MM-maastot juostaan tulevana lauantaina Tanskassa – miksei mukana ole suomalaisia?

Kuvituskuva vuoden 2008 MM-maastoista. Kuva: Jarno Maimonen

Kuvituskuva vuoden 2008 MM-maastoista. Kuva: Jarno Maimonen

Maastojuoksun MM-kilpailut juostaan tuleva viikonloppuna Tanskan Aarhusissa. Mukana ei ole yhtään suomalaisjuoksijaa missään ikäsarjassa. Miksi näin, siihen vastasi Suomen urheiluliiton tuore valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola.

– Kiinnostuneita lähtijöitä olisi kyllä ollut, mutta meillä on tiukat sisäiset valintakriteerit. EM-maastojen perusteella näimme, että realistisia mahdollisuuksia 30 parhaan joukkoon ei ole. Siihen joukkoon ei mahdu kovin montaa eurooppalaista, sanoo Niemi-Nikkola.

SUL:n valintaohjeissa lukee tarkalleen näin:

”Valitaan urheilijoita, joilla on edellytys sijoittua 30 parhaan joukkoon yleisessä sarjassa tai 20 parhaan joukkoon nuorten sarjassa. Joukkue valitaan, mikäli sillä on edellytys sijoittua 16 parhaan joukkoon yleisessä sarjassa tai 12 parhaan joukkoon nuorten sarjassa.”

Niemi-Nikkola sanoo, että taloudesta MM-maastoihin lähteminen ei ollut kiinni.

– Kyse oli vain siitä, että noudatetaan päätettyjä kriteerejä. Tulin itse taloon tammikuussa, enkä halunnut noita kriteerejä lähteä ensitöikseni venyttämään. Taloudellisten syiden takia on kyllä tarkastettu ensi kesän omavastuuosuuksia erityisesti nuorten kisojen osalta, kertoo Niemi-Nikkola.

Olisiko mahdollista, että jatkossa urheilullinen rima asetettaisiin vähän matalammalle ja arvokisamaastoihin pääsisi urheilijoita täydellä omavastuulla?

– Haluamme, että liiton puolesta kisoihin lähdetään menestyspää edellä, mutta pidämme toukokuussa SM-maastoissa valmentajien kanssa palaverin ja keskustelemme, mikä jatkossa on periaate EM-ja MM-maastojen suhteen, valottaa Niemi-Nikkola.

MM-maastojen ohjelmasta, reitistä ja osallistujista löydät tarkemmin tietoa kisasivuilta.

-Petri Ikävalko

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri