Maailman suurin maastojuoksutapahtuma Lidingöloppet kannattaa kokea – tässä vinkit

Lidingöloppetin lähto 2018. Kuva: Kisajärjestäjä

Lidingöloppetin lähto 2018. Kuva: Kisajärjestäjä

Kestävyysurheilu.fi testasi syyskuun lopussa Lidingöloppetin. Minkälainen tapahtuma on kyseessä ja mitä kannattaa ottaa huomioon, jos haluat sen kokea?

Aivan Tukholman kupeessa juostava Lidingöloppet on maailman suurin maastojuoksutapahtuma. Viikonlopun aikana juostaan useampi eri kilpailu. Yhteisosanottomäärä kohoaa huimaan 30 000:een. Tapahtuma on suomalaisille helposti saavutettavissa. Lidingön saari näkyy Tallink Siljan satamasta ja kisakeskukseen on helppo päästä julkisilla kulkuneuvoilla, järjestäjien kuljetuksella tai taksilla. Suomalaisjuoksijoita oli tänä vuonna mukana vain noin sata. Kasvun varaa varmasti on paljon.

Lidingöloppetin reitti ja ajankohta sopii kaikille. Maantie- ja ratajuoksijoille tapahtuma on hyvä kauden päätös. Polkujuoksuun hurahtaneille tapahtuma tarjoaa vauhdikkaamman reitin ilman maantien tylsyyttä. Kansainväliselle huipulle tähtääville suunnistajille Lidingöloppet on hyvä harjoitus mannermaista pitkää matkaa ajatellen. Hiihtäjille tapahtuma hyvä testi kesäharjoittelun onnistumisesta ennen lumille siirtymistä.

Tässä huomioita ja vinkkejä tapahtumaan ensimmäistä kertaa matkaaville:

Matkustus

Suosittelemme tekemään menomatkan Helsingistä Tallink Siljalla. Miksi? Laiva on perillä Tukholmassa ennen kymmentä. Saat nukkua pitkään ja nauttia aamupalan rauhassa. Lisäksi Tallink Siljan Satamasta on lyhyt matka kisakeskukseen.

Kisakeskuksessa kannattaa tulla hyvissä ajoin. Numeroiden jaossa oli havaittavissa ajoittain pitkiä jonoja.

Paluumatkalla Viking Line Turkuun on hyvä vaihtoehto aikataulusyistä. Muille laivoille saatat joutua kiirehtimään nopeasti maalintulon jälkeen.

Reitti ja taktiikka

lidingoloppet1Lidingöloppetin upeaa reittiä. Kuva: Kisajärjestäjä

Lidingöloppetin päämatka on 30 kilometriä ja sen reitti on yllättävän mäkinen. Mäkisempi kuin reittiprofiili antaa ymmärtää. Kumpuilua on koko ajan. Kannattaa valmistautua juoksemalla mäkisissä maastoissa, jotta lihakset ovat valmiita kestämään matkan rasitukset. Erityisesti alamäkiin kannattaa kiinnittää huomiota. Ne on osattava juosta rennosti rullaamalla.

Toinen puolisko on mäkisempi ja hitaampi. Jos haluat juosta tasaisella teholla, niin tavoiteaikaasi päästäksesi ensimmäisen puoliskon väliajan tulee olla vähän nopeampi.

Kenkävalinta

lidingoloppet2Vauhdikasta metsäistä reittiä. Kuva: Kisajärjestäjä

Ensimmäisellä parilla kilometrillä juostaan osittain nurmikolla. Muuten alusta on pitävää. Kenkien suhteen ei ole erityisvaatimuksia. Kannattaa juosta samoilla kengillä joilla starttaisit puolimaratonille.

Varustesäilytys

Numeroiden jako tapahtuu maalin ja lähdön puolessa välissä Lidingövallenissa. Repun tai laukun voit jättää järjestäjien valvontaan. Lisämaksusta laukkusi kuljetetaan maaliin. Osallistujamateriaalin mukana saat pussin, johon voit jättää lämmittelyvaatteet lähdössä. Järjestäjä toimittaa ne maaliin.

Muuta

Järjestely pelaavat vuosien kokemuksella. Reitti kulkee merenrannalla, hevoshakojen vieritse sekä upeilla metsäisillä pätkillä. Ei uskoisi, että ollaan vain kivenheiton päässä suurkaupungin keskustasta.

Tänä vuonna tapahtuma juostiin sateisessa syyssäässä. Silti kaikkia kannustavaa yleisöä oli reitin varrella todella paljon.

Lidingöloppet on todellakin tapahtuma, jota kelpaa suositella!

-Petri Ikävalko

Kaupallisuutta artikkelissa on Lidingöloppetin tarjoaman starttipaikan verran.

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri