Topi Raitasen harjoittelu sujuu suunnitellusti kohti kesää: "Leireillä on panostettu vauhtikestävyyteen"

Topi Raitanen harjoitusleirillä Etelä-Afrikassa tammikuussa. Kuva: Deca Text&Bild

Topi Raitanen harjoitusleirillä Etelä-Afrikassa tammikuussa. Kuva: Deca Text&Bild

Estejuoksija Topi Raitasen talven pääasiana on ollut parantaa vitosen ja kympin kestävyyttä. Armaghin viiden kilometrin kilpailun voitto osoitti, että toivottua kehitystä on tullut. Aika 13.43 on perinteikkään kilpailun reittiennätys, mutta Raitaselle sitäkin isompi asia oli, että hän paransi edellisvuoden aikaansa 38 sekuntia.

– Armagh osoitti, että harjoittelu on onnistunut, eikä isoja muutoksia tarvitse tehdä, Raitanen sanoi Kestävyysurheilu.fi:lle.

Samainen vitosen kilpailu sai Raitasen valmentajansa Janne Ukonmaanahon innoittamana hakemaan myös EM-rajaa 3000 metrillä. Raitanen alitti EM-rajan (8.05) keskiviikkona selvästi uudella ennätysajallaan 8.01,00. Vaikka EM-hallien jälkeen jo 12. maaliskuuta on suunta viideksi viikoksi Flagstaffiin, suunnitelman muutos sopi kokonaisuuteen.

– Leireillä on panostettu vauhtikestävyyteen ja leirien välissä nopeamman juoksun jaksoja. Siihen tämä sopii hyvin.

Vauhtikestävyyttä on painotettu, joten maksimikestävyysharjoituksia ei ole juurikaan tullut.

– Afrikassa tuli yksi vähän napakampi treeni, 15x400 metriä suomalaisten ja ruotsalaisten kanssa ja leirin jälkeen Granbergin Hannun kanssa tehtiin yksi vetotreeni, jossa juostiin tonneja ja 600:ia. Ne ovat ainoat kovat harjoitukset. Hyvä, että vire on säilynyt hyvänä, se on aina hyvä signaali, Raitanen mietti ennen keskiviikon 3000 metrin kilpailua.

RaitanenTopi3DecaTextBildKuva: Deca Text&Bild

Paljon leirejä, kotimaassa paljon juoksumatolla

Raitanen on edelleen kestävyysjuoksijana uransa alussa, sillä hänellä on meneillään vasta toinen täysipainoinen vuosi. Harjoituskausi on ollut onnistunut. Raitanen on pysynyt terveenä, päässyt harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa ja leireillyt paljon.

– Kotimaassa olen paljon juossut juoksumatolla, en ole hirveän monta lenkkiä liukastellut jääkeleillä. Monet sanovat, ettei juoksumatolla juoksemisesta ole mitään hyötyä, mutta en koe, että siitä mitään haittaakaan olisi. Olen päässyt kontrolloimaan harjoituksia hyvin.

Raitanen ja Ukonmaanaho ovat panostaneet harjoittelussa tällä kaudella vielä aiempaakin enemmän harjoitusten ja arjen seurantaan. Oma tuntemus on tärkein, mutta kovissa harjoituksissa mukana on laktaattimittari.

– Seuraan sykettä ja vauhtia. Kontrolloidaan, että harjoitukset tulevat tehtyä oikeilla tehoalueilla.

Myös harjoitusmäärää on tullut lisää, erityisesti vauhtikestävyysharjoittelun määrä on kasvanut. Tällä harjoituskaudella on apua ollut myös siitä, että korkean paikana harjoittelusta on jo yhden harjoituskauden verran kokemusta takana.

– Olen osannut välttää ne suurimmat karikot tänä vuonna. Ei ole lähdetty tekemään riskillä kovia harjoituksia korkealla. Viime vuonna Flagstaffissa väsähdin puolessa välissä leiriä aika pahasti, eikä silloin tullut myöskään samoja punasolumassahyötyjä mitä muilla leireillä. Se ei ollut niin onnistunut leiri kuin muut, Raitanen kertoo edelliskevään oppia.

RaitanenTopiTouhoTopi Raitanen tuuletti Kalevan kisojen 3000 metrin esteiden voittoa viime kesänä. Kuva: Touho Häkkinen

Ukonmaanaho tyytyväinen suojattinsa kehitykseen: "Nyt alkaa olla pohjaa olla korkealla"

Raitasen mainitsemia punasolumassamittauksia tehdään ennen jokaista vuoristoleiriä ja leirin jälkeen. Niiden avulla pyritään koko ajan katsomaan, miten vuoristoharjoittelu Raitaselle toimii ja antaako se toivottuja vasteita.

Valmentaja Janne Ukonmaanahon mukaan Raitasen harjoittelussa on samoja piirteitä kuin esimerkiksi Ingebrigtsenien harjoittelussa niin vuoristoharjoittelua kuin kilpailemisen elementtejä ajateltuna. Toisaalta vastaavantyyppistä harjoittelua tekee iso osa kansainvälisen tason juoksijoista.

Ukonmaanaho on tyytyväinen siihen, miten harjoituskausi on edennyt. Erityisen tyytyväinen hän on siihen, että Raitanen on ollut terveenä ja pystynyt harjoittelemaan suunnitellusti.

– On mennyt hyvin ja nousujohteisesti. Koko ajan Topi on mennyt tasaisesti eteenpäin. Se, että on toinen vuosi vuoristoharjoittelua, alkaa näkyä. Nyt alkaa olla pohjaa olla korkealla. Elimistö sopeutuu nopeammin ja paremmin, joten hänen vauhtikestävyysvauhtinsa ovat alusta asti lähempänä merenpinnan tason vauhteja verrattuna viime vuoteen. Tammikuun jakso oli periaatteessa hyvin samantyyppinen kuin viime vuonna, mutta sopeutuminen oli nopeampaa, Ukonmaanaho sanoo tyytyväisenä.

-Heidi Lehikoinen

Lue myös: Topi Raitanen alitti 3000 metrin EM-hallirajan: "Keuhkot olivat ihan tulessa"Topi Raitanen alitti 3000 metrin EM-hallirajan: "Keuhkot olivat ihan tulessa"

vj talvimainos banneri

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri