Saapunki solmi merkittävän sopimuksen italialaisen vuorijuoksutallin kanssa

Susanna Saapunki on solminut merkittävän sopimuksen italialaisen vuorijuoksutallin kanssa. Kuva: Joonas Satta

Susanna Saapunki on solminut merkittävän sopimuksen italialaisen vuorijuoksutallin kanssa. Kuva: Joonas Satta

Hiihtäjä Susanna Saapunki on solminut merkittävän sopimuksen italialaisen vuorijuoksutalli Scarpan kanssa. Sopimuksen myötä Saapunki pystyy satsaamaan tulevina vuosina täysipainoisesti vuorijuoksuun.

Vuorijuoksussa liikkuu Keski-Euroopassa jo huomattavia rahasummia ja useat välinevalmistajat, joihin myös kiipeily- ja polkujuoksuvarusteita valmistava Scarpa kuuluu, sponsoroivat talleja pyöräilyn tapaan. Scarpan talliin kuuluu tällä hetkellä yli kymmenen urheilijaa.

Saapunki on leireillyt Italiassa viitenä viime kesänä ja osallistunut menestyksekkäästi useaan vertikaalikilpailuun. Aloite sopimukseen tuli maailman kovimpiin vuorijuoksijoihin kuuluvalta Marco de Gasparilta, joka aloitti vastikään Scarpan juoksupuolen managerina.

– Olemme alusta asti olleet Marcon perheen kanssa tekemisissä ja tutustuneet, joten tämä sopimus syntyi luontevasti, kertoo Saapunki.

Koronatilanteen myötä merkittävä osa Keski-Euroopan vuorijuoksuista on peruttu ja Saapungin pitää hakemalla hakea kilpailuja.

– Juuri eilen tuli tieto, että skyrunningin maailmancup on peruttu kokonaan. Vuorijuoksun maailmancup peruttiin jo aiemmin ja parit arvokisat on siirretty vuodella eteenpäin. Eihän tämä kovin lupaavalta näytä. Åre Fjällmaraton kuitenkin järjestetään ja siellähän on myös vertikaalikilpailu. Suomessa järjestään Pyhä Tunturimaraton. Siellä voisi käydä kympin kisan juoksemassa, suunnittelee Saapunki.

Talli ei tule asettamaan Saapungille tiukkoja sopimusehtoja kilpailukalenterin suhteen.

– Katsotaan ensin ensi kesän kalenteri yhdessä Marcon kanssa. Kilpailut ovat sovitettavissa yhteen hiihtoharjoittelun kanssa. Tarkoitus on kuitenkin mennä ensi kesänä taas pidemmäksi aikaa Italiaan.

Saapungin ykköstavoite on kuitenkin toistaiseksi hiihdossa ja Pekingin olympialaisissa.

– Vuorijuoksu tukee hiihtoharjoittelua ja tarjoaa kovia kisoja kesällä. Seuraavat kaksi vuotta on tarkoitus panostaa hiihtoon. Varmaksi ei voi sanoa, mutta luulen, että siirryn sen jälkeen juoksupuolelle. Haluan katsoa sen kortin kunnolla, paljastaa Saapunki.

Saapunki sanoo, että hiihtäjien ja vuorijuoksijoiden harjoittelu eroaa merkittävästi toisistaan, vaikka molemmat ovat kestävyyslajeja.

– Hiihdossa kilpailussa edetään anaerobisella kynnyksellä tai vähän yli. Vuorijuoksupuolella kisaaminen tapahtuu enemmän aerobisella kynnyksellä. Ei siellä painita niinkään hapon kanssa vaan enemmän lihaskestävyyden parissa. Paljon pitäisi tehdä lihaskestävyysharjoituksia juoksemalla jyrkkiinkin nousuihin ja kehittää sitä kautta lajivoimaa.

Saapunki on aiempina vuosina niittänyt menestystä nimenomaan vain ylämäkeen juostavissa vertikaalikisoissa, joissa juostaan muutama kilometri ylämäkeen niin, että noustaan tuhat metriä lähtöä ylemmäksi, mutta suunnitelmissa on osallistua jatkossa myös 20-30 pitkiin kilpailuihin.

– Ultramatkoilla minua ei tulla näkemään! Eniten kiinnostaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n alainen vuorijuoksu-tour. Siellä on ylämäen EM- ja MM-kilpailut. Vertikaalikisoissa matkat ovat 7-12 kilometriä ja kun nousua on se tonni, niin reitit ovat juostavia. Maailmancupin kisoja on Jenkeissä ja Japanissa. Jos siihen panostaa, niin kesän aikana saa kyllä matkustaa.

Skyrunningin nimellä kulkevat kilpailut puolestaan ovat oman kattojärjestön International Skyrunning Federationin alaisia kilpailuja. Skyrunning-kilpailut järjestetään yli 2000 metrin korkeudessa. Skyrunningiin kuuluu eripituisia kilpailumuotoja. Järjestön alaisuudessa järjestettävät vertikaalitonnit ovat maksimissaan viiden kilometrin pituisia.

susanna saapunki2 joonas sattaSusanna Saapunki nähdään tulevaisuudessa entistä enemmän juoksukengät jalassa. Kuva: Joonas Satta

Mikä sinua kiehtoo vuorijuoksuissa?

– Se on täysin puhdas kestävyysurheilulaji, missä hapenotto vaikuttaa tulokseen todella paljon. Suoritukseen ei voi kukaan muu vaikuttaa, kuin minä itse. Ei voitelua, ei huoltomiestä eikä välineitä. Se kiehtoo, vastaa Saapunki.

Saapunki putosi tulevan kauden maajoukkuevalmennuksesta pois. On pakko kysyä mikä on fiilis asian suhteen?

– Kyllä se vähän puskista tuli, mutta en ole pyöritellyt tai miettinyt asiaa. Olen yrittänyt kääntää sen niin, että saan kesän ja syksyn vetää täysin omalla suunnitelmalla ja sellaisella rytmityksellä, mikä itselle sopii. Uskon, että pystyn kääntämään asian positiiviseksi.

Saapunki kertoo, että harjoituskauden painopiste on ylävartalon voiman ja lihaskestävyyden parantamisessa.

– Toisena asiana on, että pystyisin pienikokoisena hiihtämään kovempaa helpommissa maastonkohdissa. Kisaradat pääsääntöisesti helpottuvat monessakin paikkaa, varsinkin jos olosuhteet ovat huonot ja hiihdetään tykkiladuilla. Pitää pystyä tekemään tulosta myös todella helpoilla laduilla.

Niin kauan kuin ulkomaan leireily ei ole mahdollista, tapahtuu harjoittelu kotimaassa. Saapunki paljastaa, että Saariselästä on muodostunut hänelle mieluisa leiripaikka. Saapungin juuret ovat Kuusamossa, joten hänet saatetaan nähdä kesän aikana hyödyntävän myös Rukan maastoja.

 -Petri Ikävalko

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2020Kaisa Mäkäräinen vauhdissa Kolilla
 2. 17.10.2020Mäkäräinen taas vauhdissa poluilla
 3. 12.10.2020Oloksen Tykkikisat peruttu – 30 vuoden historiaan katkos
 4. 29.10.2020Imatralla hiihdetään viikonloppuna kilpaa – tässä kotimainen kausi pähkinänkuoressa
 5. 23.10.2020Lapissa hiihdetään jo luonnonlumella!
 6. 30.10.2020Bolshunov, Neprayeva, Niskanen...Olos vetää huippuja Tykkikisojen peruuntumisesta huolimatta
 7. 15.10.2020Tulevan kauden suunnitusmaajoukkue valittu
 8. 25.10.2020Vuokatti Sport Biathlon Team kehittyy Mäkäräisen ja Nousiaisen kokemusta hyödyntäen
 9. 09.10.2020Northug treenaa jälleen!
 10. 27.10.2020Pärmäkoski paljastaa: Tykkiparia säästellään olympialaisiin
 11. 22.10.2020Yleisöllä pääsy ampumahiihdon maailmancupin avaukseen
 12. 08.10.2020Team Electrofit tekee paluun Visma Ski Classics -sarjaan
 13. 10.10.2020Miska Poikkimäki totuttelee uuteen arkeensa: "On luottavainen fiilis"
 14. 21.10.2020Magner Dalen: Harjoittelemme rajoilla ja välillä ylikin
 15. 12.10.2020Suomi neuvottelee tulevan talven nuorten MM-hiihdoista
 16. 06.10.2020Pärmäkosken harjoituskausi sujunut ilman ongelmia
 17. 07.10.2020Pärmäkoski puhuu avoimesti ravintoasioista ja painosta sekä paljastaa suosikkipitsansa reseptin
 18. 27.10.2020Ruka sai vihreää valoa maailmancupin avaukselle
 19. 02.10.2020Hiihtoliitto vailla markkinointijohtajaa – Töykän lähtö tuli yllätyksenä
 20. 17.10.2020Rantanen ja Suna mestarit suunnistuksen SM-erikoispitkällä
 21. 07.10.2020Polarilta markkinoille uusi lippulaivamalli
 22. 02.10.2020Oona Kettunen tyytyväinen vapaan hiihtonsa kehitykseen: "Tekninen puoli on pikkuhiljaa mennyt eteenpäin"
 23. 27.10.2020Skandinavia Cupin avaus Rovaniemelle
 24. 23.10.2020Ruotsin maajoukkuekin pääsi lumelle
 25. 22.10.2020Treenitorstai: Seitsemän hyvää voimaliikettä kuntohiihtäjille
 26. 20.10.2020Iivo Niskasen kauden ensimmäinen tosi testi Rukalla – "Perusasiat ovat toistaiseksi johtaneet kehitykseen"
 27. 01.10.2020Kestävyysurheilu.fi Wsportsmedian omistukseen
 28. 19.10.2020Sami Jauhojärvi aloitti valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen – nähdäänkö mies tulevaisuudessa maajoukkuevalmentajana?
 29. 14.10.2020Yläkoululeirityksessä laadukasta treeniä hyvässä porukassa ja ideoita kotiharjoitteluun
 30. 21.10.2020Anita Korva toivoo pääsevänsä takaisin ehjään harjoitusrytmiin

ulvang banneri