Yleisurheilun 14- ja 15-vuotiaiden SM-mitaleista kilpailtiin Lahdessa

Kuvituskuva. Kuva: Deca Text & Bild

Kuvituskuva. Kuva: Deca Text & Bild

Viikonloppuna kilpailtiin yleisurheilun nuorten SM-mitaleista. 14-15-vuotiaat kilpailivat Lahdessa. Mitaleja jaettiin muun muassa kävelyssä, 800 metrillä ja 2000 metrillä.

 

Irintshejev murskaavan ylivoimainen poikien kävelyssä

Poikien 15-vuotisten 3000 metrin kilpakävelyn voitti perjantaina Viipurin Urheilijoiden Sajan Irintshejev ennätyksellään 13.50,71. Hän paransi ennätystään 16 sadasosasekunnilla.

Irintshejev oli kilpailussa monta luokkaa muita edellä. Kun hän ohitti maaliviivan, muilla oli matkaa jäljelle vielä vähintään 700 metriä. Ajassa eroa oli kolme ja puoli minuuttia. Irintshejev käveli kaksi päivää sitten 1000 metrin ennätyksensä 3.59,55.

- Se painoi vielä tänään jaloissa. Tavoitteeni on rikkoa Jerry Jokisen nimissä oleva ikäkausiennätys (13.09,77), Irintshejev kertoi.

Kävelykärpänen puraisi Irintshejeviä toden teolla kaksi vuotta sitten.

- Silloin löysin lahjakkuuden ja motivaation tähän lajiin. Nostin joukkueeni kävelyviestissä kaukaa takaa viimeiseltä sijalta kärkeen.

Irintshejeviä valmentavat Anatoli Mihailov, Valentin Kononen ja Jani Lehtinen. Nuorukainen kävelee 30-50 kilometriä viikossa.

- Harrastan myös juoksua, pyöräilyä, uintia ja sulkapalloa, Irintshejev, kertoi.

Cindy Ahponen hallitsi tyttöjen kävelyä

Pyhäselän Urheilijoiden Cindy Ahponen voitti 15-vuotiaiden tyttöjen 3000 metrin kävelyn ajalla 15.07,41. Hän päihitti toiseksi tulleen Turun Urheiluliiton Liina Ahtiaisen 49 sekunnilla.

- Kävely tuntui tosi rennolta, vaikka hidastin vauhtia tuomareiden kohdalla. Paukkuja oli jopa ennätyksen (14.45,64) rikkomiseen. Tavoitteeni oli 14.30. Siihen olisi ollut mahdollisuuksia, jos pojat olisivat kävelleet samassa lähdössä, kertoi siskonsa Peppi Ahposen valmentama Cindy Ahponen.

Hannikainen ja Haapalainen kirivät 800 metrin ykkösiksi

Helsingin Kisa-Veikkojen Elma Hannikainen ja Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Saana Lappalainen kamppailivat tiukasti 14-vuotiaiden tyttöjen 800 metrin voitosta. Hannikainen veti pidemmän korren ennätyksellään 2.15,28. Lappalainen tuli hyväksi kakkoseksi ajalla 2.15,65. Hänen ennätyksensä on 2.12,57.

- Ensimmäinen kierros oli hitaampi kuin odotin. Toisen kierroksen juoksimme tosi lujaa. Pidin Lappalaista ennakkosuosikkina ja ajattelin, että voisin saada hopeaa, Hannikainen kertoi SUL:n tiedotteessa.

Mestaria valmentaa Matti Hannikainen.

Tampereen Pyrinnön Jere Haapalainen karkasi muilta 300 metrin kohdalla 15-vuotiaiden poikien 800 metrillä. Haapalaisen voittoaika oli 2.05,39. Toiseksi tuli Lappeenrannan Urheilu-Miesten Martti Majuri ajalla 2.06,77.

- Menin 300 metrin kohdalla kärkeen, kun vauhti oli hiljainen. Sain lisää boostia, kun muut jäivät. Loppusuoralla maitohapot iskivät, mutta etumatka oli riittävän pitkä, Haapalainen iloitsi.

Juha Lehdon valmentaman Haapalaisen ennätys on 2.01,94.

- Tänään oli sen verran tukkoinen olo, että en olisi pystynyt juoksemaan ennätystäni.

Alavieskan Virin Kristian Hautakoski juoksi 14-vuotiaiden 800 metrin ykköseksi 15-vuotiaita nopeammalla ajalla 2.05,00.

Savolais-kanadalainen Unger huippuaikaan 2000 metrillä

Poikien 14-vuotiaiden 2000 metriä voitti sunnuntaina Suomen ja Kanadan kaksoiskansalainen Erik Unger kovalla ajalla 5.57,22. Unger asui ensimmäiset seitsemän vuotta Mäntyharjussa, kun hänen kanadalainen isänsä työskenteli siellä. Unger asuu nykyään Kanadassa Toronton lähellä, mutta viettää kesät edelleen mökillä Mäntyharjussa. Hän edustaa Suomessa Mikkelin Kilpa-Veikkoja.

Unger oli tyytyväinen juoksuunsa parannettuaan ennätystään viidellä sekunnilla. Hän karkasi muilta heti alussa. Toiseksi tullut HKV:n Anton Packalen hävisi Ungerille kahdeksan sekuntia.

- Olin hermostunut ennen kilpailua, koska mukana oli muitakin kovia juoksijoita. En ollut ollenkaan varma voitostani. Aloitin lujaa ja pystyin juoksemaan koko matkan tasaisen kovaa vauhtia, Unger kertoi englanniksi.

Unger on voittanut Kanadassa poikien provinssimestaruuden.

Kaikki Lahden SM-kisojen tulokset on katsottavissa tästä
Lisää lajiraportteja osoitteesta Yleisurheilu.fi

vj talvimainos banneri

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri