Dohassa on liian hitaita juoksumattoja – Ingebrigtsenien valmistautuminen 1500 metrille ei mennyt suunnitelmien mukaan

Jakob (vas.) ja Filip (oik.) kilpailevat torstai-iltana 1500 metrillä. Henrikin MM-kisat ovat jo ohi. Kuva: Deca Text & Bild

Jakob (vas.) ja Filip (oik.) kilpailevat torstai-iltana 1500 metrillä. Henrikin MM-kisat ovat jo ohi. Kuva: Deca Text & Bild

Norjan yleisurheilupomo kävi tammikuussa kahdeksassa hotellissa etsimässä riittävän nopeita mattoja.

Maanantaina 5000 metrillä urheasti taistelleet Jakob ja Filip Ingebrigtsen jatkavat mitalien metsästystä torstai-illan 1500 metrin alkuerissä. Veljeksistä Jakob on kauden maailmantilastossa toisella sijalla ajalla 3.30,16.

Veljesten valmistautumiseen on nyt tullut uusi takaisku. Qatarin pääkaupungista ei löydy ilmastoiduista sisätiloista juoksumattoa, joka kulkisi riittävän kovaa. Kovinta vauhtia pitävä matto kulkee 19,3 kilometriä tunnissa, joka on reilun kolmen minuutin ja kuuden sekunnin kilometrivauhtia.

Se on Ingebrigtseneille hölkkävauhtia.

Valmentajaisä Gjert sanoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle, että riittävän nopean juoksumaton pitäisi kulkea 27 kilometriä tunnissa. Kilometrivauhdiksi muutettuna se on noin 2.13 min/km. Hitaat juoksumatot ovat kuulemma vesittäneet Filipin ja Jakobin optimaalisen viimeistelyharjoituksen.

Urheilijat voisivat tehdä viimeistelytreenit myös ulkosalla, mutta siellä on nyt hieman liian lämmin. Dohaan on ennustettu torstaiksi 44 lämpöastetta.

Ingebrigtsenit ovat joutuneet turvautumaan hitailla juoksumatoilla juoksukulman nostoon, jotta hengitys- ja verenkiertoelimistö saadaan riittävän ahtaalle.

IngebrigtsenJakobMM5000DecaJakob antoi kaikkensa 5000 metrin finaalissa. Kuva: Deca Text & Bild

Kahdeksassa hotellissa liian hitaat matot

Norjan yleisurheiluliiton valmennuspäällikkö Erlend Slokvik kertoo tiedostaneensa ongelman jo varhaisessa vaiheessa. Hän kävi tammikuussa Dohassa kahdeksassa eri hotellissa, mutta näistä ei löytynyt yli 20 kilometriä tunnissa pyörivää peliä.

- Varoitin asiasta sähköpostilla myös järjestäjiä, mutta eihän täällä saa mitään vastauksia omille sähköposteilleen, joten asia ei ole selvinnyt, Slokvik kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

- Norjassa on juoksumattoja, jotka kulkevat huomattavasti kovempaa, mutta täällä nämä kaikki kulkevat kuntoilijoiden vauhtia, hän jatkaa.

Filip ja Jakob ovat lähdössä luottavaisina illan eräjuoksuihin, mutta isä ei viljele optimismia:

- Jakob ei ole koskaan ollut niin rikki kuin nyt. Viimeinen kierros vitosella maksoi, Gjert totesi.

Miesten 1500 metrin alkuerät juostaan Dohassa torstaina kello 22.00 alkaen.

-Juho-Veikko Hytönen

MM-kisojen tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri