Sandells: "Tämä kesä tulee olemaan kotikisojen myötä urani tärkein"

maaotteluintro2Yleisurheilun EM-kisat käydään Helsingissä kesäkuun lopussa. Hevoskuuri haastattelee kisoihin matkalla olevia kotimaisia urheilijoita. Ensimmäisenä vuorossa on maamme ykkösmaileri Niclas Sandells.

maaottelu2011 7Niclas Sandells voittaa maaottelun 1500 metriä. Kuva: Jarno MaimonenYleisurheilun EM-kisat käydään Helsingissä kesäkuun lopussa. Hevoskuuri haastattelee kisoihin matkalla olevia kotimaisia urheilijoita. Ensimmäisenä vuorossa on maamme ykkösmaileri Niclas Sandells.

Pedersören IK Falkenia edustava Sandells juoksi heti kauden ensimmäisessä 1500 metrin kilpailussaan alle Helsingin EM-kisojen A-rajan 3.41,40. Sandells voitti Pfingstsportfest-kisojen B-erän ajalla 3.41,23 Saksan Rehlingenissä toukokuun lopussa. Hyvästä kestokunnosta kertoo aiemmin toukokuussa Oslon kisoissa syntynyt 3000 metrin tulos 7.53,12. Espoon Tähtikisoissa 3. kesäkuuta Sandells väläytti puolestaan nopeuttaan. Hän pinkoi 800 metrillä kauden kotimaiseksi kärkiajaksi 1.48,99.

EM-kisat pidettiin edellisen kerran Helsingissä 1994. Tuolloin 1500 metrillä sinivalkoisia edusti Sami Alanen, joka sijoittui alkuerässään 12. ajalla 3.43,58. Vuoden 1971 Helsingin EM-kisoissa Pekka Vasala oli loppukilpailussa yhdeksäs. Parhaat suomalaissijoitukset kautta aikain ovat vuosikymmenten takaa. Niilo Hartikka oli neljäs Pariisin EM-kisoissa 1938. Samaan ylsi Ilmari Taipale Brysselissä vuonna 1950. Hieman tuoreempi saavutus on Antti Loikkasen viides sija Prahan EM-kisoista vuodelta 1978. Loikkasen aika oli muuten kova 3.37,5!

sandellsniclas2011 sweHarjoituskautesi on alkukauden tulosten perusteella sujunut hyvin. Onko harjoittelussasi tai elämässäsi tapahtunut muutoksia edellisvuosiin verrattuna, jotka selittävät näin hyvät tulokset?

- Kehitykseni takana on kaksi suurta tekijää. Olen joulukuun alusta asti saanut harjoitella täysin terveenä ilman vaivoja. Tai no, kaksi päivää olin vatsataudissa huhtikuussa. Sen lisäksi yhteistreenit ulkomaanleireillä ovat antaneet todella paljon. Muuten elämässäni tai harjoittelussani ei ole tapahtunut sen suurempia muutoksia edellisvuosiin verrattuna.    

Olet leireillyt usean muun kotimaisen juoksijan tavoin talvella ahkerasti ulkomailla. Missä päin maailmaa harjoittelit ja miten pitkään? Kuinka hyödynsitte mahdollisuuden yhteisharjoitteluun? Oliko henkilökohtaisen valmentajan mahdollista osallistua leireille, vai kuinka yhteydenpito tapahtui?
 
- Olen tämän vuoden puolella ollut kahteen otteeseen Etelä-Afrikassa, yhteensä 10 viikkoa, ja nyt keväällä olin lisäksi neljä viikkoa USA:ssa. Kaikki kolme leiriä olivat korkeanpaikan leirejä. Leiripaikkana Etelä-Afrikassa toimi Dullstroom ja USA:ssa Flagstaff. Molemmat sijaitsevat noin 2000 metriä merenpinnan yläpuolella. Henkilökohtainen valmentajani Tom Andtbacka ei osallistunut leireihin tänä vuonna, mutta yhteyttä pidettiin puhelimitse.

- Leireillä pyrittiin tekemään kaikki harjoitukset yhdessä. Ainakin minä koen, että yhteisharjoittelu antaa paljon. Tammikuun leirillä harjoitteluseurana oli Matti Räsänen ja Jukka Keskisalo, maaliskuun leirillä Mikael Bergdahl ja Henri Manninen, ja nyt huhtikuun leirillä taas Jukka Keskisalo. Koska leireillä on ollut sopivan kokoisia ryhmiä, olemme saaneet järjestettyä lihashuollonkin hyvin toimivaksi. Tänä keväänä olin ulkomailla yhteensä 14 viikkoa ja tästä ajasta hieroja oli paikalla noin 12 viikkoa.   

sandellsnickenoname2012 1Kuva: nonamesport.comRikoit Helsingin EM-kisojen A-rajan 1500 metrillä heti ensimmäisessä 1500 metrin kilpailussasi. Se varmasti helpottaa jatko-ohjelmasi suunnittelua. Millaisin mielin ja suunnitelmin etenet kohti EM-kisoja? Miten lähestyvät kotikisat ovat näkyneet suomalaisen urheilijan arjessa?

- Tämä kesä tulee olemaan kotikisojen myötä tärkein urheilukesäni. Muuten EM-kisat eivät ole hirveästi näkyneet arjessani. Samalla tavalla kuin edellisvuodet, olen panostanut täysillä myös tähän kauteen.

- Koska EM-kisat ovat jo kesä-heinäkuun vaihteessa, suunnitelmani on ollut kilpailla melko paljon alkukesästä. Ennen Helsinkiä pidän noin kahden viikon tauon kilpailuista, jolloin olisi tarkoitus viimeistellä kuntoa entisestään ennen kesän ensimmäisiä arvokisoja. Koska minulla on ehjä ja onnistunut harjoituskausi takana, voin mennä luottavaisin mielin kohti EM-kisoja.

sandells07082011Niclas Sandells voittaa Kalevan Kisojen 1500 metriä. Kuva: Jarno MaimonenKaksi vuotta sitten Barcelonan EM-kisoissa Sandellsin tie katkesi alkukilpailussa. Hänen kahdeksanteen sijaan oikeuttanut loppuaikansa 3.42,82 kertoi kuitenkin kunnonajoituksen onnistuneen. Parisen viikkoa noiden EM-kisojen jälkeen Nicke juoksi vieläkin voimassa olevan ennätyksensä 3.39,43 Belgian Leuvenissa.

Olet juossut 1500 metriä alle 3.40. Mitkä ovat tavoitteesi kuluvalle kaudelle? Välkkyvätkö olympialaiset mielessä?

- Vuonna 2010 jäin  puolisen sekuntia EM-finaalista. Tänä vuonna tavoitteeni on menestyä 1500 metrin EM-finaalissa. Jos onnistun siinä, tarkoittaa se myös sitä, että olen alittanut olympiakisojen B-rajan!

EM-kisojen 1500 metrin alkuerät juostaan 30. kesäkuuta ja loppukilpailun vuoro on sunnuntaina 1. heinäkuuta kello 18.50. Millaisia terveisiä haluat kertoa kisoihin saapuville katsojille ja kaikille suomalaisille yleisurheilufaneille?

- Toivottavasti kaikki yleisurheilufanit löytävät kisapaikalle heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Stadikan täydet katsomot ja yhtä hyvä fiilinki kuin Suomi-Ruotsi maaottelussa antaisivat takuulla lisää potkua minun suoritukseeni!

Hevoskuuri toivottaa Nickelle menestystä kotikisoihin!    

-Jarno Maimonen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri