MM-maraton Lelisa Desisan täysosuma

Dohan MM-maraton oli afrikkalaisten juhlaa. Kuva: Deca Text & Bild

Dohan MM-maraton oli afrikkalaisten juhlaa. Kuva: Deca Text & Bild

Miesten maratonilla lähtölaukaus ammuttiin minuutti ennen puoltayötä lämpötilan ollessa 31 astetta. Paraguayn ennätysmies Derlis Ayala ei kunnioittanut olosuhteita, vaan karkasi jo ensimmäisillä kilometreillä minuutin karkumatkalle. Ayalan veto kesti puolimatkaan saakka, jolloin hänet tavoitettiin ja hän keskeytti.

Viisinkertainen puolimaratonin maailmanmestari Eritrean Zersenay Tadese aloitti Ayalan takaa-ajon 17 kilometrin kohdalla ja rikkoi pääjoukon.

Kaikkein kovavauhtisin osuus 20–25 kilometrin välillä juostiin alle 15 minuuttiin, jolloin kärkikuusikkoon kuuluivat Tadesen lisäksi Etiopian Lelisa Desisa ja Mosinet Geremew, Kenian Geoffrey Kirui ja Amos Kipruto sekä Etelä-Afrikan Stephen Mokoka.

Maailmanmestaruutta puolustanut Kirui putosi kärkikuusikosta 31 kilometrin kohdalla ja pian sen jälkeen myös Tadese. Kolme kilometriä ennen maalia puolen minuutin takaa-ajoasemasta lähtenyt skotti Callum Hawkins tavoitti kärkiviisikon.

Lopullisen iskun teki Etiopian Lelisa Desisa runsaan kilometrin päässä maalista, pudotti muut yksi toisensa jälkeen ja juoksi maailmanmestariksi olosuhteisiin nähden loistavalla ajalla 2.10.40. Hänen joukkuetoverinsa Geremew oli toinen neljä sekuntia hävinneenä.

Pronssimitalilla palkittiin paras kenialainen Kipruto ajalla 2.10.51. Hawkins sijoittui jälleen neljänneksi, niin kuin kaksi vuotta sitten Lontoon MM-kilpailuissakin. Mokoka jaksoi viidenneksi ja Tadese kuudenneksi, mutta mestaruutta puolustanut Kirui putosi 14:nneksi.

Voittaja Desisa oli jo kuusi vuotta sitten Moskovan MM-maratonilla toinen Ugandan Stephen Kiprotichin jälkeen. Tänä vuonna Kiprotich sai tyytyä 18:nteen sijaan.

Kuuden viime vuoden aikana Desisa on keskittynyt New Yorkin, Dubain ja Bostonin rahamaratoneille, voittanut ne kaikki vähintään kerran sekä juossut niissä yhteensä yhdeksän kertaa kolmen parhaan joukkoon.

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri