BUFF Trail Tour Finlandin kokonaisvoitosta käytiin tiukka kisa - Ansio kukisti lopulta Pajusen

Henri Ansio pääsi tuulettamaan jälleen Vaarojen Maratonin voittoa. Kuva: Vaarojen Maraton

Henri Ansio pääsi tuulettamaan jälleen Vaarojen Maratonin voittoa. Kuva: Vaarojen Maraton

Vaarojen Maraton kilpailtiin jälleen lauantaina Kolin kansallispuistossa. Päivän sykähdyttävin kisa käytiin 42,5 kilometrin matkalla, kun Henri Ansio (Salomon Team Finland) ja Jere Pajunen kisasivat voitosta viime metreille asti.

- Ryläyksen kohdalla Jere otti eroa, ja minulla ei ollut luottoa, että saisin hänet vielä kiinni. Sataman kohdalla juoksimme kuitenkin yhtä matkaa nousun alkuun. Noin puolessa välissä mäkeä, kun en nähnyt enää Jereä, tiesin että voitto tulee. En kuitenkaan uskonut Tourin kokonaisvoittoon etukäteen, Ansio kommentoi järjestäjien tiedotteessa.

- Olen taistellut puolitoista viikkoa flunssan kynnyksellä, se vei tältä päivältä viimeisen terän. Jalat eivät toimineet niin kuin pitää. Yritin, mutta minulla ei ollut tänään riittävästi annettavaa, Pajunen summasi.

Kisa päättyi Ansion voittoon reilun kahden minuutin etumatkalla ajalla 3:38:35 Pajusen jäädessä toiseksi. Samalla hän kuittasi koko Buff Trail Tour Finland -kiertueen voiton. Kolmannen sijan kokonaiskilpailussa pokkasi Jussi Nokelainen.

Naisten 42,5 kilometrin voittoon juoksi Susanna Ylinen ajalla 4:48:20.

VaarojenmaratonKuva: Vaarojen Maraton

13,5 kilometrin matkalla kisattiin hyvällä hengellä

Päivän ensimmäiset maaliin saapujat saatiin miesten 13,5 kilometrin sarjasta. Hyväntuulinen voittajakaksikko Simo-Pekka Fincke (Sajaniemen Sonnit) ja Juha Hyyryläinen (Anttolan Urheilijat) saapuivat maaliin 0,32 sekunnin erolla.

- Monivaiheinen kisa, Juha oli parempi alamäissä ja kivikkoisilla osuuksilla ja minä taas ylämäissä. Hyvä, että maali oli mäen päällä, Fincke naurahtaa.

- Parasta oli, että siinä oli koko ajan sellaista kissa-hiiri-leikkiä käynnissä, Hyyryläinen lisää.

Naisten puolella kisan voittoon ylsi sarjan ensikertalainen Mari Härmälä (Hippoksen Maratonkerho). Aikaisemmin maratoneja juossut Härmälä selviytyi kisasta ilman kolhuja ja kaatumisia.

Sami Vähänen (Sajaniemen Sonnit) voitti miesten 65 kilometrin sarjan ajalla 6:44:36. Vaikka loukkaantumisesta kärsineen Samin nilkka leikattiin helmikuussa, kilpailu meni hyvin.

- Tämä oli minulle arvokas juttu. Ekat juoksuaskeleeni pääsin ottamaan kaksi viikkoa ennen Bodom Trailia toukokuussa. Olen kuntoutunut hyvin ja olen onnellinen, että kilpailu meni näin hyvin.

- Alku oli hirveän helppoa, vasta loppua kohti Kiviniemen kohdalla alkoi tulla vaikeuksia ja kramppeja, mutta pystyin kuitenkin etenemään ihan hyvin.

Naisten 65 kilometrin nopein oli Mia Tuoriniemi loppuajalla 8:27:43.

 ”Jokainen kilpailu on juhlapäivä”

Kolin vaarat perjantaina saavuttanut yllättävä lumisade antoi oman lisämausteensa ultrajuoksijoiden taipaleelle. 130 kilometrin sarjan voittaja Antti Itkonen (Partioaitta) kuvaakin perjantain ja lauantain välistä juoksuyötä brutaaliksi liukkauden vuoksi.

- Kaaduin pakaralleni Ryläyksellä ensimmäisellä kierroksella, mistä tuli hermopinne, jota joutui varomaan koko loppumatkan. Juoksu on nautinto, mutta tällä kertaa kipu oli myös läsnä, Itkonen kertoo.

Juuso Simpasen viime vuoden voittoajan yli tunnilla peitonnut Itkonen on silminnähden tyytyväinen mies.

- Jokainen kilpailu on juhlapäivä, Itkonen ylistää.

Naisten 130 kilometrin matkan voittoon juoksi Maija Oravamäki (Salomon Suunto Trail Team Finland).

 Buff Trail Tour Finland uudistuu

Vaarojen Maratonin yhteydessä julkaistiin myös uutisia ensi vuoden BUFF Trail Tourista. Vuoden 2019 kalenterissa ovat samat seitsemän osakilpailua kuin tänä vuonna, mutta kahdessa tapahtumassa Trail Tour -matkat ovat aikaisempaa lyhyemmät.

NUTS Ylläs Pallaksella ohjelmassa on uusi 37km:n matka Yllästunturin ympäristössä, ja Pyhä Tunturimaratonilla matkaksi vaihtuu 21km:n Tunturipuolikas. Tämä madaltaa osallistumiskynnystä ja mahdollistaa sarjan kärkisijojen tavoittelun nykyistä kevyemmällä urakoinnilla.

- Toivomme lyhyempien matkojen nostavan Suomen polkujuoksun tasoa ja innostavan kärkijuoksijoita kehittämään juoksuvauhtiaan, kertoo sarjaa koordinoinut Terho Lahtinen.

Jatkossa koordinaattorin tehtävät ottaa hoitaakseen Vaarojen Maratonin johtotehtävistä luopuva Heikki Hamunen, jonka johdolla BUFF Trail Tourin profiilia nostetaan entistä korkeammalle tasolle.

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri