Moona Korkealaakson ylivoima säväytti SM-maantiellä - Mika Kotiranta kiri makoisan voiton

Moona Korkealaakso. Kuva: Deca Text&Bild

Moona Korkealaakso. Kuva: Deca Text&Bild

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Moona Korkealaakso oli ylivoimaisesti nopein naisten juniorisarjojen 10 kilometrillä Vantaalla tiejuoksun SM-kisoissa.

Miesten juniorisarjoissa Joensuun Katajan Mika Kotiranta säväytti kukistamalla 10 kilometrin kilpailun kiritaistossa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helanderin ennätyksellään 31.52.

Korkealaaksolle, 17, ei Vantaan nopealla reitillä löytynyt vastusta, vaikka juoksijan oma vire ei ollut paras mahdollinen. Hän kohensi ennätystään 19 sekuntia ajalla 35.23, jolla hän olisi voittanut myös 19-vuotiaiden sarjan. Ennätyksellään Korkealaakso on 17-vuotiaiden kaikkien aikojen kotimaan tilastossa kolmantena.

– Minulla ei ollut aikatavoitteita. Läksin juoksemaan fiiliksen mukaan. Olen ollut flunssassa ja siksi nyt tuntui aika tukkoiselta, hengittäminen oli raskasta, Korkealaakso sanoi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Korkealaakso mukaan sairastelu on kiusannut talven harjoittelua, mutta Vantaan kilpailu kertoi, että treeni on purrut.

– Alkutalvesta olin aika paljon kipeänä. Olin kolmesti korkeassa kuumeessa, mutta jalat ovat olleet koko ajan kunnossa. Nytkin juoksu tuntui hyvältä ja jalat olivat vetreät, mutta kun lisäsin vauhtia, hengitys alkoi vinkua, Korkealaakso sanoi.

Laukkanen vei 19-vuotiaiden sarjan

Toiseksi ja kolmanneksi 17-vuotiaiden sarjassa juoksivat Lahden Ahkeran Pinja Kotinurmi ennätyksellään 37.11 ja Turun Urheiluliiton Heljä-Viivi Unkila niinikään ennätyksellään 37.38. Molempien ajat olisivat riittäneet voittoon myös 19-vuotiaiden kilpailussa.

– Se oli minulta sellainen perusjuoksu, Kotinurmi totesi kilpailustaan.

Naisten 19-vuotiaiden 10 kilometrillä Lahden Ahkeran Sanna Laukkanen juoksi voiton ajalla 39.07. Hän peittosi toiseksi tulleen Oulun Pyrinnön Lumi Laitisen 12 sekunnilla ja kolmanneksi juosseen Vantaan Kenttäurheilijat 58:n Edith Eikkisen 21 sekunnilla.

Laukkaselle voitto maistui, sillä hän on harjoitellut normaalisti vasta kaksi viikkoa sen jälkeen, kun hallikaudella ilmenneet ylirasitusoireet oli levätty pois.

– Vaikean kevättalven jälkeen nyt oli tavoitteena vain voitto, Laukkanen sanoi.

Kotiranta: Sen verran oli voimia, että pystyin vastaamaan

Miesten 19-vuotiaiden sarjassa Mika Kotiranta ei taipunut Eemil Helanderin yritykseen ratkaista juoksu puoli kilometriä ennen maalia. Kotiranta nousi rinnalle ja kiri voittoon yhden sekunnin turvin ja ennätyksellään 31.52. Aiempi ennätys oli 33.22.

– Ensimmäinen kierros passailtiin, mutta toisella lisäsin vauhtia siinä viitosen kohdalla. Eemil tuli perässä ja yritti pitkällä kirillä ratkaisua, mutta sen verran oli voimia, että pystyin vastaamaan, tyytyväinen mestari tuumi.

Kotiranta, 18, oli toissa vuonna maantiejuoksun SM-kisoissa 17-vuotiaissa toinen, mutta ei ollut mukana viime vuoden kilpailussa. Nyt vire oli hyvä.

– Sairastelin tammikuun lopussa, mutta sen jälkeen on harjoituksissa on kaikki mennyt hyvin, Kotiranta kertaili.

Helander voitti 17-vuotiaiden sarjan vuosi sitten. Nyt hän oli juoksun suosikkeja, mutta SM-hopea ei kismittänyt. Se heltisi omalla ennätyksellä 31.53. Aiempi oli toissa vuonna Espoossa juostu 33.20.

– Juoksu alku oli aika hidas, mutta toinen kierros oli kova. Juoksu tuntui silti hyvältä. Roikun perässä, kun Mika kiristi kärkeen. 500 metriä ennen maalia tein irtioton, mutta Mika tuli vielä ohi, Helander summasi.

Alle 33 minuutin reitin selvittivät myös kolmanneksi juossut Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse ja Lempäälän Kisa Yleisurheilun Leevi Keronen, joka oli neljäs. Muuse taittoi ensimmäisen 10 kilometrin katukilpailunsa ajassa 32.07. Voittoa puolustaneen Kerosen aika oli 32.27.

Sarén nopein 17-vuotiaiden kilpailussa

Someron Esa Veikka Sarén voitti 17-vuotiaiden sarjan ennätyksellään 33.08. Aiempi ennätys oli hiljattain juostu 34.06.

Sarén kukisti Turun Urheiluliiton Tuure Haapasen 29 sekunnilla ja SM-pronssille juosseen Ikaalisten Urheilijoiden Oskari Kangasniemen 36 sekunnilla. Haapanen ja Kangasniemi juoksivat molemmat ennätyksensä ajoin 33.37 ja 33.44.

Tulokset

vj talvimainos banneri

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri