio Suomessa jatkaa vahvaa kasvua. Kaikki merkit viittavat siihen, että edessä on tämän luontoelämyksiä ja kestävyysliikuntaa yhdistävän lajin läpimurtovuosi niin tunnettuuden, harrastajamäärien kuin urheilullisen tason suhteen.

Bodom Trail näytti vahvasti suuntaa tälle kehitykselle. Perjantain Bodom Team sai liikkeelle runsaasti työporukoita ja muita yhteisöjä, ja osanottajista moni lähti kollegoidensa innoittamana poluille ensimmäistä kertaa. Bodom Night puolestaan houkutteli elämyshenkisiä juoksijoita pimeään metsään otsalampun valossa.

Lauantaina BUFF Trail Tour Finlandin avanneella 21 kilometrillä nähtiin ehkä Suomen kovatasoisin polkujuoksukilpailu koskaan niin miesten kuin naisten puolella.

Ennakkoon kiinnostusta herättivät erityisesti polkujuoksun maailmantähtiin kuuluvan ruotsalaisen Emelie Forsbergin ensivisiitti Suomen maaperälle ja Suomen polkujuoksukenttiä hallinneen Henri Ansion ja huippusuunnistaja Jere Pajusen kohtaaminen.

Forsberg heiluttikin naisten kisan tahtipuikkoa alusta alkaen ja teki matkalla tasaisesti eroa kilpasiskoihin. Forsbergin voittoaika 1:41:39 alitti entisen reittiennätyksen noin kahdella minuutilla. 3,5 minuutin erolla toiseksi ehti maantiejuoksujen moninkertainen suomenmestari Hanna Jantunen ensimmäisessä polkujuoksukisassaan. Maajoukkuesuunnistaja Anni-Maija Fincke oli kolmas.

— Maastotyyppi oli tuttu nuoruudesta, mutta en ole juossut vastaavilla poluilla aikoihin. Oli todella rankkaa mutta nautinnollista, kuului Forsbergin arvio päivän urakasta.

Miesten kärkikolmikko Ansio, Pajunen ja suunnistaja Tuomas Tervo saapui ensimmäiseltä 12 km:n kierrokselta yhdessä Pajusen komennossa. Loppulenkillä Pajunen kiristi tahtia ja vei Ansiolta reittiennätyksen ajalla 1:28:41. Minuutin perässä maaliin saapunut Ansio alitti oman ennätyksensä sekunnilla ja sai jätettyä Tervon vajaan minuutin päähän.

— Ensimmäisellä lenkillä huomasin, että matkavauhtini riittää pojille, joten päätin vähän kiristää kisakeskuksen varvauksen jälkeen. Siinä sain sopivan eron tehtyä, kertasi Pajunen kisan ratkaisua.

JerePajunen kuvaaja AapoLaihoJere Pajusen voittoaika oli samalla uusi reittiennätys. Kuva: Aapo Laiho

Kärkijuoksijoiden ja kuntoilijoiden lisäksi Bodom Trail haluaa innostaa nuoria lajin pariin. 21 km:n matkalla jaetun nopeimman alle 23-vuotiaan erikoispalkinnot pokkasivat Julia Silvennoinen ja Aleksi Rytkönen. Lasten ja nuorten 6 km:lla päivän nopeimmat olivat Silva Kemppi ja Luukas Siitonen.

12 km matkalla ykköseksi ylsivät hiihtäjä Maija Hakala ja polkujuoksun erikoismies Eetu Nordman. Miesten Bodom Nightilla miesten sarjan vei nimiinsä Jani Virta, joka ylsi myös perjantain Bodom Night- ja lauantain Bodom Trail -kilpailun yhteistuloksesta laskettavan Bodom Double -kilpailun voittajaksi. Naisten paras yöjuoksija oli Lotta Kirvesmies ja yhteiskisan pokkasi Mira Hämäläinen-Iho.

Aurinkoinen kevätsää suosi tapahtumaa, mutta reitti oli tuttuun tapaan kevään kostuttama. Maaliin saapui hymyileviä ja innostuneita osallistujia, jotka nauttivat Pirttimäen kauniista ja vaihtelevista maastoista pienistä turvekylvyistä huolimatta.

Seuraava polkujuoksun suurtapahtuma onkin jo kolmen viikon päästä juostava NUTS Karhunkierros Rukalla, joka todennäköisesti ottaa Bodom Traililta aseman Suomen suurimpana polkujuoksuna. Pienempiä tapahtumia löytyy runsaasti ympäri Suomen kisakalenterista sivulla www.trailrunning.fi ja Ylen Mennään metsään -kampanjasivuilta.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri