Tuomas Jokinen tekee paluun

jokinentuomasintroFlagstaffissa leireilevä Tuomas Jokinen kilpailee perjantai-iltana Stanfordin 10 000 metrillä. Kisa on Turun Weikkojen miehelle ensimmäinen ratastartti sitten vuoden 2010.

Flagstaffissa Yhdysvalloissa leireilevä Tuomas Jokinen kilpailee pitkäperjantaina Stanfordin 10 000 metrillä San Franciscon kupeessa, Palo Altossa. Kisa on 25-vuotiaalle Turun Weikkojen miehelle ensimmäinen ratastartti sitten vuoden 2010.

Palo Alto on Jokiselle varmasti hyvä paikka aloittaa paluu ratakisojen pariin, sillä juuri Kalifornian tummuvassa illassa hän juoksi 10 000 metrin ennätyksensä 29.11,05 keväällä 2009.

Hevoskuuri tavoitti Jokisen juuri ennen kisakauden avausta.

jokinentuomas2010 lahtiJokinen Lahden SM-maastoissa. Kuva: Jarno MaimonenEt kilpaillut viime kaudella juurikaan. Mikä tähän oli syynä?

- Lähes koko kauden 2010 kipuillut kantaluu leikattiin 30.11.2010 ja toipuminen kisakuntoon vei odotettua kauemmin. Vasta viime syksynä pääsin korvaavien seassa testaamaan kuntoa Kyrön Karkuun kirmauksessa ja Varsyn testijuoksussa.

Miten kuluva harjoituskausi on sujunut? Entäpä Flagstaffin leiri?

- 2011 oli vuotena korvaavavoittoinen, eikä yhtään "juoksijamaista" kuukautta tullut. Viikkorakenne pidettiin treenien osalta samana, mutta toteutustapana oli PK-treeneissä vesijuoksu, crosstrainer tai kuntopyörä (1-2 h), VK-treeneissä esim. 45-60 min spinning ja MK-treeneissä 3-6 min crosstrainer-vedot.

- Oikeastaan vasta tammikuun lopulla aloin saada juoksusta kiinni siten, että pääsin tekemään kovia treenejä juosten ja lisäämään pikku hiljaa viikoittaista kilometrimäärää "jo" yli 100 km (Tammikuu 400 km, Helmikuu 500 km).

- Flagstaffin leiri (27.2-30.4) on sujunut osaltani hyvin. Maaliskuu oli ensimmäinen kuukausi, jossa sain tehtyä kaikki kovat treenit juosten ja kokonaismäärääkin tuli yhteensä 750 km. Leiri on osaltani kuudes korkeanpaikan leirini, joten ymmärsin ja uskalsin ottaa ensimmäisen viikon tehollisesti kevyesti, jotta ehdin adaptoitua korkeaan ilmanalaan hyvin ja vasta sitten nostin tehoja pikkuhiljaa. Ennen Stanfordin kisaa sain vedettyä jokaisen kovemman treenin hyvin läpi ja jonkinlaista kehittymistäkin oli havaittavissa.

Flagstaffissa leireilee tällä hetkellä muitakin suomalaisjuoksijoita. Tehdäänkö leirillä paljon yhteisiä harjoituksia?

- Mahdollisimman paljon on koetettu sovittaa kovempia treenejä samoille päiville, jotta saadaan ryhmäharjoittelun hyöty. Itse olen paljon Keskisalon Jukan kanssa vetänyt peruslenkkien ohella VK- ja mäkitreenejä. Jukan "maltti ja valtti" ovat arvossaan täällä korkealla ja koen itse hyötyväni erittäin paljon, kun saan treenata hänen kanssaan.

Mitkä ovat tavoitteesi Stanfordin kympille?

- Viimeisin ratakisani on vuoden 2010 Ruotsiottelun 5000 m, joten jonkinlaisesta paluusta radalle voidaan mielestäni puhua. Tavoite on saada ehjä juoksu ja tieto tämänhetkisistä valmiuksista sekä ylipäätänsä nauttia tunteesta, kun saa taas olla mukana viivalla. Tuo Ruotsiottelun 5000 m oli kyllä sen verran huono esitys itseltäni, että ihan hirveästi ei Stanfordin kympin puolimatkan väliajan tarvitsisi olla Ruotsiottelun loppuaikaa hitaampi!

jokinentuomas2009karhuTuomas Jokinen vie Turun Weikkojen viestiä Karhu-viestissä. Kuva: Terhi HalonenVoitko kertoa kevään ja kesän kilpailusuunnitelmista? EM-kotikisat lienevät suunnitelmissasi?

- Päästä juoksemaan EM-kotikisoissa olisi kyllä yksi unelmien täyttymys ja kaikki tekemiseni tähtää siihen, mutta tärkeintä on nyt saada tehtyä terveenä hyviä juoksutreenejä toinen toisensa perään ja sitä kautta kehittyä juoksijana. Luultavasti tulen juoksemaan toisen 10 000 m kisan toukokuun vaihteessa. Sm-maastojen kautta tähtään kohti ratakautta ja varmaan kesäkuun alussa haen vauhtia kympille 1500 - 5000 m matkoilta. Toinen kesän päätähtäin on luonnollisesti Kalevan Kisojen 5000 ja 10 000m.

Siirryit Tommy Ekblomin valmennukseen nuoruusvuosien valmentajasi Mikko Mattilan ohjauksesta 2009. Miten yhteistyö on sujunut? Millä tavalla harjoittelu muuttui aiemmasta?

- Yhteistyö Tommyn kanssa on sujunut hyvin. Tommy on tuntenut minut melko pienestä lähtien ja tietää vahvuuteni ja heikkouteni ja osaa ottaa ne huomioon harjoitusohjelmaa tehdessään. Mattilan Mikon valmennuksessa sain luotua hyvät henkiset ja fyysiset pohjat kestävyysjuoksijan uralle, joita olemme sitten Tommyn kanssa koettaneet viedä vielä pidemmälle.

Voisitko antaa esimerkin harjoitteluviikostasi kevätkaudella, ja mikä on suosikkiharjoituksesi?

Viikko 11 - Flagstaff

Ma - 10 km + lihaskunto
Ti - 12 km VK
Ke - 20 km tv kevyt
To - 10 km VL (1km/1km) + 8x 200m/200m hölkkäpal
Pe - 10 km + lihaskunto
La - 8x n.500m mäet/hölkkäpalautus
Su - 30 km tv kevyt

+ Aamulenkit 10 km (ma-la)

- Pidän ylipäätänsä tunteesta, kun saa pistää itsensä tiukille treeneissä. Vauhtikestävyys on yksi vahvuuteni ja juoksun kulkiessa Vk-treenit ovat erittäin mielekästä tuskaa.

Tuomakselle kiitos haastattelusta ja tsemppiä illan ja alkavan kauden kisoihin!

>>Stanfordin kisojen tulospalvelu

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri