Maija Oravamäki valmiina Ultra Trail du Mont Blancin 170 kilometrin urakkaan

Maija Oravamäki valmiina UTMB:lle. Kuva Teemu Takkula

Maija Oravamäki valmiina UTMB:lle. Kuva Teemu Takkula

Huomenna Ranskan Chamonixista starttaava Ultra Trail du Mont Blanc on yksi arvostetuimmista polku- ja ultrajuoksukilpailuista. 170 kilometriä pitkän kilpailun aikana käydään Sveitsin ja Italian puolella. Nousua kilpailijoille kertyy yli 10 000 metriä.

Ultra Trail du Mont Blanc -viikon päämatkalla mukana on 16 suomalaista. Suurimmat menestysodotukset kohdistuvat Maija Oramäkeen. Kotimaan polkujuoksutapahtumia dominoinut Oravamäki oli viime vuonna Ultra Trail du Mont Blanc -viikon lyhyemmässä 101 kilometrin CCCC-kilpailussa viides.

Oravamäki on valmiina perjantaina kello 19 Suomen aikaa starttaavaan haasteeseen.

– Fiilikset on hyvät! Olen tätä odottanut pitkään ja nyt se odotus on ohi, kommentoi Oravamäki Kestävyysurheilu.fille.

Oravamäki on matkustanut paikan päälle keskiviikkona. Kisan startti on reilun tuhannen metrin korkeudessa ja reitillä käydään useamman kerran noin 2500 metrin korkeudessa. Oravamäki ei kuitenkaan usko korkeuden olevan ongelma.

– Korkealla vain käydään ja tullaan sitten alas. Vime vuonna en huomannut ongelmia korkeuden osalta, kertoo Oravamäki.

Matkan suurimmat haasteet liittyvät jaksamisen ja lihaskipujen lisäksi ruokailuun ja vatsan toimintaan.

– Toivon, että kovia lihaskipuja ei tulisi ja vatsa toimisi. Energiageelit ovat pääasiallinen energianlähde. Niitä on kevyt kantaa. Mutta kyllä tarkoitus on panostaa myös kiinteän ruuan saamiseen huoltopisteillä. Seikkailu-urheilukisoissa sen merkityksen on huomannut. Syödään sitä mikä maistuu. Jopa pitsaa!

Kisajärjestäjien huollon lisäksi Oravamäen tukena on omaa huoltoa aviomies Jani Oravamäen johdolla.

– Huoltoihin pitää panostaa, mutta toisaalta ei niihin saa jäädä liikaakaan tupeksimaan. Niissä jäädyt minuutit ovat pitkiä kuroa umpeen.

Oravamäki kertoo, että hän ei seuraa sykkeitä vaan etenee tuntemuksen mukaan. Tärkeintä on maltti.

– Alussa on kymmenen kilometriä tasaista. Siinä ei saa vauhti karata. Ja toki ylä- ja alamäissäkin pitää malttaa. Itselläni vauhti tuppaa helposti karkaamaan ylämäissä.

Pitkät ja osin jyrkätkin alamäet tuovat suuren haasteen lihaskestävyydelle.

– Olen tehnyt viikoittain 1-2 reipasvauhtista mäkiharjoitusta. Näissä avainharjoituksissa nousua on kertynyt tonnin verran. Olen panostanut erityisesti alamäkiin ja juossut niitä riskilläkin kovaa, jotta lihakset tottuvat iskutukseen.

Kesä-heinäkuun vaihteessa Oravamäki leireili Italian Livignossa. NUTS Hetta-Pallas ja Pyhä Tunturimaraton toimivat kesän aikana tärkeinä valmistavina kilpailuna.

Oman haasteensa fyysiselle ja henkiselle jaksamiselle tuo Keski-Euroopan yö.

– Mukana on kaksi lamppua ja useita vara-akkuja. Seikkailu-urheilukisoista on kokemusta läpi yön etenemisestä. Pahimpia ovat yleensä aamuyön tunnit.

Oravamäen ja muiden suomalaisten urakkaa voi seurata UTMB:n sivuilta. Kilpailu starttaa perjantai-iltana kello 19 Suomen aikaa. Kaiken sujuessa hyvin, on Oravamäki maalissa noin 30 tunnin urakan jälkeen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Tulospalvelu

-Petri Ikävalko

vj talvimainos banneri

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri