550x90

Yleisurheilun nuorempien ikäluokkien SM-kisat kilpailtiin Espoossa ja Saarijärvellä

Nathalie Blomqvist. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Deca Text & Bild

Nathalie Blomqvist. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Deca Text & Bild

Yleisurheilun EM-kisojen lisäksi kentillä ja radoilla kilpailtiin kotimaassa, kun Espoossa jaettiin 16-17 -vuotiaiden SM-mitalit ja Saarijärvellä käytiin 14-15 -vuotiaiden SM-kisat.

Yksi Espoon kisojen triplamestareista oli Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander, joka on päässyt mainioon loppukesän vireeseen. Viime viikkojen 800 ja 1500 metrin uudet omat ennätykset saivat jatkoa 3000 metrin ennätyksestä Espoossa.

Helander lähti alkumatkasta jo omille teilleen ja vei 17-vuotiaiden mestaruuden ajalla 8.34,91. Hänen edellinen ennätyksensä oli 8.41,19 viime vuodelta.

– Vähän mietin uutta ennätystä, koska tälle kaudelle ei oikein ole tullut sellaisia hyviä kolmen tonnin kisoja. Pari ekaa kierrosta odotin, jos joku lähtisi antamaan vähän vetoapua, mutta kun sellaista ei löytynyt, lähdin vetämään tasaista 8.30:n loppuaikaan tähtäävää vauhtia, Helander sanoi SUL:n tiedotteessa.

Lauantaina mestaruus irtosi 2000 metrin esteissä. Sunnuntain 1500 metrillä hän joutui aiempia päiviä tiukemmalle, sillä Tampereen Pyrinnön Julius Mäkinen haastoi loppuun asti tiukasti. Helanderin aika oli 4.04,82 ja Mäkisen 4.05,55.

– Oli taktiikkana, etten lähde alusta kovaa, kun pelkäsin vähän sitä, että painaako edelliset päivät. Oli kyllä hieno juoksu, jaksoin lopussakin mennä kovaa. Ehkä viimeisellä 10 metrillä uskalsin luottaa mestaruuteen. Jalat oli kyllä ihan tuoreet vielä tänäänkin, Helander sanoi.

Hän piti mestaruuksistaan hienoimpana 3000 metriä, jolla koheni myös oma ennätys. Ennen Ruotsi-ottelua Helander toivoi pääsevänsä juoksemaan 3000 metrin esteet.

Blomqvist mestari 3000 metrillä

Saman ikäluokan naisten 3000 metriä voitti IK Falkenin Nathalie Blomqvist, joka juoksi ajan 10.22,25. Hän juoksi perjantaina jo 800 metrin alkuerät, joten ajallisia tavoitteita 3000 metrille ei ollut.

– Ajattelin, että laitan lenkkarit päälle ja haluan säästää jalat vielä huomiseen. Rento juoksu ja vähän kiihdytys lopussa oli suunnitelma, ja se meni niin kuin olin ajatellut, Blomqvist sanoi.

Lauantain 800 metrin finaalissa Blomqvist otti hopeaa. Voittajaksi 800 metrillä tuli Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lotta Mäkinen, joka juoksi ensin 17-vuotiaiden esteiden mestariksi ajalla 6.52,19 ja hurjasteli lähes heti perään 800 metrin mestaruuteen ennätyksellään 2.08,75. Se on Suomen tämän kauden tilaston seitsemänneksi paras aika. Mäkisen aiempi ennätys oli 2.11,19.

– Esteiden jälkeen jalat oli jo aika väsyneet, mutta jotenkin vaan oli tahdonvoimaa niin paljon. Lähdin sillä taktiikalla, että yritän pysyä Nathalien peesissä mahdollisimman pitkään. Olen aivan yllättynyt, en olisi yhtään uskonut, että tänä kesänä menee vielä alle 2.10, mutta sieltä se tuli, Mäkinen sanoi.

MakinenLotta2U18EMDecaLotta Mäkinen. Kuva: Deca Text & Bild

Myös 16-vuotiaiden 3000 metrillä pidettiin reipasta vauhtia, sillä Lappeenrannan Urheilu-Miesten Moona Korkealaakso juoksi voittoon ajalla 9.56,65.

– Vähintään 9.45 olisi ollut hyvä saada loppuajaksi, mutta oli aika tuommoinen perusjuoksu, Korkealaakso sanoi.

Kumara Saarijärven tuplamestari

Saarijärvellä tuplamestariksi tuli Laihian Lujan Heikki Kumara, joka voitti 2000 metriä sunnuntaina ja 1500 metrin esteet perjantaina. IF Vomin Leonard Markén rutisti 2000 metrin loppusuoralla niin kovaa kuin kintuistaan irtosi, mutta Kumara kukisti hänet sekunnin erolla.

- Yleensä peesaan mielelläni, mutta tällä kertaa tein taktiikan muutoksen ja vedin vuorotellen Väinö Hautalan (neljäs) kanssa. Loppusuoran taistelu oli kova ja olin varman voitostani vasta 20 metriä ennen maalia, Kumara kertoi.

Venla Saari voitti "liiankin helposti"

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Venla Saari lähti 15-vuotiaiden tyttöjen 2000 metrille rikkomaan ennätystään 6.22,25, mutta sai tyytyä voittoaikaan 6.31,45. Toiseksi tullut Euran Rai´un Vilma Pere hävisi heti alussa karanneelle Saarelle lopulta vain runsaat neljä sekuntia.

- En ole tyytyväinen aikaani. Juoksu oli helppo ja aika kertoo, että jopa liiankin helppo. Uskon, että olisin juossut nopeammin, jos olisin saanut vetoapua. Juoksin nykyisen ennätykseni jo viime vuonna, kun Moona Korkealaakso veti hyvää vauhtia, Saari kertoi.

Ari Nummelan valmentaman Saari on juossut 800 metriä 2.12,32, 1500 metrin esteet 4.55,61 ja kymmenen kilometriä tiellä 38.18. Hänen 800 metrin aikansa olisi riittänyt osallistumisoikeuteen Kalevan kisoihin, mutta Kalevan kisoihin saavat osallistua vain kyseisenä vuonna vähintään 16 vuotta täyttävät.

- Ensi vuonna tavoitteeni on juosta Kalevan kisoissa ja myöhemmin aikuisten EM-kilpailuihin. Kestävyysjuoksussa kivointa on se, kun saa vetää äärirajoilla, kertoi viime peruskuntokaudella 70 kilometriä viikossa juossut Saari.

Kaikki nuorten SM-kisojen tulokset löytyvät tulossivujen linkistä.

Muiden urheilijoiden kommentteja Saarijärveltä ja Espoosta voi lukea osoitteesta Yleisurheilu.fi


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri