JKU ja HKV voittajat 4x800 metrillä – Lahden Ahkera 4x1500 metrin ykkönen Ylivieskan SM-viesteissä

Eero Saleva juoksi HKV:n voittajajoukkueessa 4 x 800 metrin viestissä. Kuva Kalevan Kisoista. Kuva: Heidi Lehikoinen

Eero Saleva juoksi HKV:n voittajajoukkueessa 4 x 800 metrin viestissä. Kuva Kalevan Kisoista. Kuva: Heidi Lehikoinen

Viikonloppuna kilpailtiin yleisurheilun viestijuoksun suomenmestaruuksista.

Yleisessä sarjassa pisimmät viestimatkat olivat miesten ja naisten 4 x 800 metriä sekä miesten 4 x 1500 metriä. Lisäksi parhaat seurat saatiin selville myös 3 x 3000 metrin kävelyviesteissä.

Helsingin Kisa-Veikot kirkasti viime vuoden viestipronssin kultaiseksi miesten 4x800 metrillä. Naisten 4x800 metrillä mestariksi kiri Jyväskylän Kenttäurheilijat, joka oli vuosi sitten Mikkelissä toinen.

HKV:n joukkue Vincent Quednau, Eero Saleva, Panu Jantunen ja ankkuri Niko Viljola juoksivat voittoajaksi 7.42,20.

Mestaruutta puolustaneen Naantalin Löylyn ankkuri Markus Teijula teki minkä pystyi, mutta Viljolan etumatka ja hyvä juoksu ankkuriosuudella riittivät. Löyly oli toinen ajalla 7.43,99.

– Se oli sopiva pelote. Kannusti yrittämään, Viljola totesi Teijulasta, joka saavutti häntä ankkuriosuudella pikku hiljaa.

Salevan mukaan HKV:n taktiikkana oli heittää joukkueen vahvimmat juoksijat kahdelle viimeiselle osuudella ja se toimi.

– Mestaruus maistuu tosi hyvällä, Viljolalle hyvät asetelmat ankkuriosuudelle pedannut Panu Jantunen sanoi.

Lahden Ahkera oli kolmas ajalla 7.47,54. Joukkueessa juoksivat Wilho Hautala, Hannu Granberg, Martti Siikaluoma ja Janne Kanerva.

Ikonen kiri Blundenin ohi

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heini Ikonen oli tyytyväinen päästyään ankkuriosuudelle aivan HKV:n Katja Blundenin kantaan. Ikonen peesasi 600 metriä ja nousi kirillä vaivatta Blundenin ohi. JKU:n voittoaika 8.56,12. HKV tuli maaliin ajassa 8.58,12.

– Luultiin etukäteen, että HKV pääsisi matkalla karkuun. Minulle oli yllätys, että pääsin niin lähellä Katjaa omalle osuudelle, Ikonen kertaili.

– Olin tyytyväinen, kun pääsin juoksemaan peesissä. Tiesin, että pystyn lopussa taistelemaan kirissä voitosta.

JKU:n kolme ensimmäistä osuutta juoksivat Siiri Rainio, Lotta Mäkinen ja Janette Niemi. HKV vei kapulaa järjestyksessä Mona Jäppinen, Moona Latvala, Suvi Selvenius ja Ikonen.

Nathalie Blomqvist lähti Pedersören Falkenin ankkurina reilun 40 metriä pronssisijasta ja nosti joukkueensa pronssille juostuaan osuutensa 2.06,9. Joukkueen muut juoksijat olivat Suzette Finne, Hanna Frostdahl ja Karin Storbacka.

Espoon Tapio ykkösseura kävelyissä

Espoon Tapiot voitti Ylivieskassa molemmat kävelymestaruudet. Miesten 3×3000 metrillä Joni Hava, Jaakko Määttänen ja Artturi Oila eivät yltänyt tavoittelemaansa Suomen ennätyksee, mutta kävelivät mestaruuden ajalla 37.52,21.

– Suomen ennätystä tavoiteltiin ja parikymmentä sekuntia jäätiin. Jos kaikkien kehitys jatkuu, tehdään se Suomen ennätys ensi vuonna, Määttänen tuumi.

Lokakuun alussa Tilburgissa, Hollannissa käveltävään 50 kilometrin kilpailuun valmistautuva Aleksi Ojala käveli kisojen nopeimman yksityisajan 11.33,9.

– Tavoite oli rikkoa piirinennätys ja se meni. Itse kävelin tuohon kilpailun alle 10 kilometrin lenkin. Hollannin viittäkymppiä ajatellen treenit ovat sujuneet hyvin, Ojala sanoi.

Naisten kilpailussa Tapioiden trio käveli Enni Nurmen laatimassa järjestyksessä Ellen Seisto, Nurmi ja Hele Haapaniemi. Joukkue kukisti toiseksi sijoittuneen Lapuan Virkiän ajoin 42.29,93 – 43.28,00.

– Halusin itse kakkososuudelle, koska halusin nähdä minkä verran meillä on kiinniotettavaa sen osuuden jälkeen, anemian rautakuurilla nujertava Nurmi sanoi.

Seisto selvitti avausosuuden ongelmitta, Nurmi nosti Tapiot kärkeen ja Haapaniemen tehtäväksi jäi sinetöidä mestaruus.

– Oli aika helppo kävely, kun muut tekivät hyvät pohjat, Haapaniemi sanoi.

Siikaluoma kiri Ahkeralle mestaruuden

Lahden Ahkeran nelikko Janne Kanerva, Wilho Hautala, Hannu Granberg ja Martti Siikaluoma juoksi sunnuntaina 4×1500 metrin mestaruuden lauantaisen 4×800 metrin pronssin jatkeeksi ajalla 15.52,09.

Mestaruuden sinetöi Siikaluoman ankkuriosuus.

– Kun mietittiin juoksujärjestystä, lähdettiin siitä, että minä olen ankkurina. Samalla todettiin, että meillä on niin tasainen ryhmä, että on sama missä järjestyksessä muut juoksevat, Siikaluoma totesi.

Siikaluoma lähti ankkuriosuudelle kolmantena HKV:n Panu Jantusen ja Joensuun Katajan Jiri Karjalaisen jälkeen, mutta juoksi kaksikon heti kiinni. Mestaruuden hän ratkaisi pitkähköllä kirillä.

Karjalainen taisteli, mutta ei kyennyt haastamaan Siikaluomaa ja toi Katajan maaliin toisena ajalla 15.54,06. Mestaruutta puolustanut HKV oli nyt ilman Topi Raitasta kolmas ajalla 15.56,09.

– Sanoin muille, että jos voi toivoa, lähtisin mieluiten ankkuriosuudelle hieman muiden edellä tai hieman kärkeä perässä. Nyt pääsin saalistamaan muita takaa, Siikaluoma tuumi.

SM-mitaleita jaettiin yleisen sarjan lisäksi 15-, 17- ja 19-vuotiaisssa. Lisää kommentteja viikonlopulta voi käydä lukemassa osoitteessa Yleisurheilu.fi

SM-viestien tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri