Dohan tuomariston erikoiset päätökset jatkuvat – Kauas kärjestä 1500 metrin alkuerässä jääneet pääsevät välieriin

Filip Ingebrigtsen selvitteli eräjuoksuaan maalissa. Kuva: Deca Text & Bild

Filip Ingebrigtsen selvitteli eräjuoksuaan maalissa. Kuva: Deca Text & Bild

Kaksi Ingebrigtseniä ja yksi Berglund 1500 metrin perjantai-illan finaalipaikan metsästykseen.

Yleisurheilun MM-kilpailut jatkuvat perjantaina muun muassa miesten 1500 metrin välierillä. Tuomariston erikoiset päätökset saivat jatkoa torstaina. Keskiviikkona espanjalainen 110 metrin aikajuoksija nousi tuomariston päätöksen vuoksi jaetulle pronssille, vaikka tuli maaliin kuudentena. Perusteena oli se, että vieressä juossut jamaikalaisaituri häiritsi espanjalaisen suoritusta. Mitalisteja lisättiin myös miesten moukarinheitossa.

Torstai-iltana 1500 metrin välierissä nähdään Australian Matthew Ramsden ja Etiopian Teddese Lemi. Toisessa erässä juosseet miehet jäivät kaatumisten myötä suorasta jatkopaikasta neljä ja kymmenen sekuntia, mutta tuomaristo on nyt päättänyt antaa heille luvan jatkaa juoksuja illan välierissä.

IngebrigtsenJakob1500mHeatsDohaDecaJakob Ingebrigtsen pääsi välieriin ensimmäisestä erästä. Kuva: Deca Text & Bild

Filip olisi voinut tehdä protestin

Ramdsen kaatui heti lähtökiihdytyksessä ja juoksi yksin maaliin kaukana kärkiryhmän takana. Lemi kompuroi Norjan Filip Ingebrigtsenin edessä saman erän loppupuolella.

Filip varmisti oman jatkopaikkansa neljännellä sijalla, mutta sai jännittää mahdollisia protesteja. Norjalainen ei itse edes ehtinyt ymmärtää, mitä oli tapahtunut.

- Hän (Lemi) juoksee sisäradalta suoraan ulos. Siinä on mahdoton väistää minnekään. Juoksen omaa rataani ja hän vain juoksee suoraan eteeni. Tässähän voisin melkein itse tehdä protestin. Olisin voinut kaatua kerran tai kolmekin kertaa, Filip kertasi juoksua Norjan NRK:lle.

Protestit eivät lopulta koskeneet Filipiä, mutta ne menivät läpi. Perjantaina välierissä 12 miehen finaaliin tavoittelee 26 juoksijaa alkuperäisen 24:n sijaan. Miesten aitajuoksussa espanjalaispronssimiehen juoksua häirinnyt jamaikalainen hylättiin, mutta 1500 metrillä ketään ei hylätty protestien myötä. Välieriin nostettiin vain kaksi miestä lisää.

Ramsden kertoi kotimaansa tiedotusvälineille, että aikaisen kaatumisen vuoksi erä olisi pitänyt kutsua takaisin ja laittaa liikkeelle uudestaan.

- Tämä on ensimmäinen kaatumiseni koskaan. Minulla on hyvä tasapaino ja yritin hakea hyvää paikkaa joukossa, Ramsden kertoi The Australian -sanomalehdelle.

BerglundKalle1500mHeatsDohaDecaKalle Berglund oli kolmannen alkuerän kolmas. Kuva: Deca Text & Bild

Kolme pohjoismaista juoksijaa välieriin

Tonnivitosen ensimmäisestä erästä jatkopaikan selvitti Jakob Ingebrigtsen ja viisaasti kolmannessa erässä juossut Ruotsin Kalle Berglund varmisti välieräpaikan kolmannella sijalla. Perjantaina välierissä nähdään siis kolme pohjoismaista juoksijaa.

Perjantaina mitalit jaetaan 3000 metrin esteissä. Tällä kertaa suomalaisedustus puuttuu Topi Raitasen karsiutumisen myötä. Myöhäisillan ohjelmassa on myös miesten 20 kilometrin kävely.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri