550x90

Virossa käynnissä 100 x 10000 metrin viestijuoksun ME-yritys – viestiä viemässä Vasaloppetin ja Jukolan voittajat, olympiamitalisteja ja ministeri

Jukola-voittaja Kenny Kivikas juoksi osuutensa aikaan 32:35. Kuva: WorldofO

Jukola-voittaja Kenny Kivikas juoksi osuutensa aikaan 32:35. Kuva: WorldofO

Kadriorgin puiston stadionilla sata viestinviejää juoksee vuorollaan 10 000 metriä radalla. Viesti käynnistyi 30. kesäkuuta lauantaina illalla.

Guinnessin ennätyskirjassa hallitseva maailmanennätys on kirjattu vuonna 2015 USA:n Illinoisissa aikaan 69:06:52. Toukokuussa Iso-Britannian ilmavoimien joukot juoksivat ajan 64:36:22, joka ei ole vielä ehtinyt viralliseen ennätyskirjaan. Sitä aikaa yrittävät virolaiset alittaa. Keskimääräinen etappiaika on saatava alle 38 minuutin.

Puolivälissä näytti virolaisten kannalta hyvältä: he olivat 50 osuuden jälkeen lähes kaksi tuntia aikataulusta edellä.

Suurin osa juoksijoista on virolaisten juoksuseurojen aktiivijäseniä, mutta mukana on myös Viron urheilutähtiä. Mukaan haki yhteensä kaksisataa halukasta.

Viestin avasi kulttuuriministeri Indrek Saar, joka pitää yllä Viron poliitikkojen urheilumainetta. Presidentti Kersti Kaljulaid on nähty mukana Finlandia-hiihdossa ja lukuisissa Viron tapahtumissa. Entinen pääministeri Taavi Rõivas taas harrastaa maratonjuoksua.

Sunnuntai-iltana viestiä vei kaksi viikkoa sitten Jukolan voittoa Kooveen väreissä juhlinut Kenny Kivikas. Hän kellotti osuusajan 32:35. Osuuksista 37‒39 vastasivat hiihtäjät Raido Ränkel (32:49), Karel Tammjärv (34:12) ja Andreas Veerpalu (36:19).

Maanantai-iltana viestiä tulee viemään Vasaloppetin vuoden 2000 voittaja, nyt 50-vuotias Raul Olle. Olympiamitalisteista mukana ovat soutajat Jürin Jaanson ja Allar Raja.

Ankkuriosuuden juoksee pikaluistelija Saskia Alusalu. 24-vuotias Alusalu sijoittu Pyeongchangin olympialaisissa naisten pikaluistelussa yhteislähtökilpailun neljänneksi.

Viestin odotetaan olevan maalissa tiistaina 3. heinäkuuta aamupäivällä. Viestiin haki mukaan kaksisataa ehdokasta.

- Outi Hytönen

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri