Saleva mestari kympillä, Kiekara naisten vitosella

Annemari Kiekara otti mestaruuden naisten vitosella 11 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Deca Text & Bild

Annemari Kiekara otti mestaruuden naisten vitosella 11 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Deca Text & Bild

HKV:n Eero Saleva luotti kiriinsä ja sinetöi toisen perättäisen 10 000 metrin Kalevan kisojen mestaruuden napakalla rytminvaihdolla 300 metriä ennen maalia. Sillä hän pudotti Joensuun Katajan Arttu Vattulaisen kyydistä ja voitti juoksun ajalla 29.52,65.

– Juoksu tuntui helpolta ja kiri irtosi. Hyvä, että tästä tuli vauhtijuoksu. Ajattelin siinä pari kilometriä ennen maalia, että lähdenkö kiristämään, mutta päätin luottaa kiriin, Saleva kertaili SUL:n yleisurheilu.fi-sivulla.

Vattulainen oli toinen ajalla 29.57,90 ja Tuton Frédéric Tranchand kolmas ajalla 30.07,18.

– Hyvä sikäli, että olen harjoitellut vain pari kuukautta ongelmitta, keväällä edellisvuoden tapaisista ylikunto-ongelmista kärsinyt Vattulainen sanoi.

Tältä kesältä Vattulaisella on takana vain Tervolassa juostu vajaan 32 minuutin 10 000 metrin kilpailu.

– Olen treenannut enemmän maantiejuoksupuolelle. Käytännössä tämä oli minulle kauden avaus. Syksyn tavoitteena voisi olla SM-maantiekisa, Vattulainen viittasi Vantaan maratoniin, jossa juostaan lokakuussa SM-puolimaraton ja SM-maraton.

Kiekara uusilla kengillä mestaruuteen

Annemari Kiekara sai mieluisaa postia sopivasti ennen Turun Kalevan kisojen 5000 metrin finaalia. Hän sai kisapäivänä tilaamansa kilpakengät, joilla hän juoksi Kalevan kisojen mestariksi yhdentoista vuoden tauon jälkeen ajalla 16.21,69.

– Aivan ensimmäisen kerran kokeilin näitä kenkiä jalkaan tänään täällä, Kiekara sanoi juoksun jälkeen.

Kiekaran toiveissa oli juosta Nike Vaporfly -kengillä, joita hän on käyttänyt tämän vuoden kovissa harjoituksissa, mutta Kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) linjasi hiljan, että kenkiä, joissa pohjan paksuus on yli 25 milliä ei saa käyttää ratajuoksukisoissa 800 metrillä tai sitä pidemmillä matkoilla. Se pakotti Kiekaran kenkäkaupoille.

– Näissä pohjat olivat 24-milliset, Kiekara totesi uutukaisista kilpakengistääm.

Naisten 5000 metrin finaali oli Kiekaran ja Rovaniemen Lapin Johanna Peiposen kaksintaistelu, jossa Peiponen ei jaksanut Kiekaran vauhdissa ja oli toinen. Peiposelle hopea oli uran kuudes mitali Kalevan kisoista ja tuli ajalla 16.33,99.

– Tämä tuntui parhaalta sitten vuoden 1994, Kiekara arvioi mestaruutta ja viittasi uransa ensimmäiseen Kalevan kisojen voittoon, joka tuli Tuusulassa 10 000 metrillä 26 vuotta sitten.

Kiekaralle, 43, mestaruus oli pitkän uran neljästoista mitali Kalevan kisoista ja lisää lienee luvassa, kun hän tavoittelee voittoa lauantain 10 000 metriltä.

Turun Urheiluliiton Janica Rauma vei 5000 metrin SM-pronssin ajalla 16.44,64.

– Jos joku juoksee kisan alkuun 75 sekunnin kierroksen, se on nyt liikaa minulle, totesi Rauma, joka taivalsi kisan pääosin yksi kärkikaksikon takana. Kisaurakkaansa hän jatkaa 1500 metrillä.

Tulokset

Lue myös: [+] Kiekara: "Huoltoon olen aika paljon koittanut keskittyä"

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri