Tommy Ekblom kaipaili räväkämpää kauden aloitusta

TommyEkblom211111Helsingin yleisurheilun EM-kisoihin on aikaa kolmisen viikkoa. Lajipäällikkö Tommy Ekblom kertoo missä Suomen kestävyysjuoksussa mennään näin kisojen kynnyksellä.

TommyEkblom211111Tommy Ekblom kaipaili hiukan räväkämpää kauden aloitusta. Kuva: Hevoskuuri.fiHelsingin yleisurheilun EM-kisoihin on aikaa kolmisen viikkoa. Lajipäällikkö Tommy Ekblom kertoo missä Suomen kestävyysjuoksussa mennään näin kisojen kynnyksellä.

Tämä kausihan on siinä mielessä ainutlaatuinen, että kauteen mahtuu kahdet arvokisat ja molemmat ovat vielä hieman totuttua aiemmin, varsinkin kesä-heinäkuun vaihteessa käytävät EM-kilpailut. Toiseksi Helsingin EM-kotikisat tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden myös Suomen kestävyysjuoksijoille näyttää parastaan kotiyleisön edessä. Hevoskuuri esitti kestävyysurheilun lajipäällikkö Tommy Ekblomille muutaman kysymyksen vastattavaksi, kun kotikisoihin on enää kolmisen viikkoa aikaa.

Helsingin EM-kisoihin ei ole enää pitkä aika. Miltä tilanne näyttää tällä hetkellä meidän kestävyysjuoksijoiden suhteen? Kuinka pitkä talvi ja harjoituskausi leirityksineen ovat sujuneet?

– Ensimmäiset ratakisat ovat nyt takana, joten joitakin päätelmiä pystyy jo tekemään. Keskimäärin odottelin räväkämpiä aloituksia, koska viime syksynä painotettiin vahvasti kunnonajoituksen aikaistamista. EM-joukkue valitaan 17.6. eli jo kahden viikon kuluttua. Kovinkaan montaa hyvää lähtöä ei tuohon ajanjaksoon saada mahtumaan. Tilanne ei kuitenkaan ole vielä epätoivoinen, ei missään tapauksessa. Nyt on vain uskallettava keventää ja terävöittää harjoittelua, jotta todellinen suorituskyky saadaan esiin. Suuri joukko, lähemmäs 30 aikuisurheilijaa otti syksyllä tavoitteekseen omat EM-kisamme ja se näkyi talvella kovana satsauksena ulkomaan leirityksiin.

Mitä arvioisit tulevasta joukkueesta tällä hetkellä? Kuinka suuri määrä kestävyysjuoksijoita tullaan näkemään Helsingissä? Entä onko aikomuksena, että joka matkalla nähdään vähintään yksi suomalaisjuoksija? Milloin joukkue valitaan ja mitkä ovat viimeiset näyttökilpailut?

– Kauden alussa laskeskelin, että kestävyysjuoksijoita olisi joukkueessa jopa 15, mutta silloin talvi olisi pitänyt selvitä ilman suurempia vastoinkäymisiä. Niitä on kuitenkin ilmennyt matkan varrella ja tässä vaiheessa poissa pelistä ovat ainakin Janne Ukonmaanaho, Matti Räsänen ja Heidi Eriksson. Kaikki nämä juoksijat ovat vahvan profiilin omaavia kärkijuoksijoitamme, joten on selvää, että heidän poisjääntinsä aiheuttaa loven kestävyysjuoksijoiden määrään kisoissa. Myös Karin Storbackalla on ihan kesän kynnyksellä ilmennyt jälleen allergiaperäisiä hengitysongelmia, jotka ovat siirtäneet kauden aloitusta. Joukkue valitaan 17.6. Viimeisellä viikolla on Suomessa ainakin kolme kisaa, joissa on vielä mahdollisuus hakea kisapaikkaa: Eliittikisat Tampereella, Paavo Nurmen kisat Turussa ja Jämsän kestävyyskarnevaalit. Osa juoksijoista hakee tuloksia myös ulkomaan kilpailuista. EA:n tulosrajojen lisäksi SUL on asettanut omat rajat, jotka otetaan käyttöön niissä lajeissa, joissa meillä ei ole EA:n tulosrajan rikkojia. Silti kestävyyspuolella jäänee muutama laji ilman osanottajaa.

Entä millaiset tulokset ja saavutukset tyydyttävät sinua itse kisoissa?

– Jos urheilija suoriutuu urakastaan sen mukaisesti mitä kunto edellyttää, on suoritukseen oltava tyytyväinen. Oma ennätys arvokisojen yhteydessä on aina upeaa. On kuitenkin muistettava, että kestävyysjuoksussa ei aina ole mahdollisuuksia edes yrittää ennätyksiä. Lajin luonne on sellainen, että useimmiten alkuerissä taktikoidaan, eikä vetohaluja alkuvaiheessa tahdo löytyä kenelläkään. Niille, jotka raivaavat tiensä alkua pidemmälle, tarjoutuu mahdollisuus myös ennätysten parantamisiin. Etukäteislaskelmissa odotan, että 3 juoksijaa sijoittuisi pistesijoille.

Ketkä ovat suurimmat suomalaistoivot kotikisoissa kestävyysjuoksun osalta?

– Tässä vaiheessa en nimeä ketään, jotta ei lisättäisi suorituspaineita.

Miten sitten olympiakilpailut myöhemmin kesällä, kuinka monta kestävyysjuoksijaa uskot nähtävän Lontoon olympialaisissa? Ja millaisia saavutuksia ja tuloksia sieltä odotetaan?

– Lontoon rajat ovat sitten jo huomattavasti kovemmat EM-kisoihin verrattuna. Silti uskon, että maratoonareiden Puotiniemi ja Utriaisen lisäksi saamme olympiajoukkueeseen mukaan 2 - 4 ratakestävyysjuoksijaa.

Nihkeähkö kauden aloitus

Syksyllä oli puhetta tästä spesiaalista kahden arvokilpailun kaudesta, jossa Helsingin EM-kisat tulevat varsin varhaisessa vaiheessa. Myös olympialaiset ovat hieman totuttua aiemmin. Näin kilpailuvire ja huippukunto täytyy saada esille totuttua aiemmin. Ovatko urheilijat mielestäsi sisäistäneet tämän riittävän hyvin?

– Asiaa kyllä painotettiin syksyllä ja valmennussuunnitelmissa asia on huomioitu. Silti kauden käynnistys on ollut yllättävän nihkeää. Ne urheilijat, jotka ovat jättäneet kisailut kotimaan kisojen varaan, ovat painiskelleet totuttuun tapaan kylmyyttä ja kovaa tuulta vastaan. Huipputuloksen tekeminen näissä olosuhteissa on vähintään haasteellista.

Jotkut urheilijat ovat tosiaan jättäneet aika myöhään kauden aloittamisen suhteen. Mitä mieltä olet tästä ja tuleeko heillä kiire löytää huippuvire Helsinkiin?

– Kisoja olisi kieltämättä saanut olla joidenkin urheilijoiden kohdalla enemmän. Yleensä huippukunnon löytyminen edellyttää 4 - 6 kilpailustarttia alle ennen kuin askel alkaa rullaamaan toivotusti. Kaksi viikkoa on nyt aikaa EM-joukkueen valintaan, joten kyllä tässä vielä ehtii näyttöjä antamaan.

Millaisia pidempiaikaisia vaikutuksia uskot ja toivot Helsingin EM-kisoilla olevan suomalaiselle kestävyysjuoksulle?

– Jotta saisimme suurimman hyödyn irti kisoista, olisi tärkeää, että meillä olisi omia sankareita taistelemassa kärkipaikoista. Tämä innostaa parhaiten nuorempia juoksijanuorukaisia tarrautumaan kiinni tähän sitkeyttä vaativaan lajiin. Toivon myös, että nykyjuoksijamme onnistuvat tavoiteasettelussaan, sillä se kannustaa myös heitä jatkotyöhön.

Hevoskuuri kiittää Tommy Ekblomia haastattelusta ja toivottaa Suomen kestävyysjuoksijoille onnea kotikisoihin!

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri