Tommi Sundell -hallikauden yllättäjä

sundelltommi31012012 introTommi Sundell nousi kuluneella hallikaudella Suomen kärkimailereiden joukkoon.


sundelltommi21022012Tommi Sundell voittajana maalissa Tampereen SM-halleissa. Kuva: Jarno MaimonenTampereen SM-hallien 1500 metrin loppukilpailussa kamppailu kirkkaimmasta mitalista ratkesi käytännössä jo puolen kilometrin juoksun jälkeen, kun Porin Yleisurheilun nuori maileri Tommi Sundell otti ja karkasi muulta porukalta näytöstyyliin suomenmestaruuteen. Seuraavana päivänä Sundell kiri 800 metrillä toiseen hallikultaan.

Kuluneen talven hallikilpailukausi on osoittanut Sundellin ottaneen kehityksessä roiman askeleen oikeaan suuntaan, mitä menestykseen ja tuloksiin tulee. Aikuisten SM-hallien mitalisade sai jatkoa heti seuraavana viikonloppuna nuorten SM-halleissa Kuortaneella. 21-vuotias Sundell täydensi palkintokaappiaan kahdella M22-sarjan kullalla. 1500 metrillä voittoon riitti loppuaika 3.54,91, mutta 3000 metrillä Sundell intoutui vallan hurjaan soolojuoksuun, minkä tuloksena hänen entinen halliennätyksensä parani peräti 24 sekuntia aikaan 8.18,71. Sillä olisi taisteltu edellisviikonloppuna aikuisten SM-hallien kolmosenkin mitaleista!

Alkuhallikaudesta Mustasaaren Botnia Gamesissa Sundell kohensi 800 metrin halliennätystään vajaat neljä sekuntia aikaan 1.50,84. Norja-Ruotsi-Suomi -hallimaaottelussa Norjan Steinkjerissä Sundell kiri 1500 metrillä vilustuneenakin toiseksi ajalla 3.47,95. Tulos oli vajaat kymmenen sekuntia nopeampi kuin paras noteeraus viime hallikaudella. Ulkoradoilla Tommi Sundellin ennätykset ovat viime kesältä 800 metrillä 1.51,26 ja 1500 metrillä 3.44,14. Kaiken mennessä kevään harjoittelussa putkeen näistä lukemista lähtee useampi sekunti pois!

Onnittelut vielä mestaruuksista! Mitä nämä saavutukset ja tulokset merkitsevät sinulle? Kuinka harjoittelusi jatkuu tästä eteenpäin?

- Kovien tulosten ja hyvien saavutusten takia tätä hommaa pääasiassa tehdään, joten kyllähän viime aikaiset onnistumiset merkitsevät paljonkin. 2.3 Lähden Italian Ostiaan kolmeksi viikoksi harjoittelemaan ja sitten takaisin Suomeen loppukevääksi. Tarkoitus on päästä taas hallikauden jälkeen perustekemiseen käsiksi, mutta jo aika hyvissä ajoin on alettava valmistautua hyvän kesäkunnon rakentamiseen.

Mitä kuuluu Tommi Sundellin arkeen urheilun lisäksi?

- Opiskelen Turun Yliopistossa biologiaa toista vuotta. Syksyllä tuli suoritettua yli 40 opintopistettä, joten voin ottaa kevään opiskelut melko rennosti, vaikkakin tarkoitus olisi aloittaa kandin tekoa jo loppukeväästä.

sundelltommi31012012Miten kauan olet harrastanut yleisurheilua ja kuinka valitsit lajiksesi juuri juoksun?

- Yleisurheilua olen harrastanut 8-vuotiaasta saakka. 13-vuotiaaksi asti tuli aika monipuolisesti harrastettua eri lajeja yleisurheilun sisällä ja tämän lisäksi futista ja taekwondoa. Juoksu valikoitui osittain siksi, että junnuna se kulki parhaiten ja menestystä tuli oikeastaan pelkällä ulkoilmaliikunnalla ja pallonpotkimisella. Ja kun kevyellä noin 20-30 kilsaa sisältäneellä viikkorytmillä reilun puolen vuoden ajan tuli 14 vuotiaiden SM-kisoissa tuplamestaruus 800 metrillä ja 2000 metrillä, niin siinä vaiheessa lajivalinta alkoi olla selvä. Onhan menestyminen nykyäänkin yksi tärkeimpiä motivaattoreita, mutta ei tätä kuitenkaan pelkkien tulosten ja mitalien voimalla jaksa tehdä; kyllähän tästä pitää nauttiakin.

Isäsi Juhani on myös valmentajasi. Kuinka yhteistyö on käytännössä sujunut? Millainen valmennus/urheilutausta hänellä on?

- Yhteistyö on sujunut hyvin. Useimmista asioista ollaan niin samaa mieltä, ettei ongelmia yleensä pääse edes syntymään. Varsinainen harjoitusten seuranta on jäänyt parin viime vuoden aikana vähemmälle, koska asun Turussa ja isä Ulvilassa. Yhteydenpito on kuitenkin lähes päivittäistä puhelimitse ja treeni.fi -sivuston kautta, joten siinä suhteessa seuranta on koko ajan päällä. Hänellä on nuoruudestaan monipuolista liikunnallista taustaa sekä junioriurheilua ja muutama vuosi sitten hän juoksi esimerkiksi vielä kuntoilijana puolimaratoneja ja pari maratoniakin. Hän on perehtynyt aktiivisesti urani (8 v) aikana etenkin keskimatkojen harjoitteluun. Valmennussuhde on muuttunut vuosien aikana niin kuin pitääkin ja ohjelmien rytmitystä ja yksittäisiä harjoituksia mietitään nykyisin aina yhdessä.

Kehityksesi on ottanut aimo askeleen eteenpäin. Onko harjoittelusi muuttunut oleellisesti aiemmasta?

- Sinänsä mitään mullistavaa ei ole harjoittelun suhteen tapahtunut, lähinnä kyse on siitä, että olen saanut harjoitella viime kevään lopulta näihin päiviin saakka ilman vammoja. Kaksi vuotta oikeastaan meni heikommin juuri vammakierteiden ja armeijan takia. Armeija lähinnä sen takia, että harjoittelussa ei tullut huomioitua riittävästi levon tarvetta ja homma karahti karille. Syksyn harjoittelu on ollut nyt kyllä tehokkaampaa kuin aiemmin ja perusviikkoon on kuulunut pääsääntöisesti kolme kovempaa harjoitusta. Varsinaisia kevyitä viikkoja ei ohjelmassa juurikaan ole. Lepoa pidän tarpeen mukaan.

sundelltommi20022012Onko kevään ja kesän kilpailuohjelmasi jo hahmottunut? Mitkä ovat tavoitteesi tälle kaudelle?

- Perusrunko on olemassa, vaikkakin se luultavasti vielä fiksaantuu siitä. Nuorten SM-hallien jälkeen palataan vähäksi aikaa pohjien pariin, sitten pitäisi aloittaa mäki- ja maastokausi maaliskuun loppupuolella ja jo huhtikuussa mennään kovien NK- treenien pariin kilpailukauteen valmistavan kauden alkaessa. Kesän ykköstavoitteita ovat EM-kisoihin pääsy, menestyminen Kalevan Kisoissa ja ennätysten laittaminen uuteen kuosiin.

Mikä on mieliharjoituksesi?

- Niin kutsutut venäläiset intervallit: 3x3x300m (45-42s)/100m hölkkäpal./500m hölkkäpal. + 5x200m (27-25s)/1'

- Kun noi kulkee, niin tonnivitonen kulkee myös varmasti. Toinen kestosuosikki on tietysti vauhtileikittely, jossa vauhtiskaalaa pääsee käyttämään kunnolla.
 
Voitko antaa esimerkkiviikon harjoittelustasi?

- Perusharjoitteluviikko joulukuun alusta:
        
Ma 05.12 a: Al 7km n. 5.20 vauhtia, kuten viikon muutkin aamulenkit
ip: Vr 5km+2x5x200m (n.28s)/1'/4+8x100m lentävällä (12,5-11,5s)/100m hö
        
Ti 06.12 a: Al 7km
ip: Kevyt 11km 4.55 min/km
        
Ke 07.12 a: Al 7km
ip: Vr 3km + Reipas 10km 3.40 min/km
        
To 08.12 a: Al 7km
ip:Vr 9km + juoksukuntopiiri 45min
 
Pe 09.12         
ip: Kevyt palauttava harjoitus  

La 10.12         
ip: Vr 3km + 8x1000m/2', keskiarvo 2.53, viim. 2.33
        
Su 11.12 a: Kevyt 17km

Kiitos haastattelusta ja menestystä EM-vuoteen!

-Jarno Maimonen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri