Hyryläisellä ja Vainiolla edessä kuuma maraton - "Lämpötila ja kosteus ovat sitä luokkaa, että ihmisen lämmönsäätelyjärjestelmä voi juuri ja juuri toimia"

Alisa Vainio juoksee perjantaina puoliltaöin naisten maratonilla. Kuva: Deca Text & Bild

Alisa Vainio juoksee perjantaina puoliltaöin naisten maratonilla. Kuva: Deca Text & Bild

Dohan MM-kilpailujen avauspäivän päättävä naisten maraton alkaa perjantaina kello 23.59 eli keskiyöllä. Ilman lämpötila on silti 30-33 astetta ja kosteusprosentti 65-70 välillä. Se tarkoittaa, että rahtusenkin liian kova vauhti maksaa rajusti.

– Ilman lämpötila ja kosteus ovat sitä luokkaa, että ihmisen lämmönsäätelyjärjestelmä voi juuri ja juuri toimia, mutta jos ilma on pari-kolme astettakin lämpimämpää, ollaan katastrofin äärellä, arvioi Suomen joukkueen lääkäri Ilkka Räsänen Yleisurheilu.fi -sivustolla.

Suomalaismaratoonarit Anne-Mari Hyryläinen ja Alisa Vainio ovat tietoisia haasteista. Kilpailu juostaan seitsemän kilometrin lenkkeinä merenrannan tuntumassa tasaisella, valaistulla reitillä.

– Se tulee olemaan tosi rankkaa, sanoo Hyryläinen, joka on asunut pitkään Dubaissa ja tietää millaisissa oloissa maraton nyt juostaan.

– Itse en ole tehnyt vauhdinjakoa. Lähden liikkeelle tosi tarkasti omaa kroppaa kuunnellen, eli menen alun maltilla ja kuulostellen, miltä vauhti tuntuu. Samalla katson, miten kärki lähtee ja yritän sovittaa omaa vauhtia siihen.

Syyskuu vienyt Vainion itseluottamusta eteenpäin

Maltilla MM-maratonille lähtee Alisa Vainiokin. Kevään mykoplasman ja lonkkavaivojen jälkeen harjoitukset ovat vieneet nuoren juoksijan kuntoa vauhdilla eteenpäin. Erityisen hyvin onnistui torstaina päättynyt leiri Turkissa, Belekissä.

– Syyskuussa on tapahtunut sellaisia asioita, jotka ovat nostaneet itseluottamusta ja tuoneet varmuutta ja hyvää mieltä niin, että kannatti lähteä MM-kilpailuihin, Vainio sanoo.

– Se tarkoittaa, että kun kroppa toimii hyvin, jokainen harjoitus vie kuntoa eteenpäin. Sen huomaa kovemmissa treeneissä ja pidemmissä lenkeissä, kun tulee sellainen vahva fiilis.

Samaa mieltä on Vainion valmentaja Jarmo Viskari. Hänen mukaansa Vainio oli mainiossa kunnossa jo vuodenvaihteessa, mutta kevään ongelmat söivät harjoittelua, joka sittemmin on saatu takaisin hyvälle uralle.

– Kalevan kisojen jälkeen Alisan kehitys lähti oikeaan suuntaan ja oli todella nopeaa. Alisa on nyt erittäin hyvällä tasolla, Viskari sanoo.

Hyryläinen on harjoitellut MM-kisoja varten muun muassa juoksemalla harjoituksia puoliltaöin. Vainion mukaan Dohan maratonilla on pidettävä oikea rytmi nesteytyksen suhteen.

Lue lisää osoistteesta Yleisurheilu.fi

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri