Juoksijat valloittavat Kolin polut viikonloppuna – Vaarojen maratonille ennustettu karua keliä

Kuva: Aapo Laiho

Kuva: Aapo Laiho

Polkujuoksun harrastajat valloittavat Kolin polut tulevana viikonloppuna, kun Vaarojen Maraton järjestetään Kolin ja Herajärven maisemissa perjantaina ja lauantaina.

Vaarojen Maraton on yksi Suomen vaativimmista polkujuoksutapahtumista, jossa matkat ovat 13,5 kilometristä aina 130 kilometriin saakka. Järjestelyistä vastaa joensuulainen Karelian Seikkailu-urheilijat ry.

- Vaarojen Maraton on vakiinnuttanut paikkansa polkujuoksijoiden kauden päätöstapahtumana. Kolin vetovoimasta kertoo se, että tapahtuma myytiin alle tunnissa loppuun jo tammikuussa, kun ilmoittautuminen aukesi, kertoo tapahtumapäällikkö Hannu Airila järjestäjien tiedotteessa.

VaarojenMaratonALaihoKuva: Aapo Laiho

Tapahtumaan on ilmoittautunut 1100 juoksijaa. Suosituin sarja on 43 kilometrin matka, jonka kiertää noin puolet osallistujista. Sarjan lähtö on lauantaina kello 9.00, ja voittajan odotetaan olevan maalissa kello 12.30 jälkeen. Pisimmän 130 kilometrin startti on perjantai-iltana kello 20.00, ja sen voittajan odotetaan saapuvan maaliin lauantaina alkuillasta.

Keli tuo haastetta

Vaarojen Maraton on vakiinnuttanut paikkansa lokakuun ensimmäiseen viikonloppuun. Viime vuonna yllättänyt lumisade sotki saapumisliikennettä, kun autot eivät päässeet ylös Kolille kesärenkailla.

- Syksyinen keli voi olla melkein mitä vain. Parhaimmillaan Vaaroilla on juostu kuulaassa syyssäässä, mutta nytkin perjantaille on luvattu räntäsadetta tai jopa lunta. Olemmekin kiinnittäneet turvallisuuteen paljon huomiota. Juoksijoiden on kannettava mukanaan muun muassa avaruuslakanaa, jolla pystyy pysyttelemään lämpimänä mahdollisen loukkaantumisen sattuessa. Reitillä liikkuu ensiapupartioita, jotka auttavat juoksijoita tarvittaessa. Osallistujat eivät keliä säikähdä, vaan ennemminkin vaikea keli tuntuu olevan monelle siisti juttu, Airila kertoo.

Vaarojen3MaratonALaihoKuva: Aapo Laiho

Tapahtuman vaativuudesta huolimatta yli 90 prosenttia osallistujista selvittää reitin keskeyttämättä.

Tapahtuman vuoksi Kolin kylän alueella on paljon liikennettä perjantai-iltana kello 16 alkaen sekä lauantaina aamusta kello 5.00 alkaen. Pysäköinnissä on poikkeusjärjestelyitä. Tapahtumakeskukseen saapuville on maksuton kuljetus Kolin urheilukentällä olevalta väliaikaiselta pysäköintipaikalta. Lauantaina Kolin maisemahissi kuljettaa maksutta osallistujia ja yleisöä ylös Kolille kello 7-11 ja 12-19.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri