Noora Honkala juoksi MM-kisoissa alimatkallaan 100 kilometrillä kahdeksanneksi - Seuraavaksi tavoitteena siintää 24h -juoksun maailmanennätys

Noora Honkala pitää tällä hetkellä hallussa Suomen ennätyksiä sekä 100 kilometrin että 6,12 ja 24h -juoksumatkoilta. Kuva: Sami Vaskola

Noora Honkala pitää tällä hetkellä hallussa Suomen ennätyksiä sekä 100 kilometrin että 6,12 ja 24h -juoksumatkoilta. Kuva: Sami Vaskola

26-vuotias Noora Honkala juoksi lauantaina Kroatiassa 100 kilometrin MM-kilpailuissa sijalle kahdeksan. Honkalan loppuaika 7:52:04 on samalla matkan uusi Suomen ennätys. Nuorelle ultrajuoksijalle kyseessä oli kuitenkin alimatka, josta haettiin lisää vauhtireserviä tavoitteena siintävään 24h -juoksun MM-kisoihin ensi vuodelle.

Kovan suorituksesta tekee erityisesti se, että Honkalalta leikattiin välilevynpullistuma reilu yhdeksän viikkoa sitten. Honkala kertoo, että päällimmäisenä tunteena eilen kisassa olikin ilo ja nautinto siitä, että pystyy juoksemaan taas terveenä.

- Nautin, vaikka oli aikamoista raastoa. Nautin ajatuksesta, että saan tehdä tätä terveenä. Ja ollaan valmentajan (Sami Vaskola) kanssa treenattu niin hyvin ja oikein, että pystyn tekemään tuollaisia tuloksia lyhyessä ajassa.

Honkalan tavoitteena oli alittaa kilpailussa kahdeksan tunnin raja. Tavoite onnistui ja nyt Honkalalla on 6,12 ja 24 tunnin ultramatkojen Suomen ennätysten lisäksi hallussaan ennätys myös sadalta kilometriltä.

- Lähdin alun suunnitelmien mukaan reippaasti, koska tiedän, etten pysty loppua kohden enää kiristämään vauhtia. Kaikki meni hyvin 50 kilometriin asti ja oikeastaan tiesin, että sen jälkeen vauhti alkaa pikkuhiljaa hiipumaan. Pidin koko matkan mielessä, että yritän vain tehdä alle viiden minuutin kilometrejä, että pääsisin alle sen kahdeksan tunnin. Loppu on aina sellaista rutistamista. Viimeiset 30 kilometriä oli aika tuskaisia ja väkisin vääntämistä, mutta niin sen pitääkin olla.

HonkalaNSamiVaskolaHonkala innostui ultramatkoista ensimmäisen 24h -juoksukilpailunsa jälkeen: "Ajattelin, että tämä on minun vahvuus. Että jaksan." Kuva: Sami Vaskola

Vaikka kisa oli raskas Honkala koki olosuhteet optimaalisiksi. Nesteet imeytyivät koko matkan hyvin ja pysyivät sisällä. Myös energiatasot pysyivät matkan aikana tasaisina. Kilpailu meni suunnitelmien mukaan. Sitä paitsi Honkala muistuttaa, että rata on kaikille sama, eikä kukaan saa siitä armoa

- Ei ollut missään nimessä helppo juoksu, ei oikeastaan koskaan. Jos lähden kisaan, niin en itseäni helpolla päästä. Oli rankkaa. Myös reittiprofiili oli aika mäkinen ja jalat saivat aika kovaa iskutusta koko matkan.

Seuraavaksi Honkala suunnittelee juoksevansa alkuperäisen Ateena Classic Marathonin marraskuussa Kreikassa. Joulukuussa olisi tarkoitus mennä puolustamaan voittoa 54 kilometrin kilpailuun Italiaan. Seuraava suuri tavoite on kuitenkin juosta ensi vuonna vuorokauden aikana 260 kilometriä.

- Saa nähdä riittääkö se enää silloin maailmanennätykseen naisissa, tällä hetkellä se on 259 kilometriä. Semmoinen haave minulla on, ja sitä kohti on kovasti treenattu. Näyttää tosi hienolta tähän mennessä.

Honkala2SamiVaskonenHonkala tavoittelee maailmanennätystä 24h -juoksussa ensi vuonna. Kuva: Sami Vaskola

Lohjalta kotoisin oleva Honkala teki tammikuussa ison elämänmuutoksen ja muutti yhdessä valmentajamiehensä kanssa Kreikkaan asumaan. Honkala tunnustaa olevansa kova Kreikka-fani. Hän juoksi Kreikassa Spartathlonin, 246 kilometriä pitkän juoksukilpailun, ensimmäistä kertaa vain 22-vuotiaana.

- Spartathlonin kautta minulla on siellä paljon ystäviä. Kreikassa arvostetaan myös ultrajuoksua tosi paljon. Olosuhteet ovat ympäri vuoden ihanteelliset, maastot ovat hyvät ja mäkiset, joten kaikki palvelee kestävyysurheiluharjoittelua.

- Tykkään aika yksinkertaisesta elämästä, siitä että keskittyy olennaiseen. Kreikassa saan tehdä sitä mitä rakastan, treenata hyvissä ja turvallisissa olosuhteissa. Siellä on niin paljon asioita, jotka sopivat minun ajatusmaailmaani, Honkala päättää.

-Meri Maijala

100km MM-kisojen tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri