550x90

Aki Nummela ennätykseen ja kauden kärkiaikaan kramppien kiusaamana Valencian maratonilla

Aki Nummela taisteli Valenciassa uuteen ennätykseen. Kuva: Jarno Maimonen

Aki Nummela taisteli Valenciassa uuteen ennätykseen. Kuva: Jarno Maimonen

HKV:n Aki Nummela juoksi Valencian maratonilla sunnuntaina ennätyksensä ja kauden kotimaisen kärkiajan 2.17.57. Hän eteni läpi kisan tasaista vauhtia ja taisteli vielä lopussa pienen kirin vaikka pohkeet kramppasivat rajusti.

- Sama homma kuin viime vuonna. Viimeisellä kahdeksalla kilometrillä pohkeet alkoivat krampata, Nummela harmitteli Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Nummelan aiempi ennätys oli vuosi sitten Valencian maratonilla syntynyt 2.19.00. Nyt hän ohitti puolimatkan hän ajassa 1.09.09 ja koki, että ilman loppumatkan ongelmia ennätys olisi parantunut enemmän.

- Ennen maratonia ei ollut tarkempaa ajatusta vauhdinjaosta. Menin fiiliksen mukaan. Siinä oli heti alusta hyvä ryhmä ja jänis, Nummela sanoi.

- Viime vuonna läksin kirimään 24 kilometrin kohdalla, nyt ajattelin, että ainakaan ennen 30 kilometriä en lähde.

Yritys kiristää vauhtia 30 kilometrin jälkeen hiipui jalkavaivoihin.

- Krampit alkoivat 34 kilometrin kohdalla toisesta pohkeesta ja levisivät toiseen ja sitten takareisiin. Voimien puolesta olisi ollut mahdollista kiristää. Sen viimeisen 100 metriä kirin suorin jaloin, että pääsin alle kahden tunnin ja 18 minuutin. Ennätykseen pitää kaikesta huolimatta olla tyytyväinen.

Nummela, 33, on kauden mittaan juossut useita maratoneja. Hänen kauden parhaansa ennen Valencian kilpailua oli Hampurissa keväällä juostu 2.19.47. Pidemmän tähtäimen tavoitteena hänellä on olla mukana olympiamaratonilla Tokiossa 2020.

- Sen verran olen tänä vuonna noita maratoneja hinkannut, että täytyy katsoa ensin, mikä on ensi kesän MM-kisojen tulosraja ennen kuin teen päätöksiä, lähdenkö keväällä yrittämään rajaa, vai keskitynkö suoraan ensi syksyyn ja juoksen maratonin silloin, Nummela sanoi.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) päättää ensi syksynä Dohassa käytävien MM-kisojen tulosrajoista alkuviikolla.

Vattulaisen kisa jäi kesken

Arttu Vattulaisen uran ensimmäinen maraton jäi kesken 35-40 kilometrin välissä. Hän aloitti juoksun Nummelaa vauhdikkaammin ja ohitti puolimatkan ajassa 1.07.56, mutta 25 kilometrin jälkeen vauhti alkoi hiipui tuntuvasti.

Kilpailun voitti Etiopian Leul Gebrselassie ajalla 2.04.30. Hän juoksi aiemmin tänä vuonna Dubain maratonilla toiseksi ennätyksellään 2.04.02. Bahrainia edustava, alkujaan marokkolainen El Hassan el-Abbassi oli toinen hävittyään voiton 12 sekunnilla.

Tulokset

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri