Dopingpannasta vapautuneella ruotsalaisjuoksijalla kiire: Kilpailukielto loppui viikonloppuna ja Dohan MM-raja pitäisi alittaa perjantaihin mennessä

Meraf Bahta voitti Ruotsin mestaruuden 5000 metrillä Karlstadissa viikonloppuna. Kuva: Deca Text & Bild

Meraf Bahta voitti Ruotsin mestaruuden 5000 metrillä Karlstadissa viikonloppuna. Kuva: Deca Text & Bild

Vuoden dopingpannasta vapautunut ruotsalaisjuoksija Meraf Bahta on pulassa Dohan MM-kisojen suhteen.

Vitosella Euroopan mestariksi vuonna 2014 juossut Bahta vapautui sunnuntaina kilpailukiellostaan ja kilpaili heti Ruotsin kansallisissa mestaruuskilpailuissa 5000 metrillä.

Karlstadista irtosi kulta ajalla 15.56,68, mutta voittoaika jäi kauas Dohan MM-rajasta 15.22. Tiistaina Bahta yritti rajaa 1500 metrillä, josta Bahtalla on parhaana meriittinä Rion olympialaisten kuudes sija.

Kilpailupaikka oli kovatasoinen tonnivitonen Kroatian Zagrebissa. Tämäkin yritys päättyi huonosti: Bahta sinnitteli pari kierrosta joukon hännillä, kunnes hyytyi ja tuli maaliin viimeisenä. Aika 4.29,55 jäi yli 20 sekuntia Dohan rajasta. Kilpailun voitti USA:n Kate Grace ajalla 4.07,91.

Kroatian kilpailu ratkaisi käytännössä sen, ettei Bahtaa nähtäne Dohassa. IAAF:n aikaraja pitäisi olla alitettuna perjantaiyöhön mennessä, joten kilpailumahdollisuudet ovat vähissä, eikä kuntokaan näytä riittvältä. Tosin Bahta vihjaili ruotsalaisviestimille jo Karlstadissa, että Doha olisi vain bonus tavoitteiden ollessa Tokion olympialaisissa.

Bahta sai vuoden kilpailukiellon oltuaan kolme kertaa vuoden sisällä dopingtestaajien ulottumattomissa. Hän ei ole jäänyt kiinni kielletyistä aineista tai menetelmistä, mutta hän ei ilmoittanut sijaintiaan urheilijan olinpaikkatietojärjestelmään. Bahta kiisti itse syyllistyneensä ja puolustautui sillä, ettei osaa englantia eikä käyttää tietokonetta.

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri