Nuuksio Classicin voittajille tarjolla edustuspaikka Golden Trailille

Henri Ansio nähdään Nuukis Classicissa. Kuva: Rami Valonen

Henri Ansio nähdään Nuukis Classicissa. Kuva: Rami Valonen

Nuuksion kansallispuiston järviylängöillä järjestettävällä polkumaratonilla on tänä syksynä tarjolla ainutlaatuiset edustuspaikat nopeimmalle naiselle ja miehelle.

Salomon jakaa yhteensä 76 kultaista lippua loka-marraskuun vaihteessa Azorien saarella käytävään Golden Trail World Championshipiin. Liput sisältävät osanoton lisäksi myös ilmaiset matkat ja majoituksen. Suomessa näyttökisaksi - tai paremminkin reitiksi - on valittu Nuuksio Classicin maratonmatka. Kultaiset liput myönnetään nopeimmat Strava-segmentit 1.8.-5.9. välisenä aikana tehneille.

Periaatteessa reitin voi siis käydä juoksemassa yksikseen, mutta mitä todennäköisimmin nopeimmat noteeraukset tehdään vasta Nuuksio Classic Trail Marathon -tapahtumassa 5. syyskuuta. Tällöin reitti on merkitty, tarjolla on vetoapua kilpakumppaneista ja juomapisteet toiminnassa.

– Golden Trail -valintakisan status on upea kunnianosoitus Nuuksio Classicille yhteistyökumppaniltamme Salomonilta. Olemme ylpeitä voidessamme näin edistää suomalaisen polkujuoksun nousua kansainväliselle huipputasolle, iloitsee tapahtuman johtaja Terho Lahtinen järjestäjien tiedotteessa.

Sekä naisten että miesten puolella on tiedossa tiukka taistelu kultaisesta lipusta. Miesten puolella jalkavammasta toipunut Henri Ansio on suursuosikki, mutta viivalla on monia innokkaita haastajia, jotka haluavat katkaista Ansion monivuotisen voittoputken.

Naisten ykkössijasta odotetaan huimaa kamppailua. Taso on kovempi kuin koskaan aikaisemmin, sillä lähtölistalta löytyvät sekä edellisten vuosien voittajat Maija Oravamäki ja Hanna Jantunen että juuri Himos Traililla dominoinut Anni-Maija Fincke ja edellisinä vuosina aivan kärjen kantapäitä kolkutelleet Yvonne Gunell, Julia Silvennoinen, Oona Hilkamo ja Anna-Stiina Erkkilä.

Golden Trail World Championship on nelipäiväinen etappikisa. Etappien pituudet ovat 26-36 km ja noususummat 1000-2400 m per kisa. Sijoitukset ratkaistaan neljän etapin yhteisajan perusteella. Mukaan odotetaan maailman valioita aina Kilian Jornetia myöten.

Mikäli kultaista lippua ei Nuuksio Classicista heru, aina voi laittaa sormet ristiin, sillä etukäteen kiinnostuksensa ilmoittaneiden kesken arvotaan paikkoja Azoreille. Tosin siinä tapauksessa onnettaren suosikkien pitää maksaa itse osallistumismaksu, lennot ja majoitus. Vastineeksi saa mitellä kuntoaan maailman parhaiden seassa.

Tapahtumassa juostaan myös 72 kilometrin pituinen Nuuksio70 Trail Ultra, joka on kiinnostanut tänä vuonna juoksijoita aikaisempaa enemmän. Tähän lienee yhtenä syynä halu löytää vaihtoehtoja kesän aikana peruuntuneille kisoille, mutta myös kisan edellisinä vuosina saama erinomainen palaute. Viime vuoden voittajat Johanna Antila ja Juuso Simpanen kantavat tälläkin kertaa ennakkosuosikin viittaa harteillaan, mutta saavat seuraansa kovia kirittäjiä, jotka haastavat puolustavat mestarit tiukasti.

Erityisjärjestelyt koronan takia

Kesän lopulla tuli myös Suomessa ensimmäisiä merkkejä koronaepidemian toisesta aallosta, minkä seurauksena valtioneuvosto asetti uusia määräyksiä ja suosituksia.

Yli 500 hengen ulkourheilutapahtumat ovat olleet sallittuja elokuusta lähtien, jos tartuntojen ehkäisemisohjeita noudatetaan. Nuuksio Classicin koronaohjeistus löytyy tapahtuman verkkosivuilta.

– Seuraamme tarkasti viranomaisten ohjeistusta tapahtuman alla. AVI:n 24.8. julkaisema tiukennus aiheutti jo tiimissämme melkoisen mietiskelyn, kunnes uutinen korjattiin pari tuntia myöhemmin. Toisaalta olemme kyllä valmistautuneet sen mukaisesti, että tapahtuma olisi voitu tiukempienkin ohjeiden puitteissa järjestää, arvioi Lahtinen.

Tapahtuman suunnittelussa on käyty läpi kaikki tilanteet, joissa osanottajat ovat aiemmin kohdanneet lähekkäin pienessä tilassa ja mietitty niihin korvaavia ratkaisuja. Esimerkiksi kilpailumateriaalin nouto tapahtuu tällä kertaa ulkona, lähtöjä on väljennetty pienentämällä ja harventamalla lähtöryhmiä, huoltopisteiden toiminta suunniteltu uusiksi ja maaliintulon jälkeisiin palveluihin kehitetty uusia järjestelyjä. Kisapäivän ohjelma ja ilmoittautumisen sulkeminen tavallista aikaisemmin varmistaa, että yhtäaikaisten paikallaolijoiden määrä pysyy koko ajan selvästi alle 500:n.

– Tärkein turvaohje on kuitenkin se, että flunssaoireiden ilmetessä tai omaehtoista karanteenia edellyttävässä tilanteessa osanottajan tulee jäädä kotiin, Lahtinen korostaa.

Nuuksio Classic on Buff Trail Tour Finlandin toinen osakilpailu ja siihen odotetaan yhteensä vajaat 600 osallistujaa. Koronan vuoksi tiivistetyllä aikataululla vedettävä sarja koostuu kaikkiaan viidestä osakilpailusta. Kiertue huipentuu Bodom Trailiin lokakuun lopulla.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri