Sjundeå IF maastojuoksun seurajoukkueiden Euroopan-mestaruuskisoihin

reittikarttaSjundeå IF:n kestävyysjuoksijat osallistuvat tulevana viikonloppuna sunnuntaina 5.2. maastojuoksun seurajoukkueiden Euroopan-mestaruuskisoihin Espanjan Castellonin kaupungissa Välimeren rannalla.

reittikarttaReittikartta. Kuva: European AthleticsSjundeå IF:n kestävyysjuoksijat osallistuvat tulevana viikonloppuna sunnuntaina 5.2. maastojuoksun seurajoukkueiden Euroopan-mestaruuskisoihin Espanjan Castellonin kaupungissa Välimeren rannalla. Kyseinen kilpailu on englanniksi lyhennehirviö ECCC CC eli European Champion Clubs Cup Cross Country. Kilpailussa kamppaillaan pääasiassa joukkuekilpailussa. Kukin maa saa lähettää kilpailuun mukaan yhden seurajoukkueen. Isäntämaasta Espanjasta tosin mukana on kolme kovaa seurajoukkuetta, joista yksi on järjestävän seuran joukkue. Kustakin seurasta saa olla viivalla korkeintaan 8 juoksijaa, joista neljän parhaan sijaluvut lasketaan yhteen. Miehet juoksevat kilpailussa 10 km, naiset ja nuoret pojat 6 km sekä nuoret tytöt 4 km.

Suomi lähettää joukkueen vain miesten sarjaan. Tuleen laitetaan maastojuoksun viime vuosien moninkertainen pitkän matkan joukkuemestari Sjundeå IF. SIF:n miehet lähtevät matkaan kuuden hengen joukkueella Mårten Boström, Jarkko Hamberg, Petteri Muukkonen, Lauri Lipiäinen, Magnus Hellström ja Pyry Sipilä. Rutinoituneet Boström ja Hamberg ovat molemmat esiintyneet Suomen maajoukkueen edustusasussa maajoukkuetehtävissä. Hamberg on 10 000 metrin pohjoismaiden mestari ja Boström puolestaan oli vuoden 2008 EM-maastoissa 27. Muukkonen sen sijaan tunnetaan enemmän suunnistajana, mutta häneltä löytyy palkintovitriinistään myös maastojuoksun SM-pronssia viime keväältä. Sjundeå IF:n Lauri Lipiäinen ja Magnus Hellström ovat kokeneita juoksijoita ja he ovat molemmat juosseet 10 km ennätyksensä 31:40 tietämille. Joukkueen ainoa alle 30-vuotias jäsen Pyry Sipilä on tunnettu paremmin mailerina. Sjundeå IF on saanut jalkeille lähes parhaan joukkueensa. Joukosta puuttuu vain kotimaassaan Keniassa talvehtiva Obed Kipkurui. Sjundeå IF on edustanut Suomea tässä kilpailussa viimeksi vuonna 2005 ja silloin tuloksena oli 15. sija. Tuolloin koko kilpailun nopein juoksija oli muuan Zersenay Tadesse.

maastokuvaMaastokuva reitiltä. Kuva: European AthleticsSeurajoukkueiden maastojuoksun Euroopan-mestaruus on ollut suomalaisille seuroille yleensä vaikea kilpailu pärjätä. Viime vuonna Jyväskylän Kenttäurheilijat olivat sijalla 16 ja jätti taakseen 5 seurajoukkuetta. Useat maat ovat monesti lähettäneet mukaan seurajoukkueen, joka on käytännössä ollut paikallisen armeijan tai poliisivoimien urheiluseura ja nimilista onkin vilissyt maajoukkuejuoksijoita. Miesten sarjassa tahtipuikkoa on useana vuonna heilutellut espanjalainen tai portugalilainen seurajoukkue. Vuoden 1989 jälkeen vain kerran voitto on lipsahtanut Espanjan ja Portugalin ulkopuolelle.

Miesten sarjan lähtölaukauksen kajahtaessa ilmoille sunnuntaina Suomen aikaa klo 14:25, viivalle kyyristyy 141 juoksijaa. Edessään heillä on viisi kahden kilometrin mutkaista, mutta mäetöntä, kierrosta. Kärki tullee painelemaan kilpailun jopa alle 29 minuutin kyytiä.

>>Lisätietoa kisasta

-Petteri Muukkonen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri