550x90

Jere Pajunen taiteilee suunnistuksen ja polkujuoksun välillä

Jere Pajunen suunnisti pari vuotta IFK Lidingön väreissä. Kuva: Touho Häkkinen

Jere Pajunen suunnisti pari vuotta IFK Lidingön väreissä. Kuva: Touho Häkkinen

Suomen polkujuoksijoiden kärkikaartiin viimeisen parin vuoden aikana noussut Jere Pajunen avasi harjoitteluaan ja kilpailemistaan lauantaiaamuna Jämsässä, kun Himos Trail organisaatio oli kutsunut hänet vieraakseen kaksipäiväiseen lumipolkujuoksutapahtumaan.

- Olen lähtökohtaisesti suunnistaja. Äidin vatsassa olin jo mukana Jukolassa, ja isän kanssa 10-vuotiaana rasteilla Mikkelissä.

Aina parikymppiseksi asti Pajunen luonnehti harjoitteluaan liikunnasta nauttimiseksi, mutta pääsy armeijan urheilukouluun teki hänestä urheilijan.

- Nautin niistä viikoista armeijassa, ja intin vuosi vei minua suunnistajan uralla eteenpäin.

Kun Mikkelin Suunnistajien kasvatti aloitti opiskelut Joensuussa ja siirtyi Kalevan Rastiin, oli toiminta organisoitua ja treeniseura kovaa.

- Tuli treenattua liikaa ja levon suhde harjoitteluun piti kokea kantapään kautta, kun ylikunto yllätti.

24-25 -vuotiaana tuli kestävyysjuoksu mukaan, ja Pajunen oli vuodesta 2010 vuoteen 2015 uskollisesti mukana SM-maastojen pitkällä matkalla vakiosijoillaan 4-10.

- Vauhti siirtyi maaston puolelle, ja Jyväskylän Muuratsalossa käydyistä SM-suunnistuksista tuli hopeaa, mikä oli henkisesti iso asia.

Kun KR:n väreissä muutaman kerran Jukolan ja Tiomilan voittanut Pajunen tunsi junnanneensa suunnistuksessa paikallaan, hän hakeutui pariksi vuodeksi Ruotsiin IFK Lidingön väreihin.

PajunenJereTouhoJere Pajunen on voittanut Kalevan Rastin paidassa Jukolan viestin kolme kertaa. Kuva: Touho Häkkinen

Polkujuoksu Italiassa 30-vuotislahjaksi

Jere Pajunen koki saaneensa kipinän polkujuoksuun, kun hän sai 30-vuotislahjaksi osallistumisen Italiassa järjestettävään Limone Sky Running –juoksuun. Lahja 2800 metriä nousua käsittävälle matkalle paljastui vasta juoksua edeltävänä iltana.

- Kun valmistautuminen ei ollut paras mahdollinen, tankkaukset eivät olleet riittäviä. Vuoristorata ja juoksusta saadut enforfiilit olivat sitä luokkaa, että se koukutti osallistumaan siihen uudestaan.

Suomessa Pajunen juoksi vasta elokuussa 2017 ensimmäisen polkujuoksunsa, kun hän voitti ensimmäisen Himos Trail -juoksun päämatkan 24 kilometriä.

- Harjoittelufilosofiassani korostuvat vuosi-, kuukausi- ja viikko-ohjelmoinnin lisäksi päivittäinen suunnittelu.

Pajusen harjoittelu etenee marraskuusta kohti kevättä ja on helmi-maaliskuussa määräpainotteista, mitä seuraavat kilpailukautta edeltävät tehotreenit.

- Huhti-toukokuussa on ohjelmassa todellinen suunnistuksen kisablokki, ja Jukolasta alkaa uusi kausi kohti polkujuoksukisoja.

Mies rytmittää neljän viikon harjoitusjaksot niin, että kolmen nousevan viikon jälkeen seuraa riittävän kevyt viikko.

- Mieluummin treenaan useamman kerran päivässä kuin teen pitkiä harjoituksia. Näin harjoittelu ei kuormita niin paljon kroppaa ja energiat riittävät.

Polkujuoksijana Jere Pajunen pitää vahvuuksinaan juoksun taloudellisuutta, rytminvaihtokykyä, maastoon sopivaa askelta, polun lukataitoa, ylämäkijuoksua ja energiahuoltoa.

Viime syksynä Pajunen jäi toiseksi Buff Trail Tourilla, kun hän joutui taipumaan Vaarojen maratonilla Henri Ansiolle. Ilmeisesti sen verran jäi hampaankoloon, että hän on tänä vuonna valmis haastamaan Ansion.

-Jorma Taini

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri