550x90

Ruotsin yleisurheilugaalassa ei uskalleta jakaa parhaan naisurheilijan palkintoa

Meraf Bahta Berliinin EM-kisoissa. Kuva: Deca Text & Bild

Meraf Bahta Berliinin EM-kisoissa. Kuva: Deca Text & Bild

Vuoden loppupuolella vietetään monessa urheiluliitossa vuosittaista gaalaa. Ruotsin yleisurheiluliitto pitää oman juhlansa reilun viikon päästä torstaina Tukholmassa.

Gaalaan olennaisena osana kuuluvassa vuoden parhaiden palkitsemisessa nähdään kuitenkin erikoinen tilanne, kun palkintolautakunta on päättänyt lykätä vuoden parhaan naisurheilijan nimeämistä.

Syynä tähän on se, että yleisurheilun EM-kisoissa parhaiten menestynyttä ruotsalaista naisurheilijaa Meraf Bahtaa uhkaa EM-tulosten mitätöinti ja kilpailukielto. Tämän taustalla taas on se, että Bahta jätti vuoden aikana kolme dopingtestiä väliin oltuaan muualla kuin olinpaikkatietojärjestelmään kirjaamassaan paikassa testaajien saapuessa paikalle.

Bahta uhattiin sulkea kokonaan EM-kisoista, mutta sai lopulta luvan osallistua. Hän voitti pronssia 10 000 metrillä. Nyt asia on käsittelyssä Ruotsin dopinglautakunnassa. Bahtalle on esitetty vuoden kilpailukieltoa.

Tulokset voivat muuttua

Yleisurheilugaalassa hän on ehdolla ”Årets prestation i landslaget” eli vuoden parhaan maajoukkuesuorituksen esittäjäksi. Muut kaksi ehdokasta ovat EM-kisojen pituushypyssä kuudenneksi sijoittunut Khaddi Sagnia ja 800 metrillä seitsemänneksi juossut Hanna Hermansson.

BahtaMerafEMBerliiniDecaKuva: Deca Text & Bild

Ruotsin yleisurheiluliitto kuitenkin tiedotti, että naisten palkinto jää gaalassa jakamatta, sillä dopinglautakunnan päätös saattaa vaikuttaa Bahtan kauden 2018 urheilusaavutuksiin.

- On tärkeää, että oikeudellinen prosessi voi jatkua, joten odotamme lopullista päätöstä olinpaikkatietotapauksesta ennen palkinnon saajan nimeämistä, Ruotsin yleisurheiluliiton pääsihteeri Stefan Olsson totesi tiedotteessa.

Ruotsin yleisurheilugaalassa palkitaan parhaita viidessä eri kategoriassa. Miesten vuoden parhaan saavutuksen tehneeksi urheilijaksi ehdolla ovat seiväshyppääjä Armand Duplantis, 800 metrin juoksija Andreas Kramer ja kiekonheittäjä Daniel Ståhl.

Gaalassa palkitaan myös parhaat urheilijat Ruotsi-ottelussa, kansallisissa mestaruuskisoissa ja Ruotsin kotimaisessa yleisurheilusarjassa. Lisäksi palkitaan läpimurron maajoukkueessa tehneet urheilijat.

Kaikkien kategorioiden ehdokkaat voi käydä katsomassa Ruotsin yleisurheiluliiton sivuilta.

-Juho-Veikko Hytönen

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri