550x90

Paavo Nurmi Gamesissa Suomen kesän kovimmat juoksukisat

Topi Raitanen on Paavo Nurmi Gamesissa kovassa juoksuseurassa. Kuva: Deca Text&Bild

Topi Raitanen on Paavo Nurmi Gamesissa kovassa juoksuseurassa. Kuva: Deca Text&Bild

Osallistujalista puhuu väkevää kieltä Turun Paavo Nurmi Gamesin kehityksestä ja kilpailun tasosta.

Kesäkuun 5. päivä Turussa kilpailee 14 urallaan maailmanmestariksi yltänyttä yleisurheilijaa. Arvokisamitalisteja kentällä on hulppeat 51.

- Taso on nyt laajempi kuin koskaan. Miesten keihäänheitosta ja moukarinheitosta voi jo puhua kisojen runkolajeina. Ne ovat perinteiseen tapaan aivan huippuluokkaa, mutta nyt kovan luokan kansainvälistä tasoa löytyy yhtä lailla juoksulajeista, sanoo kilpailua järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

Paavo Nurmen kisojen noin 250 urheilijan joukosta löytyy 45 eri kansallisuutta. Suomalaisia Turussa kilpailee noin sata. Salosen mukaan kilpailun hyvä maine on kiirinyt. Ketään ei ole tarvinnut houkutella paikalle.

- Kyselyjä on tullut enemmän kuin koskaan, Salonen sanoo.

Paavo Nurmen kisojen järeään tähtikaartiiin kuuluvat muiden muassa keihäänheiton supernimet Johannes Vetter, Thomas Röhler ja Tero Pitkämäki, viime vuosien maailman paras moukarinheittäjä Pawel Fajdek, naisten kiekonheiton yksinvaltias Sandra Perkovic, pika-aitojen MM-voittaja Sergei Shubenkov, 200 metrin hallitseva maailmanmestari Ramil Gulijev, 400 metrin aitojen ex-maailmanmestarit Nicholas Bett ja Bershaw Jackson, Etiopian nouseva kestävyysjuoksijalahjakkuus Samuel Tefera, 100 metrillä olympiahopeaa juossut Kerron Stewart, pika-aitojen MM-hallimitalisti Christina Manning, ex-seiväshypyn MM-mitalisti Nikoleta Kiriakopoulou ja kolmiloikkaajana kaiken voittanut Caterina Ibargüen.

Juoksuradalla nähdään neljä kiinnostavaa keski- ja kestävyysmatkaa:

1500 m miehet

Miesten 1500 metrin kärkinimi on hallitseva hallimaailmanmestari Etiopian Samuel Tefera. Vasta 18-vuotias superlahjakkuus matkan MM-halleissa Birminghamissa maaliskuussa. MM-hallien jälkeen hän juoksi Addis Abebassa, yli 2200 metrin korkeudessa merenpinnasta kotimaansa 1500 metrin mestariksi ajalla 3.36.1 ja teki hiljattain Shanghaissa ennätyksensä 3.31,63.

Etiopialaiskonkari Aman Wote,34, on Teferalle varteenotettava haastaja. Hän oli MM-halleissa neljäs ja juoksi matkan viime vuonna 3.31,63. Hyvää aikaa hakevat myös Timanttiliigan Dohan 1500 metrin kakkonen ja hallitseva 17-vuotiaiden maailmanmestari, Kenian George Manangoi, Ruotsin nouseva maileritähti Kalle Berglund, viime kesän 22-vuotiaiden EM-voittaja Puolan Michal Rozmys ja Taipein Universiadien voittaja Saksan Timo Benitz sekä eurocupissa Lontoossa hiljattain 10 000 metriä loistoajalla 27.36,52 voittanut saksalainen Richard Ringer.

3000 m ej miehet

Topi Raitasella on upea mahdollisuus rikkoa EM-tulosraja 8.40 ja koettaa kohentaa ennätystään 8.37,42 Turun estejuoksussa. Mukana on tukku 8.12-8.17 matkan juosseita kenialaisia ja etiopialaisia, muiden muassa koko Timanttiliigan Dohan kilpailun kärkitrio: Etiopian Chala Beyo sekä kenialaiset Lawrence Kemboi ja Emmanuel Bett.

Kovaa menevät varmasti myös estematkan ajassa 8.09,13 ja 8.10,07 parhaimmillaan juosseet Kenian Barnabas Kipyego ja Nicholas Bett.

3000 metriä naiset

Etiopialainen Meskerem Mamo pinkoi Timanttiliigan Dohan kilpailussa alle 20-vuotiaiden maailman kärkiajan 8.33,63. Vasta 19-vuotias juoksija on Turun kilpailun tilastosuosikki, mutta mukana on tukku muitakin selvästi alle yhdeksän minuutin juosseita urheilijoita.
Turun yleisön silmät seurannevat kiinnostuksella keväällä 10 000 metrin ennätyksensä juosseen Camilla Richardssonia ja hiljattain maantiejuoksussa 5 kilometrin ennätyksensä rikkoneen Sandra Erikssonin taistoa.

Erikssonilta leikattiin toissa syksynä kantapäästä luukasvama ja viime syksynä iski uusi jalkavaiva, mutta keväällä korvaavien harjoitteiden parista kovan juoksuharjoittelun pariin päässyt estejuoksija on nyt hyvässä kunnossa.

ErikssonSandraKungsholmenDecaSandra Eriksson on ennätyskunnossa. Kuva: Deca Text&Bild

800 metriä naiset

Naisten 800 metrin on kotimainen kilpailu, jonka tähtiä ovat Porvoon Urheilijoiden Sara Kuivisto ja Turun Urheiluliiton Aino Paunonen. Mukana on tukku nuoria kotimaisia lahjakkuuksia, kuten Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Alisa Virtanen.

- yleisurheilu.fi, kestävyysurheilu.fi

550x350


Premiumsport.fi

ulvang banneri