Valenciassa juostiin hirvittävää kyytiä viikonloppuna: 10 kilometrillä uusi ME-aika ja maratonin 36 vuotta vanha Ruotsin ennätys meni rikki

David Nilssonilla on hallussaan Ruotsin ennätys maratonilla. Kuva Vierumäen PM-maastoista. Kuva: Deca Text & Bild

David Nilssonilla on hallussaan Ruotsin ennätys maratonilla. Kuva Vierumäen PM-maastoista. Kuva: Deca Text & Bild

Espanjan Valenciassa juostiin sunnuntaina erittäin reipasta kyytiä. Maantiekympillä tehtiin uusi maailmanennätys ja lisäksi maratonilla rikottiin reittiennätykset.

Myös pohjoismaiset juoksijat pitivät kiirettä Valencian nopealla reitillä.

Miesten 10 kilometrin uusi ME-aika on nyt lukemissa 26.38 ja se on Joshua Cheptegein nimissä. Aiempi Leonard Patrick Kominin yhdeksän vuotta vanha ennätys parani kuusi sekuntia. Ugandalainen juoksi Valenciassa ensimmäisen kilometrin jäniksen perässä aikaan 2.42, mutta tämä vauhti ei riittänyt. Mies siirtyi itse vetohommiin painellen ensimmäiset viisi kilometriä aikaan 13.23. Viimeinen vitonen tultiin vielä kovempaa ja näin Dohan kympin maailmanmestari sai jälleen uuden meriitin itselleen.

Ruotsin ennätys rikki maratonilla

Miesten maratonin voitti Kinde Atanaw Alayew ajalla 2.03.51. Naisten ykkönen oli Roza Dereje Bekele ajalla 2.18.30. Molemmat ajat ovat uusia reittiennätyksiä Valenciassa. Norjalainen Sondre Nordstad Moen juoksi ajan 2.06.16, joka jää puolisen minuuttia hänen ennätyksestään. Miehen ennätys oli aiemmin myös maratonin Euroopan ennätys, mutta Valenciassa toiseksi juossut Turkin Kaan Kigen Özbilen otti maaonsan ennätyksen nimiinsä ajalla 2.04.16

Ruotsin David Nilsson oli miesten maratonilla sijalla 16. Hän kellotti ajan 2.10.09, joka on uusi Ruotsin maratonennätys. Aiempi ennätys oli tehty Helsingin MM-kisojen maratonilla, jossa Kjell-Erik Ståhl juoksi ajan 2.10.38.

Viron Roman Fosti kellotti Valenciassa ajan 2:12:49, joka on miehen uusi ennätys ja Viron kaikkien aikojen tilaston toiseksi nopein tulos.

Aki Nummela juoksi Valenciassa ajan 2.22.12, joka jää reilut pari minuuttia hänen syyskuisesta ajastaan Berliinissä. Nummelan maratonennätys 2.17.57 on juostu Valenciassa vuosi sitten.

-Juho-Veikko Hytönen

Valencian tuloksia pääsee katsomaan tästä

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri