Eliud Kipchoge alitti kahden tunnin haamurajan maratonilla

Eliud Kipchoge alitti historian ensimmäisenä maratonilla kaksi tuntia. Kuva: Jon Super for The INEOS 159 Challenge

Eliud Kipchoge alitti historian ensimmäisenä maratonilla kaksi tuntia. Kuva: Jon Super for The INEOS 159 Challenge

Eliud Kipchogelle järjestettiin Wienissä täydelliset olosuhteet juosta maraton historiallisesti alle kahden tunnin. Kipchoge onnistui tässä yrityksessä ja historiankirjoihin kirjattiin lopulta aika 1:59:40.2.

INEOS 1:59 Challenge järjestettiin juuri sillä tarkoituksella, että Kipchoge saataisiin maratonilla alle kahden tunnin. Kipchoge sai esimerkiksi itse päättää, mihin aikaan päivästä haluaa maratonin juosta. Tästä syystä maratonille lähdettiin aamusta, kun esimerkiksi lämpötila oli optimaalisin ennätysjuoksua ajatellen.

Kisassa oli mukana myös 41 jänistä, jotka kirittivät Kipchogea kohti ennätystä. Mukana oli todella kovia kestävyysurheilijoita, kuten esimerkiksi norjalaiset Ingebrigstenin veljekset, sekä useita arvokisamitaleja urallaan voittanut Yhdysvaltojen Bernard Lagat. Jänikset tekivät kilpailussa hyvää ja tarkkaa työtä, kilometrivauhdin pysyessä tasaisena 2:50 tuntumassa.

Viimeisellä kilometrillä Kipchoge karisti jänikset kannoiltaan ja juoksi hyvävoimaisen näköisenä tuuletellen maalilinjan yli, maalissa odottavan vaimonsa syliin. 

Viralliseksi maailmanennätykseksi juoksua ei kuitenkaan merkitä muun muassa siksi, että Kipchoge oli kilpailun ainoa varsinainen kilpailija. Kilpailun tavoitteena oli vain luoda Kipchogelle mahdollisimman hyvät mahdollisuudet alittaa historiallinen kahden tunnin raja. Virallisena maratonin maailmanennätyksenä siis pysyy vuonna 2018 juostu aika 2:01.39, joka on myös Kipchogen nimissä.

- Otto Känkänen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri