Henrik Ingebrigtsenin varvas operoitu – amputaatiolta vältyttiin, vaikka oma isä ehdotti sitä

Kuva: Deca Text & Bild

Kuva: Deca Text & Bild

Norjalaisjuoksija Henrik Ingebrigtsen on käynyt kirurgin luona. Helsingin EM-kisojen 1500 metrin mestarin vasemman jalan varvas leikattiin Oslon yliopistollisessa sairaalassa tiistaina.

Ingebrigtsenille harmia on tuottanut varpaan ja jalkapöydän välinen nivel, joka häiritsi muun muassa Dohan MM-kisoihin valmistautumista. Juoksija kertoi, ettei välillä voinut edes pistää piikkareita jalkaan. Dohassa hän juoksi 5000 metrillä sijalle 13 ajalla 13.26,25.

Nelinkertainen EM-mitalisti on kärsinyt vammasta koko kauden ajan. Sama varvas leikattiin edellisen kerran Rion olympialaisten jälkeen.

- Operaatio suoritettiin tällä kertaa hieman eri lailla kuin viimeksi. Hieman eri tavalla, mutta samalla alueella. Tällä kertaa operoitu alue oli laajempi, kertoo Norjan yleisurheilumaajoukkueen lääkäri Ove Talsnes NRK:lle.

Ingebrigtsen on joutunut leikkauspöydälle aiemminkin. Kesällä 2017 hänen takareitensä operoi Sakari Orava.

Isä ehdotti amputaatiota

Ingebrigtsenin veljesten isä ja valmentaja Gjert Ingebrigtsen pohti Dohan kisojen alla kovempiakin toimenpiteitä. Hän nimittäin kertoi NRK:lle, että Henrik voisi amputoida varpaansa.

- Yksi lopullinen vaihtoehto on päästä kokonaan eroon varpaasta. Mikään ei viittaa siihen, että hän tarvitsisi sitä. Se on viimeinen keino poistaa jotain, josta on vain riesaa. Siinä pitää tosin heti unohtaa kosmeettiset asiat, Gjert kertoi NRK:lle.

NRK:n toimittaja kysyi isältä heti perään, oliko tämä tosissaan. Kuulemma oli. Takareisi säilyköön. Varpaasta ei niin väliä.

- Takareisi on hyödyllisempi kuin varvas. Kysyin häneltä (Henrikiltä) täällä yhtenä päivänä, kuinka pitkälle hän on valmis menemään asian tiimoilta, kun tästä on tullut krooninen ja koko uraa uhkaava vaiva. On selvää, että amputaatio voisi olla yksi mahdollinen vaihtoehto, Gjert Ingebrigtsen totesi Dohassa.

Isä tai poika eivät olleet keskustelleet moisesta vaihtoehdosta lääkäreiden kanssa. Vain keskenään. Gjert kertoi Henrikin antaneen kysymykseen ”sekavan” vastauksen.

- Kuvittelin, että häneltä olisi tullut selkeämpi vastaus. Mutta pitää kysyä, kuinka pitkälle on valmis menemään, mikäli näyttää siltä, että koko ura on vaarassa, isä perusteli.

IngebrigtsenHenrikDecaKuva: Deca Text & Bild

Liitolla täysi luottamus lääkäreihin

Norjan yleisurheiluliitto julkaisi Henrik Ingebrigtsenin operaatiosta tiedotteen, jonka otsikossa ilmoitettiin heti, ettei varvasta tarvinnut amputoida. Isä-Ingebrigtsen ja Norjan yleisurheiluliitto ovat olleet sanasodassa lukuisia kertoja poikien urheilu-uran aikana. Riidan teema on vaihdellut, mutta usein liiton ja isän välillä on vahvoja valmennuksellisia tai lääketieteellisiä näkemyseroja.

Tiedotteen sävystä päätellen amputaatio olisi terveydenhuollon asiantuntijoiden mielestä ollut täysin järjetöntä.

- Henrik Ingebrigtsenin taustajoukkojen aktiivisista neuvoista huolimatta pyrimme puuttumaan ongelman syihin, emmekä poistamaan sitä, tiedotteessa sanottiin.

Samalla kerrottiin, että operaatiossa käytettiin ”tälläkin kertaa” antibiootteja. Vuosi sitten Gjert Inbebrigtsen raivoistui maajoukkuelääkärille siitä, että Filip Ingebrigtsenille syötettiin antibiootteja Berliinin EM-kisojen 1500 metrin alkueräjuoksun jälkeen. Alkuerässä Filip kaatui. Polvessa oli sen verran likainen haava, että maajoukkuelääkäri katsoi parhaaksi ehkäistä infektiot lääkkeellä.

IngebrigtsenHenrikFilipDohaDecaFilip ja Henrik Ingebrigtsen Dohan MM-kisoissa. Kuva: Deca Text & Bild

EM-kisojen jälkeen Filipiltä ei löytynyt enää kirikykyä Timanttiliigan osakilpailujen viimeisillä kierroksilla. Isän mielestä syynä olivat kuulemma antibiootit, jotka pistävät kehon sekaisin, eikä maitohappo enää poistunut kehosta.

Uusimmassa tiedotteessa Norjan yleisurheiluliiton huippu-urheilupäällikkö Erlend Slokvik totesi, että maajoukkuelääkäri Talsnes nauttii edelleen täyttä luottamusta vaikka ”Ingebrigtsenin taustajoukkujen lääketieteellisiä neuvoja ei noudatettu”.

Tällä hetkellä Henrik Ingebrigtsen on juoksutauolla, mutta lääkäreiden mukaan Tokion olympialaisiin valmistautuminen ei ole vaarassa.

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri