Richardsson täynnä motivaatiota: "Kun teen rankan vetotreenin, ajattelen, ettei tämä ole pahempi kuin vesijuoksu"

Kuva: Heidi Lehikoinen

Kuva: Heidi Lehikoinen

Estejuoksija Camilla Richardssonin yhden kilpailun mittaiseksi suunniteltu hallikausi jäi väliin, kun pieni kuumeilu esti 3000 metrin juoksemisen SM-halleissa Kuopiossa. Richardsson pääsi kuitenkin nopeasti jatkamaan harjoitteluaan suunnitellusti, ja etenee aikataulussa kohti kesää.

– On ollut aika rankka puoli vuotta, mutta nyt pystyn juoksemaan kunnolla. En enää tee korvaavia harjoituksia, vaan pystyn juoksemaan 130–140 kilsaa viikossa, Richardsson sanoi hymyillen Kestävyysurheilu.fi:lle Kuopiossa.

Positiivisen ja iloisen vaasalaisen huumoria testattiin, kun nilkan telaluun murtumasta kuntoutuminen täytti syksyn ohjelman kuntopiirillä, uinnilla, vesijuoksulla, pyöräilyllä ja muulla korvaavalla harjoittelulla.

– Olen juossut kolme kuukautta. Eka kuukausi meni niin, että aloitin ja viikko meni tosi hyvin, tuli pieniä takaiskuja, aloitin taas ja taas tuli neljä päivää korvaavia. Ei mitään tosi pahaa, mutta se oli aika rankka eka kuukausi. Kaksi kuukautta olen juossut kunnolla, Richardsson laskee.

RichardssonCamillaPNGDecaKuva: Deca Text&Bild

Hän on ehtinyt leireillä Portugalissa Monte Gordossa ja Etelä-Afrikan Dullstroomissa. Monte Gordoa hän laski lentoja varatessaan ehtivänsä juosta kuukauden, mikä oli lopulta optimistisempi arvio kuin toteutuma. Hän pääsi juoksemaan viikko ennen Monte Gordoon lähtöä. Tutussa portugalilaiskylässä oli kuitenkin hyvä harjoitella kolmen viikon ajan, sillä paikkakunnalla on hyvät mahdollisuudet myös korvaaviin harjoitteisiin.

– Dullstroom oli tosi hyvä leiri. Olin huonossa kunnossa, kun menin sinne. Alussa joku vk oli niin kamalaa, ja mietin, että lähden kotiin. Juoksin kahdeksan kilsaa ja keskivauhti oli niin hidas. Viimeisellä viikolla juoksin jo 15 kilsaa 30 sekkaa per kilsa kovempaa. Siellä tapahtui aika paljon, Richardsson kertaa tyytyväisenä.

Hän oli ajatellut, ettei juoksisi hallikaudella lainkaan, mutta päätyi lopulta siihen, että juoksisi 3000 metriä Kuopiossa.

– Pitäisi uskaltaa mennä kisoihin, vaikka ei ole kunnossa. Olen iloinen, että pääsen takaisin kisaamaan. Vähän kisafiilistä, Richardsson sanoi ennen kuin kuumeilu sotki suunnitelmat.

RichardssonCamillaKalevanKisat3000ejTouhoKuva: Touho Häkkinen

Seuraavaksi Richardsson suuntaa Flagstaffiin 25. helmikuuta. Sieltä hän palaa 20. huhtikuuta. Hän odottaa leiriä innolla.

– Hauskaa on, että Janica (Rauma) on siellä seitsemän viikkoa kanssani. Juoksemme saman kympin kisan, minkä juoksin viime vuonna, Richardsson sanoo.

Hän tarkoittaa Kalifornian Torrancessa juostavaa Mt. Sac Relays -kilpailuissa, jossa hän viime vuonna juoksi 10 000 metrillä EM-rajan alittaneeseen aikaan 32.39,01. Viime kausi oli Jukka Keskisalon valmennettavalle nilkkavammaan asti onnistunut, joten kaksikko jatkaa samalla linjalla. Esteet on edelleen päämatka.

– Kympin MM-kisaraja on aika kova (31.50,00). Esteiden raja on kova (9.40,00), mutta ei niin kova ja olen juossut aika lähelle monta kertaa. Ainakin pari vuotta vielä esteet, seuraavat olympialaiset kuitenkin. Sen jälkeen saa sitten katsoa, jos kymppi kulkee paremmin, Richardsson miettii ja nauraa iloisesti.

Mihin olet ollut erityisen tyytyväinen viimeisimmän kuukauden aikana?

– Siihen, että pystyn juoksemaan, eikä ole pakko mennä vesijuoksemaan tai tekemään crosstrainerilla vetoja. Syksy oli sellaista, että on pakko...nyt olen joka päivä, että "no niin, nyt pääsen taas juoksemaan". Ainakin on hirveästi motivaatiota. Kun teen rankan vetotreenin, ajattelen aika usein, ettei tämä ole pahempi kuin vesijuoksu, kyllä kestän, Richardsson sanoo nauraen.

-Heidi Lehikoinen 

vj talvimainos banneri

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri