Etelä-Afrikassa huipputuloksen tehnyt Henri Ansio malttoi alkuvauhdin kanssa – ”Se oli tiedossa, että porukka aloittaa liian kovaa”

Henri Ansio vuoden 2018 Zegama Aizkorrissa. Kuva: Teemu Oksanen

Henri Ansio vuoden 2018 Zegama Aizkorrissa. Kuva: Teemu Oksanen

Viikonloppuna tehtiin suomalaista ultrajuoksuhistoriaa, kun Henri Ansio sijoittui kaikkien aikojen ensimmäisenä suomalaisena kymmenen parhaan joukkoon Etelä-Afrikassa käydyllä Comrades Marathonilla.

Comrades Marathon on maailman vanhin ja suurin ultrajuoksutapahtuma. Pituudeltaan 87 kilometrin reitillä juoksi sunnuntaina noin 20 000 ultrajuoksijaa, joiden joukossa suomalainen sijoittui seitsemänneksi.

Ansion mukaan kilpailuun ei ollut muuta suunnitelmaa kuin neljän minuutin kilometrivauhti.

- En tiennyt miten ylämäet ja alamäet tulevat vaikuttamaan vauhtiin, ensimmäistä kertaa kilpailuun osallistunut Ansio kertoi yhteistyökumppaninsa Salomonin tiedotteessa.

- Se oli tiedossa, että porukka aloittaa liian kovaa, joten en hätääntynyt yhtään, vaikka alussa oltiinkin sijoilla 100+. Tasaisella vauhdilla pystyy poimimaan paljonkin sijoituksia lopussa, hän jatkoi.

Lopulta Ansion keskivauhti oli huikea 3.59/km.

- Reitin ylämäet ja alamäet tarjosivat mukavaa vaihtelua rasitukseen ja hyvää vauhtia pystyikin pitämään yllä melkein loppuun asti. Viimeinen viisi kilometriä oli hieman vaikeampi, mutta muuten juoksu sujui ilmaan isompia ongelmia.

- Puolivälin jälkeen pystyi vielä puskemaan ylämäissä ja rullailemaan kevyesti mutta reippaasti alamäissä. Puolivälin jälkeen kukaan ei tullut ohi ja sai keskittyä vain muiden ohittamiseen.

Seitsemännen sijan myötä suomalaisen ei tarvinnut poistua Etelä-Afrikasta tyhjin käsin, sillä Ansio sai palkintorahaa 35 000 randia eli reilut 2000 euroa. Voittajat saivat kilpailusta 500 000 randia eli reilut 30 000 euroa. Yhteensä tapahtuman palkintopotti oli yli 260 000 euroa.

Tuloksen lisäksi Ansion mieleen kilpailusta jäivät kilpailun tunnelma ja yleisön kannustus reitin varrella. Reitin varrella oli jopa satoja tuhansia katsojia.
Seuraavaksi suomalainen ultrajuoksija palauttelee Etelä-Afrikan kilpailusta. Seuraava kilpailu on Mont Blanc Marathon vajaan kolmen viikon kuluttua.

Lisätietoa kilpailun kulusta löytyy Ultrajuoksu.fi -sivulta, jossa on myös linkki Ansion maaliintulovideoon.

 -Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

vj talvimainos banneri

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri