Jyrkkäkosken käsikirja katsojalle

sm maastot 2011Pudasjärven Jyrkkäkoskella käydään tulevana sunnuntaina SM-maastot. Lauantain aikana juostaan veteraanien SM-maastot sekä Flying Finns -junnumaastot. Tässä pieni ennakkokatsaus sunnuntain lähtöihin.

sm maastot 2011Kuva: Jarno MaimonenPudasjärven Jyrkkäkoskella käydään tulevana sunnuntaina SM-maastot. Lauantain aikana juostaan veteraanien SM-maastot sekä Flying Finns -junnumaastot. Kisojen näyttämönä toimii samainen Jyrkkäkosken liikunta- ja huvikeskus kuin vuonna 1994, jolloin SM-maastot käytiin edellisen kerran Pudasjärvellä.

Jyrkkäkosken maastoreitti on profiililtaan melko vaativa. Lähtö- ja maalialueet sijaitsevat hiekkakentällä reitin polveillessa mäkihyppytornin takaisella kankaalla. Mäkeä on siis luvassa! Alustan on kerrottu olevan kivituhkaa. Säätiedote lupaa lauantaille sadetta ja +3 lämpöastetta. Sunnuntaiksi sään ennustetaan poutaantuvan, mutta vilpoista se on siitä huolimatta (+8).

sm maastoto2012profiiliKaksi vuotta sitten Lahden SM-maastojen nuorten ja aikuisten lähdöissä kertyi yhteensä 522 lajisuoritusta. Nivalan Pyssymäellä lajisuorituksia karttui 464. Pudasjärvelle nähdään tämän hetken osallistujalistan mukaan 409 lajisuoritusta. Kun erinäiset poisjäännit ja miesten 4 ja 12 kilometrille osallistuvien päällekkäisyydet otetaan huomioon, lajisuoritusten lukumäärä lienee sunnuntaina noin 380 luokkaa. Se on surullisen vähän! Mitä pohjoisemmaksi kisat ovat siirtyneet, sitä pienemmiksi ovat osallistujamäärät pudonneet. Outo, mutta aiemmilta vuosilta perin tuttu juttu. Vaikka metrin mitalla Pudasjärveltä on Helsinkiin sama matka kuin Helsingistä Pudasjärvelle, ei se käytännössä tunnu näin olevan. Suurin kato näyttäisi käyvän N-, N17-, M19- ja M22-sarjoissa.

Suunnistuksen EM-kisat juostaan 14.-20.5. Näihin karkeloihin valitut eivät luonnollisesti osallistu SM-maastoihin. Pudasjärvellä ei siis nähdä Minna Kauppia, Merja Rantasta, Jani Lakasta tai Antti Anttosta. Lisäksi osa maamme kärkimailereista on paraikaa harjoittelemassa etelässä.

M 12 km kello 11.30

Kevään aiempien kisojen perusteella miesten pitkällä matkalla on vain yksi voittajasuosikki: Lewis Korir. Keiyo-heimon mies on kuukauden sisään voittanut SM-puolimaratonin Kuopiossa, Pyynikkijuoksun Tampereella ja Hunajahölkän Harjavallassa. Kaikki lähdöt vieläpä huippuajoin!

Kaikella todennäköisyydellä Lontoon olympialaisten maratonille valittava Jussi Utriainen lienee yhtä selkeä ehdokas hopeamitalistiksi kuin Korir mestariksi. Pronssista taistelevat Walnutissa kympin ennätysaikaansa 29.19 juossut Tuomas Jokinen, Haagin puolimaratonilla ennätysaikaansa 64.13 juossut Henri Manninen sekä arvokisojen konkari Francis Kirwa, mikäli hänen takareitensä vain suinkin antavat myöten juosta.

Jyrkkäkosken mäkisen reitin voisi kuvitella suosivan suunnistajia. Heistä kärkikymmenikössä mitä luultavimmin nähdään viime vuoden vitonen Jere Pajunen, Mårten Boström ja tälle vuodelle edustusoikeuden SM-kisoihin saanut australialaissyntyinen britti David Brickhill-Jones. Lähtölistoilta löytyy muuan Matti Heikkinen, mutta itse "Happo" hän ei ole...

Viivalta puuttuvat kipeää polveaan poteva Matti Räsänen, Petteri Muukkonen sekä jalkavaivainen Obed Kipkurui.

Jännittävässä joukkuekisassa vahvoilla ovat Lahden Ahkera, Turun Urheiluliitto ja Jyväskylän Kenttäurheilijat.

1) Korir, 2) Utriainen, 3) Jokinen

N19 4 km kello 12.20

Vaikea kuvitella tähän sarjaan muuta voittajaa kuin Oona Kettunen, varsinkin kun Rantasen siskokset Meri ja Viivi eivät julkaistujen ilmoittautumisten perusteella Pudasjärvellä juokse. Kettusen lisäksi Vilma Laitinen, Iida Haataja, Sofie Lövdahl ja Saara Nikander ovat sellaisia nimiä, joiden voisi kuvitella kärkkyvän tämän sarjan kärkisijoja.

1) Kettunen, 2) Haataja, 3) Lövdahl

M17 4 km kello 12.50

Tässä sarjassa päähuomio kiinnittyy Joonas Rinteeseen. Rinne juoksi viime kesänä 800 metrillä 16-vuotiaiden Suomen ennätykseksi 1.52,34. Mitalikamppailussa nähtäneen kahden lajin (juoksu/hiihto) lupaus Markus Hietanen sekä Kuopion SM-maantiellä menestyneet Antti Ihamäki, Samu Mikkonen ja Markus Kyrölä.

1) Rinne, 2), Hietanen, 3) Mikkonen

N22 4 km kello 13.20

Ruotsi-Suomi-maaottelussa viime kesänä debytoinut Nina Chydenius lähtee tähän sarjaan hienoisena ennakkosuosikkina. Nousukuntoinen Chydenius voitti kuukausi sitten pronssia Kuopion SM-puolimaratonilla. Tässä tasokkaassa sarjassa nähdään muitakin jo aikuisten sarjassa menestyneitä juoksijoita. Kaisa Tyni pokkasi talvella SM-halleissa sekä kultaa että hopeaa. Mailerimatkoille keskittyvällä Tynillä kulkee myös maastossa. Hän voitti Varsinais-Suomen pm-maastoissa naisten sarjan viikko sitten.

Tampereen Kalevan kisojen vitosella jo vuonna 2008 pronssia juosseella Sanni Klemelällä ja samana vuonna SM-hallien kolmosella kultaa voittaneella Johanna Peiposella lienee myös sanansa sanottavana mitalitaistossa.

Heidi Marttinen otti viime kaudella Kirsi Valastin valmennuksessa kehityksessään askeleen eteenpäin ja sama noususuuntaus on jatkunut myös tänä talvena. Varteenotettavia ehdokkaita kärkikymppiin ovat myös Anni ja Elli Hemminki, Kristiina Mäki, Maria Murtorinne ja hiihtäjä Marjaana Pitkänen.   

1) Chydenius, 2) Peiponen, 3) Tyni

M22 6 km kello 13.45

22-vuotiaiden sarjassa mitalitaistelusta näyttäisi kehkeytyvän äärimmäisen mielenkiintoinen. Ikäluokkiensa huiput eri matkoilla: Martti Siikaluoma, Antti-Pekka Niinistö, Kalle Keskipoikela, Tommi Hytönen, Ville Heikkilä ja Jimmy Finnholm osuvat tänä vuonna kaikki samaan sarjaan, mikä tekee kisan seuraamisesta huippujännittävän.

M19-sarjan viimevuotinen maastomestari Martti Siikaluoma kotiutui hyvin sujuneelta Portugalin leiriltään viikko sitten ja voitti saman tien Hämeen pm-maastot miesten sarjan näytöstyyliin. Varsinais-Suomen pm-maastoissa miesten sarjassa niukasti toiseksi jäänyt Antti-Pekka Niinistö voitti sarjansa Lahden SM-maastoissa kaksi vuotta sitten ja löytyypä Antti-Pekan taskusta myös M19-sarjan maastomestaruus vuodelta 2008. Kalle Keskipoikela kohensi halliennätyksiään talven mittaan ja voittipa hän viikko sitten yleisen sarjan Pohjois-Pohjamaan pm-maastot juuri samaisella Pudasjärven reitillä. Hosion Eeron valmentaman Tommi Hytösen kestävyys on karttunut reippaiden harjoituskilometrien myötä aivan uudelle tasolle. Hytönen sijoittui Kuopion SM-puolikkaalla yleisessä sarjassa neljänneksi ennätysajallaan 69.23!

Merkittävimmät poisjäännit tässä sarjassa ovat Nivalassa M22-sarjassa SM-hopeaa juossut Arttu Vattulainen, jonka akillesjänne operoitiin seitsemän viikkoa sitten, Nivalan SM-maastojen M22-sarjan pronssimitalisti Victor Lövdahl sekä nuorten SM-kisojen mitalihai Oskari Pennanen.
 
1) Siikaluoma, 2) Niinistö, 3) Keskipoikela

N17 4 km kello 14.15

Nuorimpien tyttöjen sarjassa katseet kannattaa kohdistaa Johanna Matintaloon. Hän voitti viime kesänä Turun Kalevan kisoissa 800 metrillä hopeaa ja omaa vahvan hiihtotaustan. Pudasjärven mäissä nähdään hänen kestokuntonsa verrattuna ikäluokkansa muihin juoksijoihin. Vuosi sitten Nivalassa Matintalo sijoittui Oona Kettusen ja Saara Nikanderin jälkeen pronssille.

Viime keväänä Flying Finns -maastoissa T15-sarjan voittanut Satu Kähkönen hallitsi vakuuttavalla tavalla N17-sarjan SM-maantiejuoksuja Kuopiossa. Nivalan Flying Finns -maastojen T14-sarjan mestari Ellinoora Myötyri puolestaan juoksi erinomaisesti talven hallikisoissa ja Hämeen pm-maastoissa hän oli koko joukon nopein nainen! Tässäpä myös mielenkiintoinen parivaljakko seurattavaksi.

Tämän sarjan kärkikahinoissa nähtäneen myös Minttu Hukka, Taika Nummi, Sofia Muinonen ja Silja Meronen.

1) Matintalo, 2) Kähkönen, 3) Myötyri

M19 6 km kello 14.45

Nivalan SM-maastojen kärkikaksikko Martti Siikaluoma ja Kalle Keskipoikela vanhenivat täksi vuodeksi ylempään sarjaan. Vahvaksi voittajasuosikiksi tähän sarjaan jäi viime vuoden pronssimitalisti Ossi Kekki, joka saa vastaansa jo toistamiseen kuukauden sisään Jaakko Piesasen. Kaksikko kävi ankaran voittotaistelun Kuopion SM-maantiejuoksuissa. Tuolloin Kekki oli loppukirissä vahvempi.

Heitä haastamaan lähtevät muiden muassa Melese Lanki sekä nuoremmista ikäluokista sarjaan nousevat Henrik Goesch ja Kristian Kannus.

1) Piesanen, 2) Kekki, 3) Lanki

N 6 km kello 15.20

Koko viime kauden piinanneesta polvivammasta huolimatta Daegun MM-kisoihin itsensä juossut Sandra Eriksson nousee tänä vuonna ikänsä puolesta ensimmäistä kertaa aikuisten naisten sarjaan. Eriksson on erinomainen maastojuoksija. Sen puolesta puhuvat kuudes ja seitsemäs sija nuorten EM-maastoissa. Erikssonille onkin helppo povata menestyksellistä osaa mestaruustaistossa.

Kuopiossa maantiejuoksussa neljännen Suomen mestaruutensa voittanut Elina Lindgren kävi viime torstaina testaamassa SM-maastojen reittiä. Pohjois-Pohjanmaan piirinmestaruus irtosi neljällä kilometrillä 1.45 minuutin erolla ennen Pauliina Kanervoa.

Lindgrenin lisäksi Eriksson saa varoa Yhdysvaltain Walnutissa 3000 metrin esteiden ennätystään 10 minuutin pintaan kohentanutta Minna-Maria Kangasta. Kolmikon jäljessä seuraavista sijoista tiukimmin taistelevat Mira Tuominen, Katarina Skräddar ja Maria Söderström.
 
Naisten sarjaan on ilmoittautunut vain 23 juoksijaa. Merkittävimpiä poisjääntejä ovat viime vuoden mestari Johanna Lehtinen sekä kärkikymmenikköön juosseet Johanna Kykyri ja Merja Rantanen.

Joukkuekisassa Oulun Pyrintö lienee lyömätön.

1) Eriksson, 2) Lindgren, 3) Kangas
 
M 4 km kello 16.00

Lewis Koririlla on neloselle osallistuessaan mahdollisuus harvinaiseen tuplamestaruuteen, sillä niin kovassa lyönnissä mies tällä hetkellä on. Tuplamestaruuteen on aiemmin yltänyt vain Jussi Utriainen vuonna 2004.
 
Koririn varteenotettavimmista haastajista Jukka Keskisalo leireilee Yhdysvaltain Flagstaffissa pitkälle toukokuulle, joten Pudasjärven kisat ovat hänelle jo toiset perättäin väliin jäävät SM-maastot. Nivalassa mestaruuteen juossut Janne Ukonmaanaho puolestaan kuntouttaa vasta operoitua jalkaansa, eikä näin ollen kykene puolustamaan ykkössijaansa.

Himmeämmistä mitaleista syntyykin sitten mitä mielenkiintoisin otatus. Jussi Utriaisen lisäksi palkintopallilla todennäköisesti nähdään joku kuusikosta Jarkko Järvenpää, Jarkko Hamberg, Joonas Harjamäki, Rami Tuokko, Aki Nummela tai Lasse Mikkelssonin valmennuksessa huimasti kehittynyt Ilari Piipponen. Sarjaan on ilmoittautunut 79 miestä.

Joukkuekisa on tyypilliseen tapaan syheröinen. Kärjessä nähtäneen joko Turun Urheiluliitto, Lahden Ahkera tai Kuopion Reipas.

1) Korir, 2) Utriainen, 3) Järvenpää

Pudasjärven SM-maastot näkyvät televisiossa TV2-kanavalla sunnuntaina 13.5. kello 16.30-17.45.

>>Kisasivut

>>Kisojen aikataulu

>>Osallistujat

Vuoden 1994 Pudasjärven SM-maastojen tunnelmiin pääsee Youtubeen ladatussa YLE:n koosteessa.

-Jarno Maimonen


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2020Kaisa Mäkäräinen vauhdissa Kolilla
 2. 17.10.2020Mäkäräinen taas vauhdissa poluilla
 3. 12.10.2020Oloksen Tykkikisat peruttu – 30 vuoden historiaan katkos
 4. 23.10.2020Lapissa hiihdetään jo luonnonlumella!
 5. 15.10.2020Tulevan kauden suunnitusmaajoukkue valittu
 6. 25.10.2020Vuokatti Sport Biathlon Team kehittyy Mäkäräisen ja Nousiaisen kokemusta hyödyntäen
 7. 09.10.2020Northug treenaa jälleen!
 8. 22.10.2020Yleisöllä pääsy ampumahiihdon maailmancupin avaukseen
 9. 27.09.2020Mari Eder viides ampumahiihdon kaupunkikilpailussa Saksassa
 10. 27.09.2020Peiponen ylivoimainen mestari SM-maastojen kympillä – Kiekara keskeytti ensimmäisten kilometrien jälkeen
 11. 08.10.2020Team Electrofit tekee paluun Visma Ski Classics -sarjaan
 12. 10.10.2020Miska Poikkimäki totuttelee uuteen arkeensa: "On luottavainen fiilis"
 13. 06.10.2020Pärmäkosken harjoituskausi sujunut ilman ongelmia
 14. 21.10.2020Magner Dalen: Harjoittelemme rajoilla ja välillä ylikin
 15. 07.10.2020Pärmäkoski puhuu avoimesti ravintoasioista ja painosta sekä paljastaa suosikkipitsansa reseptin
 16. 12.10.2020Suomi neuvottelee tulevan talven nuorten MM-hiihdoista
 17. 28.09.2020Mårten Boström juoksi kolmanneksi Lidingöloppetissa
 18. 28.09.2020Juho Mikkonen tuunasi kesäharjoitteluaan MM-kisojen 50 kilometriä mielessään
 19. 02.10.2020Hiihtoliitto vailla markkinointijohtajaa – Töykän lähtö tuli yllätyksenä
 20. 17.10.2020Rantanen ja Suna mestarit suunnistuksen SM-erikoispitkällä
 21. 07.10.2020Polarilta markkinoille uusi lippulaivamalli
 22. 27.09.2020Ihamäki kympin voittaja Kurikan SM-maastoissa
 23. 02.10.2020Oona Kettunen tyytyväinen vapaan hiihtonsa kehitykseen: "Tekninen puoli on pikkuhiljaa mennyt eteenpäin"
 24. 20.10.2020Iivo Niskasen kauden ensimmäinen tosi testi Rukalla – "Perusasiat ovat toistaiseksi johtaneet kehitykseen"
 25. 27.10.2020Pärmäkoski paljastaa: Tykkiparia säästellään olympialaisiin
 26. 01.10.2020Kestävyysurheilu.fi Wsportsmedian omistukseen
 27. 23.10.2020Ruotsin maajoukkuekin pääsi lumelle
 28. 22.10.2020Treenitorstai: Seitsemän hyvää voimaliikettä kuntohiihtäjille
 29. 19.10.2020Sami Jauhojärvi aloitti valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen – nähdäänkö mies tulevaisuudessa maajoukkuevalmentajana?
 30. 27.09.2020Kuivisto ja Granberg SM-maastojen lyhyiden matkojen voittajat

ulvang banneri