550x90

Kirjailija Karo Hämäläinen löytää juoksusta koko ajan uutta

Kuva: Jussi Ratilainen/Otava 2017

Kuva: Jussi Ratilainen/Otava 2017

Karo Hämäläistä voi tituleerata Suomen johtavaksi juoksukirjailijaksi. Paavo Nurmesta kertova romaani Yksin valittiin Vuoden urheilukirjaksi 2016. Nyt Hämäläinen on pohtinut juoksemisen moninaisuutta hätkähdyttävän avoimessa omaelämäkerrallisessa kirjassaan Miksi juoksen.

Hämäläinen kertoo avoimesti muun muassa syömishäiriöstään ja pakonomaisesta harjoittelusta, mutta myös kyyneliin asti liikuttaneista elämyksistä ja juoksun kautta löytämistään ystävistä. Kirjasta kehittyikin juoksemisen syitä pohdiskeleva täysin omanlaisensa juoksukirja.

‒ Ehkä kirjailijantaustani takia minulla on paha tapa problematisoida asia kuin asia. Toisaalta ihme olisi, jos ultratreenin julmilla pk-määräviikoilla ei tulisi esittäneeksi itselleen tuota kysymystä: miksi juoksen. Minusta syiden pohdinta syventää toiminnan, Hämäläinen sanoo.

Vuosina 2016‒2017 Hämäläinen innostui ultrajuoksuista. Sadan kilometrin kilpailun ohella takana on muun muassa UTTF-polkujuoksusarjan kaikki kolme pitkää ultramatkaa samana vuonna. Enimmillään Hämäläinen juoksi 160 kilometrin harjoitusviikkoja. Noilla kilometreillä on ollut aikaa pohtia juoksemista. Hämäläisen kohdalla juoksemisen syyt ovat vaihdelleet.

‒ Syyt lyhyesti? Mahdotonta! No jaa, ihan lapsena kävin muutaman kerran vuodessa Mikkelissä Kalevankankaan vitosella, koska niin kuului tehdä. 1990-luvun lopulla hölkkäsin hetken kuluttaakseni kaloreita. 2000-luvun alussa halusin päästä saunalenkkiporukkaan. Kun jäin apurahataiteilijaksi ja työmatka lyheni muutamaksi metriksi, aloin käydä aamulenkillä ikään kuin työmatkan korvikkeeksi: vähän happea, hieman ihmiskontakteja. Pian juoksusta tuli maratontreeniä. Hetkellisesti olen juossut itseltäni karkuun ja peittääkseni pahan olon tai täydentääkseni riemun.

HamalainenKaroOtavaJonneRasanenOtava2018Kuva: Jonne Räsänen/Otava 2018

Juoksua uteliaisuudesta

Vasta kolmikymppisenä juoksun aloittaneen Hämäläisen vauhtia ei voi kutsua pelkäksi kuntohölkäksi. Keväällä hän alitti Helsinki City Marathonilla ensimmäistä kertaa kolmen tunnin haamurajan – juuri ennen 42-vuotissyntymäpäiväänsä.

‒ Aikuisiällä aloittamisen etu on se, että muutama viikko ennen 42-vuotissynttäreitään saattaa juosta maratonenkkansa. Haastavinta puolestaan tuntuu ainakin tällä hetkellä olevan tekniikka. Aloin vain juosta ihan niin kuin juokseminen onnistuisi tuosta vain luonnostaan. Pari vuotta sitten kysyin eräältä liikunnanopettajalta, mitä minun kannattaisi parantaa tekniikassani. Hän mietti hetken. "Vaikea sanoa, kun kaikki on pielessä", Hämäläinen muistelee.

Kommentin jälkeen hän on törmännyt kahdenlaiseen valmennusajatteluun: yksi valmentaja on yrittänyt ohjata asentoa oikeaan suuntaan, toinen taas uskoo tekniikkaan kajoamisen aiheuttavan ongelmia.

Hämäläinen löytää juoksusta koko ajan uutta.

‒ Vasta viime vuonnahan oivalsin, että voisi olla järkevää rytmittää harjoittelua! Käytännössä jo usean vuoden ajan talviaikana olen käynyt useammin ryhmäliikuntatunneilla ja salilla, kun kesäisin lähinnä vain olen juossut. Juoksun oppimiseen liittyy se, että tänä vuonna oli tarkoitus ottaa voimajakso marraskuussa, mutta kropan sekoilut muuttivat tuon suunnitelman.

Kirjaprojektin lopussa juoksu ei sujunut ollenkaan. Elokuussa Hämäläinen oli elämänsä kunnossa, mutta syksyllä flunssan jälkeen vauhdit putosivat ja syke rokkasi korkealla.

‒ Pari kuukautta meni käytännössä juoksematta. Nyt olen hiljalleen päässyt taas treenaamisen makuun ja olen hakenut pohjaa rauhallisilla pk-lenkeillä. Ikävää?

Totta kai, haluaisinhan olla koko ajan paremmassa kunnossa. Ei suinkaan, onhan tässä taas oppinut, kuinka erikoinen kapistus ihminen on.
Suurimpana juoksun tuomana oivalluksenaan Hämäläinen pitää sitä, miten paljon rutiinien toistaminen voi muuttaa ihmistä ja elämän suuntaa. Sitäkin hän pohtii uudessa kirjassaan.

Entä mikä nykyään on kirjailijan syy juosta?

‒ Uteliaisuus. Mitä kaikkea juoksu voikaan tarjota?

Karo Hämäläisen kirja Miksi juoksen ennakkomyynnissä Premiumsportissa

Premiumsport.fi

ulvang banneri